pondělí 29. srpna 2016

Nalehko

Jak už název knihy napovídá, naši hrdinové čelí velké neznámé pouze s pasem, kreditkou a drobnostmi, které se jim vejdou do kapes. Užívají si dobrodružství plnými doušky a my jsme svědky jedné vzkvétající lásky a dovolené bez plánů.

Clara a Jeff se poznali na seznamce, jsou úplně rozdílní, naprosté protiklady a přesto si rozumí a společné dobrodružství prověří jejich vzkvétající vztah.

Jeff - extrovert, univerzitní profesor, dobrodruh, který žije okamžikem. Je to takový provokatér, má rád nepředvídatelnost a volnost

Clara - introvert, přes dva roky se stranila společnosti a překonávala existenciální krizi, která ji postihla, teď je otevřená novým možnostem, citlivá, ostýchavá

Po několika týdnech našeho rodícího se milostného vztahu jsme si udělali test osobnosti, který potvrdil mé podezření, že jsme diametrálně odlišní: on je průbojný alfa typ, který dokáže okouzlit i vrata, aby vypadla z pantů, zatímco já jsem tichý snílek, který se za každou cenu vyhýbá konfliktům.

Společně procestovali několik zemí například Řecko, Anglii, Skotsko, Chorvatsko nebo třeba Maďarsko. Čtenáři jsou svědky několika patálií, ale i žertíků a nezapomenutelných zážitků. Velkou roli zde sehrála náhoda, naši hrdinové do poslední chvíle netušili, co je čeká. Neměli domluvené přespání, neměli náhradní oblečení, prostě žili z minuty na minutu.

Na rozdíl od Jeffa, který by si pravděpodobně zdříml i během koncertu Rammsteinu, jsem strávila většinu letu přes Atlantik ve snaze složit tělo do tvaru origami, který nebrání přítoku krve do údů, čímž jsem si vysloužila jen měkký spánek a ztuhlý krk.

Kniha je psána z pohledu Clary, která píše příběh podle pravdivých událostí.  Autorka zpětně sepsala zážitky z cest, bez "zbytečných" zavazadel. 
Autorčin styl psaní je vtipný, netradiční. Některé průpovídky mě opravdu rozesmály. Chvílemi jde o úsměvné čtení, v druhé chvíli autorka úplně obrátí a otevřeně mluví o své existenciální krizi. Obdivuji, že se nebála uvést věci na pravou míru, mě osobně tahle zpověď velmi pomohla alespoň zčásti pochopit, co cítí člověk, který trpí duševním problémem.

V průběhu kapitol Cara skáče od současnosti k minulosti a nazpátek. Postupně zjišťujeme, co hlavní hrdiny přimělo k této neobyčejné cestě.

Rané stadium upravenosti jsme už s Jeffem opustili a nyní, po pouhých čtyřiadvaceti hodinách, jsem začínala vzdáleně připomínat slavnou příšeru Žvahlavu z knihy L. Carrolla. Kořínky vlasů jsme měla ztmavlé mastnotou, z očí se staly potemnělé půlměsíce, šaty páchly jako staré otisky prstů na polštářích pro pasažéry a mé podpaží se pomalu začínalo měnit v Petriho misky plné baktérií.

Nalehko je taková všehochuť nedostanete jen cestopis, ani jen romantický výlet, ale nahlédnete do autorčina nitra a obohatíte se o znalost různých citátů. Dozvíme se i zajímavosti a postřehy ze světa, které se v běžném průvodci nedočtete. Kniha vám přiblíží i coachsurfing – jedná se o internetovou službu nabízející bezplatné ubytování.

„ Život je o důvěře. Dokud neučiníte vstřícný krok, nic se nestane. Ti, co nedůvěřují, od vesmíru nic nedostanou.“

Nemohu jinak, než takovéhle dobrodruhy obdivovat. Já bych bez pořádného kufru v žádném případě nikam nevyrazila. Já balím týden dopředu, všechno musím mít dvakrát zkontrolované a jsem známá tím, že mám vždy největší zavazadlo v okolí a to se snažím vzít jen to nejnutnější. :D


Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.


Hodnocení: 3,5/5

8 komentářů:

  1. Dneska mi přišel balíček a já docela koukala, že mám aké tuto knihu :) Začala jsem dnes číst a po velkém množství thrillerů je to příjemná změna, zatím
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, takéto knihy veľmi nemusím a ani ich dobrovoľne nevyhľadávam. Každopádne ďakujem za tip pre moju kamarátku, ktorej sa to bude určite páčiť. :D
    Maj sa krásne. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze a navíc kniha vypadá velmi zajímavě, rozhodně mám v plánu se do ní také pustit :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že tvá recenze musí na tuto knihu nalákat snad každého, mne alespoň nalákala :-)

    OdpovědětVymazat