neděle 23. října 2016

Skleněný trůn

Dvůr trnů a růží byl prostě skvělý. Úžasný retelling  pohádky Krásky a zvířete zabalen v ještě zajímavějším a napínavějším příběhu. Po dočtení jsem měla jasno v tom, že se musím pustit do dalších knih nadané autorky Sarah J. Maasové.

A tak jsem se s nadšením vrhla na první díl mnohodílné série Skleněný trůn a ani tentokrát mě autorka nezklamala. V průběhu listopadu by měl vyjít už čtvrtý díl, takže bych sebou ve čtení měla hodit. :D

Součástí knihy je i mapa Erilei, kterou jsem použila už v první kapitole, mapky jsou prostě neocenitelnými průvodci po neznámé zemi i té imaginární. ;-)

Napínavý děj je psán er-formou, vypravěč se zaměřil především na hlavní hrdinku Celaenu, která je zároveň obávanou vražedkyní, která si odpykávala trest v neblaze proslulých dolech, kde nikdo dlouho nepřežije otřesné podmínky a příšernou dřinu.

Bylo tak zvláštní ležet na matraci, nechat si hladit hedvábím a tváří spočívat na polštáři. Zapomněla, jak vlastně chutná jídlo, kromě rozmáčeného ovsa a tvrdého chleba, a jak se člověk cítí, když se umyje a obleče do čistého oblečení. Najednou to byl naprosto neznámý pocit.

Z této beznadějné situace se může Celaena dostat, a to díky nabídce korunního prince Doriana. Pokud se zúčastní klání a zároveň vyhraje, stane se osobním bojovníkem samotného krále. Podle dohody po uplynutí 4 let bude Celeana konečně svobodná a to je to, po čem nejvíce touží. Nejdříve, ale bude muset vyhrát v silné konkurenci těch nejnebezpečnějších a nejschopnějších jedinců, kteří se také ucházejí o místo po králově boku. Aby toho nebylo málo, tak kromě náročných úkolů drzou hrdinku čeká i souboj s magií.

Adarlan mohl lidem vzít svobodu, mohl zničit životy, zlomit je a bičovat, mohl je přinutit účastnit se směšného klání, ale ať byli zločinci, nebo ne, stále zůstávali lidmi. Sven se místo toho, aby byl pěšákem v králově hře, rozhodl pro smrt. Byla to jediná volba, která mu zbyla.

Takhle nám začíná děsivá zkouška, do které se zamotá přátelství, strach, smrt, oddanost, ale i láska. U Skleněného dvora se nebudete nudit, ale budete se zaujetím sledovat cestu jedné neobyčejné bojovnice.

Trochu mě zarazili jména hrdinů v knize, především u hlavní hrdinky jsem chvíli přemýšlela, jak se vlastně vyslovuje jméno Celeana Sardothien (do teď si nejsem jistá). :D Každopádně jsem si ihned tuto silnou, divokou a schopnou hrdinku oblíbila. Bavilo mě i neustálé hašteření s Chaolem i flirtování s nafoukaným, ale zároveň citlivým princem Dorianem. 


Americká autorka Sarah J. Maasová žijící v Kalifornii je známá svoji sérií Skleněný trůn a to první podobu této série napsala v pouhých šestnácti letech. Nakladatelství Cooboo vydává jednu její skvělou knihu za druhou, už v příštím roce se třeba můžeme těšit na druhý díl série Dvora trnů a růží, který ponese název Dvůr mlhy a hněvu a já se na něj už hrozně těším.

Ukázka:
Po roce otroctví v endovierských solných dolech byla Celaena Sardothien zvyklá na to, že ji dozorci všude vodí spoutanou a míří na ni meči. Stejného zacházení se dostávalo většině z tisíců otroků v Endovieru – ovšem Celaena si na cestu do dolů a zpět vysloužila doprovod půl tuctu stráží. Nic jiného jako nájemná vražedkyně s nejhorší pověstí v celém Adarlanu ani nemohla čekat. Obvykle ale nečekala společnost muže v černém s kápí na hlavě, který teď kráčí po jejím boku.

Moc děkuji Dobrým knihám za recenzní výtisk!


Hodnocení: 5/5

13 komentářů:

  1. Super recenze :) S každým dílem je to větší pecka. Už se nemůžu dočkat Královny stínů.
    Zase s tím čtením moc nepospíchej, protože pak budeš na další díl čekat moooc dlouho :D Já teda přemýšlím, že hned budu pokračovat pětkou v angličtině, protože se prostě nemůžu přenést přes překládání jednoho jména do češtiny. Jenomže pak budu čekat skoro rok na poslední díl (jestli bude poslední). To bude moje smrt :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá, přistoupím na tvou radu a nebudu se čtením tak chvátat, abych nemusela dlouho čekat na další díly. :D Snad to vydržím.

      Vymazat
  2. Pro mě je Skleněný trůn naprosto srdcová záležitost, bohužel poslední dobou jsem na něj vídala mnoho negativa - takže jsem ráda, že zase vidím pět hvězdiček :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové skvělé knížce prostě nemůžu dát nic jiného než 5 hvězdiček. :)

      Vymazat
  3. Super recenzia! :) Som rada, že sa ti Trón zo skla páčil. Je to moja srdcová záležitosť. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenze! kdybych přešla na tento žánr,sahnu po ní :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  5. Chystám se na ni, tak třeba to ještě stihnu do konce roku :D
    Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezky napsaná recenze. Tato série je naprosto úžasná. Chtěla jsem se zeptat jestli nevíte o nějaké knize podobné této.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Moji oblíbenou sérií je Hunger games, kde hrdinka také musí bojovat v aréně. Dalším zdařilým kouskem je Univerzita výjimečných. :)

      Vymazat