pátek 18. listopadu 2016

Cech objevitelů

Oficiální anotace:
Na pozadí konzervativního klubu gentlemanů ze starého světa funguje tajná organizace dobrodruhů, Spolek objevitelů, kteří neohroženě cestují do těch míst, kde světlo ustupuje do stínu, aby se zmocnili mýtu. Hledají tajemství skryté v pohořích, ztracené v pouštích, pohřbené na mořském dně a zamrzlé hluboko v ledu. Cílem je odhalit tajemství, které leží za hranicemi tohoto světa. 

Kniha je opravdu nepřehlédnutelná, ať už svoji váhou nebo tloušťkou (se svými téměř 800 stránkami je to opravdový buřtík).  Ale nepřehlédnutelná je především svojí grafikou. Celkový design je prostě dokonalý. Já osobně jsem dlouho prohlížela jednotlivé kapitoly a kochala se ilustracemi. To se opravdu téměř nevidí. Už samotné zežloutlé stránky jsou propracované a mám pocit, že čtu něco starého, tajemného a kouzelného. Nádhera.

Pří čtení jsem měla pocit, že opravdu něco objevuji. Kniha je nápaditě sestavena a mě upoutala hned první větou.

Ve všech městech světa – nebo alespoň v těch slušných, měl bych říci – se nacházejí jisté nenápadné dveře a Ty je můžeš najít, pokud budeš pátrat v klidnějších čtvrtích a dáš si přitom pozor na věci, které nejsou přímo ukryté, ale spíš navržené tak, aby na sebe nepřitahovaly pozornost.


Další skvělou věcí knize je, že se na ní podílel i Kevin Costner, který je nejen vynikající americký herec, ale i filmař. Zahrál si třeba Robina Hooda nebo osobního strážce.

Cech objevitelů vsadil na skvělé propojení vypravování a komiksu, který samozřejmě oživí celý příběh. Kniha je složena z pěti knih, několika meziher a ilustrací. Vše je poctivě datováno, nechybí ani zeměpisná šířka a výška, takže dopodrobna víme, kdy a kde se zrovna nacházíme.  Dalším plusem je, že vypravěč často komunikuje se čtenářem a píše ve vtipném duchu.



Bohužel pro mě samotný příběh za celkovým dokonalým zpracováním pokulhává. Po úžasném úvodu (který mi připomněl Narnii) jsme se dostali k příběhu, který byl trochu zmatený všemi těmi postavami a skoky v ději. Očekávala jsem něco jiného – možná sympatičtější hrdiny, více akce, nevím, ale něco mi tam chybělo. Přesto jsem přesvědčena, že kniha najde své spokojené čtenáře, protože je opravdu zajímavá a jedinečná. Řekla bych, že především u pánů bude oblíbená a mohl by to být skvělý dárek k Vánocům.


V knize se vyskytují téměř samé mužské postavy, spousta záhad, bitev, odhodlání, skrytých poselství a velkého dobrodružství. Doporučila bych ji těm, kteří rádi objevují, kteří milují výpravy a baví je poznávání.

Pokud si Cech objevitelů zamilujete, tak vás určitě potěší, že výprava do Shambhaly je pouze jednou částí z připravované série.

Hodnocení:
grafika: 5/5 jednoznačně
příběh: 3/5

Moc děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit zde.

Ukázka:
Měl bych říci, že moderní doba se chlubí tím, že člověk zmapoval a změřil, zabral a vznesl svůj nárok na každičký palec této Země. Zkrotil její nálady a podrobil si její monstra a z jednoho konce na druhý ji ozářil ohněm svého důmyslu. O tom jsme ujišťováni. Ale my, kteří jsme tu samou Zemi procházeli v průběhu staletí. My, kteří jsme byli na každém místě, kam by ses kdy chtěl vydat, a na mnoha dalších, kam by ses vydat nechtěl – my se kloníme k jinému názoru. My zjišťujeme, že existují elementy a bytosti a systémy inteligence, které nejsou pro moderní mysl o nic méně matoucí, než byly pro naše dávné předky. A tyto věci nejen že existují, ony ko-existují s těmi, které známe, a to na takových místech a takovými způsoby, které naše Věda nedokáže předpovědět a které náš Rozum nedokáže vysvětlit.




17 komentářů:

  1. Nad knihou jsem také váhala, ale nějak se nerozhoupala. Ale musím říct, že po té grafické stránce vypadá opravdu suprově! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jakožto překladatel této knihy děkuji za milou recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáte vůbec zač. :) Váš překlad je opravdu povedený, navíc mě pobavil, především Vaše úvodní slovo. :)

      Vymazat
  3. Předmluva, která se v knize objevila, je ve skutečnosti až druhá verze. První verzi jsem napsal, přeložil do angličtiny a poslala se autorům knihy ke schválení, ale oni ji neschválili -- řekli, že jim připadá příliš omluvná. A tak jsem napsal druhou předmluvu, smělou a drzou -- a tu už autoři vzali.

    Oni totiž nechtěli, aby bylo všechno v knize srozumitelné -- to, že jsou tam věci a termíny, které moderní čtenář bez nějakého výzkumu nepochopí (já jsem si toho vyhledal hodně, protože já jsem holt neměl na výběr, musel jsem rozumět všemu), to je prostě součást toho kouzla. Nicméně musím říct, že mi přijde, že skoro víc práce než já odvedli chudáci grafikové, já jsem jim jen napsal, co má přijít do které bubliny, ale opravdu to tam nacpat, to musela být pořádná práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta smělá, drzá verze, jak říkáte, se opravdu povedla. :) A grafici samozřejmě odvedli opravdu pořádný kus kvalitní práce, to bez debat.

      Vymazat
  4. S touhle kráskou jsem se setkala už mnohokrát, ale grafické stránky jsem si povšimla až teď - a zdá se, že je to kráska doslova a do písmene :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi první, kdo nepěje jen chválu. Super :)
    Já jsem po knize pokukávala docela dlouho. Ale jestli je trochu podobné Marnii tak to vzdávám. Tu nemůžu vystát :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu, prostě jsem musela napsat, jak to cítím :) A abych vše uvedla na pravou míru, tak podobná Narnii kniha jako taková není. Pouze úvod, který vypráví o dveřích, kterými projdeš na jiná místa, mi ji připomněl. :D

      Vymazat
  6. Dobrý den, nevíte někdo, kolik částí by ta série měla mít? Strejda Google mi moc nepomohl :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tedy, pokud vím, zatím napsali pouze tenhle jeden díl a s dalším zatím nezačali. A i tenhle jim trval docela dlouho, tak uvidíme. Já osobně se na další díl těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No soudě podle toho, že Google žádnej další nenašel, to na mě tak taky působilo ... otázka je, kolik toho mají teda v plánu, láká mě to hodně, akorát takový to když člověk neví, jestli ty knihy budou tři nebo jich má být 20 :) Ale asi do toho půjdu, miluju klasickou četbu a zároveň i komiksy, takže ten mix se co se týče mého vkusu jeví naprosto ideálně. Ještě se tedy optám, ten konec je zde uzavřený nebo je to otevřené? Nebo něco mezi? :)) Díky za odpověď!

      Vymazat
    2. No, končí to s koncem První světové války. A to bylo vlastně to samé -- vypadalo to jako konec, ale už se rýsovalo pokračování.

      Vymazat