neděle 7. května 2017

Panicové

zdroj

Na Dianu Gabaldon slýchám jen samou chválu, navíc když jsem uviděla zpracování knihy, byla jsem rozhodnutá si Panice přečíst. Po vybalení balíčku jsem byla překvapená, jak je kniha tenounká. Autorka se v případě ságy Cizinka opravdu nebála rozepsat, proto jsem čekala několika set stránkový prequel k oblíbené sérii, kde se dozvím něco víc z Jamieho mládí, ale dostala jsem méně než 90 stránkovou novelu.

Pak na řadu přichází intermezzo autorky, která se zpovídá z toho, proč tohle krátké vyprávění -  „hrudku“ vlastně sepsala. A zbytek textu tvoří úvod k Cizince. Jelikož já osobně jsem ještě neměla tu čest si přečíst chválenou sérii, vůbec mi nevadilo, že byl tento úryvek přidán – právě naopak. Pro mě to bylo něco nového a zajímavého a pro ty, kteří už tento úsek četli, si alespoň osvěžili paměť.

Sto ran bičem?“ podivil se s hrůzou. „Za to, že jsi chránil svůj domov?“ „Poprvé jen šedesát.“ Jamie si utřel nos do rukávu. „Za útěk.“ „Poprv… Proboha, příteli! Co… jak…“ „Můžeš mi tu ruku pustit, Iane? Modřin už mám dost, nepotřebuji ještě další.“



Zpracování Paniců je povedené, obálka je kouzelná. Autorka umí zaujmout, určitě mě tahle novelka nalákala na původní sérii, tak snad se k ní v budoucnu dostanu. Tato kniha určitě neunikne fanouškům Cizinky, ale je vhodná i pro ty, kteří původní sérii nečetli. Tohle je moje první setkání s Dianou Gabaldon a věřím, že nebude poslední. Nakladatelství Omega připravuje ještě několik povídek a navíc už letos vychází Mořeplavec, takže se máme na co těšit.

V knize se často setkáváme s přívalem cizích slov. Tento příběh je ideální jako oddechové čtení, které vám zpříjemní odpoledne.

Panicové se zaměřují na přátelský vztah dvou sympatických hlavních hrdinů Ian Murraye a Jamieho Frasera. Příběh nás přenese do Francie roku 1740, kde se v žoldáckém táboře opět tito kamarádi shledají. Jamie je zdrcen smrtí otce, na zádech má čerstvé rány po bičování a momentálně je psancem. Drsný život mu neulehčuje ani fakt, že nemá intimní vztah se ženou. Osud mu do cesty přihrává krásnou židovskou dívku Rebecu, kterou má spolu s Ianem za úkol v bezpečí doprovodit do Paříže spolu s cenným svitkem Tóry. Samotná cesta se poněkud zkomplikuje a přátelé budou mít co dělat, aby situaci urovnali.



zdroj
Během čtení jsem to už déle nevydržela a musela jsem si pustit seriál, který se letos v září dočká třetí řady. Chtěla jsem blíže poznat postavy z knihy a odhalit jejich charaktery. Přiznám se, že jsem se ihned stala fanouškem Jamieho (musím pochválit i výběr herce, na roli se skvěle hodí. ;-))

Jak už jsem psala v úvodu, očekávala jsem poněkud delší příběh.  Možná by bylo lepší spojit zbývající povídky, které má ještě autorka v rukávu dohromady a mohlo by tak vzniknout objemnější dílo, které čtenáře potěší, takhle jsem si nestačila příběh užít a byl konec. Navíc samotné dobrodružství postrádalo nějakou výraznou dramatičnost. Jde opravdu o jednoduchý příběh, ovšem hlavní hrdina je jedinečný a bylo milé se o něm dozvědět něco nového.

Ukázka:
„Tahle není tak špatná,“ poznamenal Ian zadumaně a Jamie otevřel oči. Pohlednější prostitutka se skláněla nad Juanita a záměrně se ňadry otírala o jeho bradavicemi poseté ucho. „Když nepohrdne židem, možná by…“ Jamiemu se nahrnula krev do tváře. „Jestli ti aspoň trochu záleží na mé sestře, neušpiníš se tu o nějakou francouzskou couru!“ Ianův obličej zkameněl, ale záhy zrudl. „Skutečně? A co když ti řeknu, že za to tvoje sestra nestojí?“ Jamie ho pěstí trefil do oka a zpětný náraz převrhl lavici, jež se zřítila na vedlejší stůl. 

Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat v Knihkupectví Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Skvelá recenzia! Počula som,, že veľa ľudí bolo prekvapených, aká je novela tenučká. Ako vidím, teba to taktiež prekvapilo. :D Som zvedavá, aké budem mať pocity z čítania ja. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze! Ale i přes mnoho chvály knihu spíš vynechám :)

    OdpovědětVymazat