sobota 23. září 2017

Nikdy to nevzdávej

Před nedávnem jsem narazila na film s názvem Rande naslepo, který vyprávěl o slepém chlapci, který se rozhodl bojovat s nepřízní osudu a jít si za svým cílem. Film potěšil sympatickými herci, vtipnými momenty, ale i emotivními okamžiky. Byl natočen svižně a poutavě a kopíroval cestu mladého muže, který se snažil najít nejen práci, ale především lásku. Filmové zpracování se mi líbilo a o to víc mě zaujala knižní předloha.

Jaké pro mě bylo překvapení, když jsem zjistila, že kniha a film jsou dva naprosto rozdílné příběhy. Jak jsem si oblíbila filmového hrdinu, kterému jsem držela palce a obdivovala ho, tak mi ten opravdový knižní něčím nesedl. Filmaři opravdu vycucli to nejlepší z knihy a okořenili vše románkem, který mi v knize velmi scházel.

Často se říká, že oči jsou zrcadlem duše. S tím na mě ale nechoďte, já poznám vaši duši podle hlasu.

Rande naslepo svojí obálkou poněkud mate. Díky ní se zdá, že půjde o romantický příběh plný lásky a smíchu. Ovšem opak je pravdou. V žádném případě nejde ani o humorný ani o zamilovaný děj. Rande naslepo vypráví osud muže jménem Saliya Kahawatte, kterého během života postihla nejedna tvrdá rána osudu. Nejen, že téměř přišel o zrak, ale musel se vypořádat i s těžkými zdravotními problémy, ale i profesními a osobními prohrami.

Příběh má motivační charakter, hlavní hrdina je v současné době vyrovnaným a úspěšným člověkem, který vyhrál nad všemi možnými životními peripetiemi. Pokud ovšem čekáte romantickou slaďárnu, budete nemile překvapeni.

Rozmysli si, co opravdu chceš, a řekni si: Já chci, já můžu, já to dokážu! To je nejdůležitější.

Saliya Kahawatte nic nezamlžuje, podává nám chvílemi melancholický příběh, nebojí se poukázat na své chyby a démony. Podává svoji pravdu o tom, co ho potkalo, ovlivnilo, změnilo a co ho posílilo. Momentálně úspěšný majitel poradenské firmy, kterého trápí kyčle a zbývá mu 5%zraku. Přes svůj hendikep se snaží vést, co nejnormálnější život a otevřít lidem oči. I formou knihy podává čtenářům některá moudra.

Kvůli zrakovému postižení jsem musel v posledním ročníku reálky investovat do učení hodně času a energie, ale stálo to za to. Čím více jsem si uvědomoval závažnost své poruchy, tím cílevědomější jsem byl.

zdroj


Saliya Kahawatte se nebojí jít proti proudu a nestojí o lítost. Odmalička byl ambiciózní a věděl, co chce – toužil po, co možná nejnormálnějším životě a k tomu potřeboval dokončit školu a především najít slušnou práci. K tomu aby dostal vysněné místo v hotelu, zatajil pravdu o svém postižení. Dennodenně žil ve lži a strachu z odhalení. Musel se snažit mnohonásobně víc než jeho spolupracovníci, ale i přes nepřízeň osudu se Saliya vypracoval, zatvrdil a nepřestal bojovat s osudem a pokud vás zajímá, jaké to je žít s postižením, tak si můžete přečíst tuto knihu. Pokud ovšem hledáte něco na pobavení nebo odreagování sáhněte po jiném příběhu.

Tento autobiografický román má poučný charakter a motivační prvky. Ukazuje nám člověka, který se nenechal zlomit. Neustále bojoval a šel si za svým cílem. Podává rady a postřehy do života, ukazuje chyby, kterým se vyhnout. Vypráví svědectví člověka s hendikepem od jeho mládí,přes dospívání, až do současnosti. Jde o takové kompletní shrnutí, díky kterému čtenář odhalí posun a vývoj hlavního hrdiny.

Pokud něco při nejlepší vůli neumíš – najdi si někoho, kdo ti s tím pomůže. Tahle strategii mi funguje dodnes. Nikdo nezvládne všechno.

zdroj


Kdybych neviděla film a neměla tak velká očekávání, možná by se mi příběh více zalíbil. Kdybych nečekala romantickou komedii, nebyla bych tak nemile překvapená. Ale v tomhle případě musím říct, že snad poprvé mi připadala filmová verze zábavnější, povedenější a lépe uchopená. Kniha na mě působila až depresivně. Navíc mi tam scházel  nejen vtip, ale určitá odlehčenost, bezstarostnost a především honba za láskou, které filmu dominovaly. 

Ukázka:
Od chvíle, kdy jsem se začal tak intenzivně věnovat svojí rovnováze, se mi žije vážně dobře. Nepopírám ale, že oficiálně jsem na sto procent těžce tělesně postižený. To postižení mi už ale nestojí v cestě – ani na procházkách, ani v životě. Vím, co od sebe můžu očekávat, znám své cíle a dosahuju jich. Pořád dokola se ujišťuju, že na tom vlastně není nic těžkého. Kromě rovnováhy musíte v životě zvládnout pár dalších výzev. Zaprvé: Nikoho nesmíte nechat, aby vám vnucoval cíle, musíte o nich rozhodovat sami. Zadruhé: Důvěřujte svým pocitům a intenzivně využívejte ty smyly, které máte k dispozici. 

Hodnocení: 2,5/5


Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde!

1 komentář: