neděle 19. listopadu 2017

Shannarovy elfeíny

Shannarovy elfeíny už jsem netrpělivě vyhlížela nějaký ten pátek. V roce 2016 jsem měla tu čest si přečíst Shannarův meč a tenhle fantasy svět jsem si okamžitě oblíbila. NA dvojku jsem se těšila o to víc, protože tenhle fantasy příběh byl dokonce zfilmovaný.

Ellcrys je pradávný strom, který má podle legendy chránit svět, před smrtícím zlem – je tedy opečováván takzvanými Vyvolenými (kteří se o strom starají a sama Ellcrys si je každoročně pečlivě vybírá). Pro elfy je to obrovská čest a proto všechny zdrtilo, když Vyvolená princezna Amberly utekla z domova a zřekla se svých povinností. Elfové zjišťují, že legendy o Ellcrys jsou pravdivé – poté, co strom zemře, protrhne se Hráz a všichni uvěznění démoni budou volní. V jejich čele stojí temný Dagda Mor, který tisíce let čekal na svou pomstu.

Pokud tedy démoni věděli o jejich cestě na jih do Veverčího háje, co všechno ještě mohli tušit? Will si uvědomil, že mohli vědět úplně všechno.

Jedinou záchranou celého světa je odnést semeno Ellcrys do Úkrytiště a ponořit ho do Krvavého ohně a přinést ho zpět dříve než démoni všechny zabijí. Tuto pouť může podstoupit pouze Amberly, na cestě ji doprovází statečný Will Ohmsford, kterému je propůjčena moc elfeínů. Pokud selžou, osud světa je zpečetěn.

Kniha jak se dalo očekávat je jiná než seriál. Nejvíc mě asi překvapila odlišnost mojí nejoblíbenější postavy Amberly. Elfí princezna z knihy je takové ustrašené holoubátko, nevýrazná osůbka naopak v seriálu je jí všude plno a je odvážná a hrdá. Kniha je obsáhlejší a objevuje se v ní více postav, je zaměřena na bojovou taktiku a popisy prostředí, za to seriál se zaměřil na romantickou linku, kterou jsem v knize postrádala. Na druhou stranu kniha krásně popisovala minulost jednotlivých ras, konečně jsem si uvědomila, na jakém principu pracují elfeíny a lépe jsem tak pochopila souvislosti v příběhu. Kniha je tedy názornější a samozřejmě podrobnější.

Pokud byl Měnivec nebezpečný, pak byl Žnec nejméně desetkrát nebezpečnější. Žnec byl vrah, zabíjení bylo smyslem jeho života.

Shannarovy elfeíny jsou vyprávěny vypravěčem, který na jedné straně zachycuje cestu hlavních protagonistů ke Krvavému ohni a zbytek kapitol tvoří zuřivý souboj démonů a zbytku ras. Já osobně si velmi libovala u částí, kde druid Allanon vyprávěl nejrůznější legendy. Byly to takové příběhy v příběhu. V knize nechybí ani krásně zpracovaná mapa Čtyřzemí, díky ní můžeme mapovat strastiplnou cestu hlavních hrdinů.

Fantastický svět, který je barvitě a poutavě popsaný vám přináší pohled na magickou zemi osídlenou mnoha rasami, kromě lidí zde žijí elfové, trpaslíci, trollové a gnómové. Je to napínavý příběh plný akce, magie, nebezpečí, víry, odvahy, ale i smrti a tajemství. Shannarův meč se mi přece jen líbil o trochu víc, ale i Shannarovy elfeíny mají, co nabídnout. Navíc musím pochválit filmovou obálku, ta se povedla. ;)

Elfové byli nuceni s hrůzou pozorovat, jak lidé jejich svět ničí, plundrují veškeré nerostné zdroje a vybíjejí zvířata. Viděli i nenávratný zlom v rovnováze podnebí a neustálé válčení lidí mezi sebou, když se jednotlivé státy snažily ovládnout ostatní.

zdroj
Terry Brooks v tomhle případě hodně vsadil na bojové scény, chvílemi mi to připomínalo neúnavné boje v Pánovi prstenů. Více jsem si užila vyprávění o dvou hlavních hrdinech, kteří prožívali stále nová a nová dobrodružství a byli nuceni být obezřetní a prozíravý.
Pokud vám utekl první díl ságy tak nezoufejte, Shannarovy elfeíny si můžete přečíst i samostatně, jde totiž o volné pokračování. J

Pojďte se tedy ponořit do post-apokalyptického světa, nakladatelství Omega znovu vydává oblíbenou putovní fantasy ságu. Pokud jste fanoušky žánru fantasy nebo jste si oblíbili seriál The ShannaraChronicles, tak Shannarovy elfeíny jsou něco pro vás.


Zlo však není možné zničit, je možné ho jen zapudit. 

V Americe momentálně běží již druhá řada fantasy seriálu, kde si hlavní roli střihnul hezounek Austin Butler v roli Willa Ohmsforda, elfku Amberly si zahrála Poppy Drayton a mocného druida Manu Bennett, kterého mnozí znají i ze seriálu Arrow.

Pokud máte knihu přečtenou a seriál shlédnutý, tak vám nezbývá než čekat na pokračování s názvem Shannarova píseň přání, která má vyjít v roce 2018. Já si ji určitě nenechám ujít. J

Ukázka:
Démoni měli rozličné tvary, byli pokroucení a zahýbaní temnotou, jež je věznila. Spousty zubů, ostrých drápů a hřbetů porostlých šupinami, srstí nebo vlasy. Někteří pajdali a plazili se, jiní běželi, další létali. Všichni byli tvorové z nočních můr, pololidé, polozvířata, netvoři, šedé stíny, které se míjely kolem, obrovští, neobratní obři ohromně znetvořeného vzhledu, šotci, které unášel vítr. Raraši i skřeti černí od slizu a špíny běhali kolem, hadí bytosti syčely a zběsile plivaly jed kolem sebe. Fúriei vlkodlaci, upíři i jiní, kteří se živili lidským masem a krví, Harpyje a netopýří bestie zakryly sluneční svit a vznesly se vysoko nad masu svých spolubojovníků.
Tohle není přítel, kterého můžeme pochopit. Oni nás z hloubi duše nenávidí, žene je hněv a zloba. Smrt pro ně nic neznamená.


Hodnocení: 4/5


Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde.

5 komentářů:

  1. Seriál pozerám, ale knihu som nečítala. Už som aj rozmýšľala, že si ju prečítam, ale napokon som si to rozmyslela. Zistila som, že keď vidím nejaký seriál alebo film natočený podľa knihy, tak kniha ma už potom nebaví.
    Rovnako sa mi to stalo aj pri GoT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomhle případě je dobré, že seriál se v mnoha věcech nedržel knižní předlohy, takže tě kniha v mnoha věcech překvapí. ;-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, knihu jsem četla, není to tak dávno a také se mi moc líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mám rovnaký problém ako Majka. Videla som seriál a na jeho základe som sa dopracovala ku knihe - ale naopak ma vôbec nechytila, a to mám za sebou už slušnú fantasy zbierku :D Dám tomu ale ešte jednu šancu, ale až neskôr :D

    OdpovědětVymazat