úterý 17. dubna 2018

Neuvěříte, co se stalo potom


Od nakladatelství Slovart mi ve schránce přistál druhý díl série Class na motivy stejnojmenného britského seriálu. Příběh vychází ze světa oblíbené klasiky Doctora Who a nese název Neuvěříte, co se stalo potom. Námět románu stvořil Patrick Ness, který je zároveň i scénáristou seriálu. Knihu samotnou má na svědomí James Goss, který nahradil autora prvního dílu Guye Adamse.



Stránka Vadínevadí.com nabírá na popularitě, stává se z ní hit, který zásadně ovlivňuje mladé lidi, kteří se pouštějí do stále nebezpečnějších a hloupějších úkolů a výzev. Za vidinou, že bojují ze Skandis a pomáhají charitě, ubližují sobě i druhým. Teenageři vše berou jako výzvu a snaží se pokořit sami sebe. Předvádějí se a mnozí přicházejí k úrazu - navíc se začínají ztrácet lidé. Ze školy mizí jeden žák za druhým. Stále častěji se stávají špatné věci a  různé nehody, vypadá to, že snad jediná April vidí zlo, které s sebou stránka přinesla a hodlá s tím něco udělat, ostatní plují s davem a nechávají se zmanipulovat výrobci.

Říkali jí, že nikdy nebude moct létat. Asi měli pravdu.
Rozhodla se sníst  deset druhů hmyzu. Hádejte, který byl jedovatý?
Nečekaná pravda o parašutismu naslepo.
Předtím nikdy oheň nejedl. A už ho asi nejspíš ani nikdy jíst nebude.


Neuvěříte, co se stalo potom je druhý díl trilogie, který vypráví o vesmírné válce, kterou bojují nevyzrálí náctiletí. Knihu bych shrnula jako dobrodružný příběh pro mládež plný emzáků, boje a nebezpečných výzev.

Jelikož jsem nečetla první díl, byla jsem ráda, že jde o volné pokračování, ale přesto jsem byla v průběhu čtení hodně zmatená a přišlo mi, že mi spousta věcí uniká. Na mě působil děj hodně chaoticky. Navíc mi přišlo jednání téměř všech studentů školy hrozně naivní a především nelogické. Abych trochu pochopila děj, pustila jsem si již zmiňovaný seriál a nakonec jsem si k dílu našla cestu. Seriál mě zaujal a rozhodně ho plánuji dokoukat. Byl natočen v roce 2016 a tvoří ho jen osm dílů, takže je zhlédnutý za pár dní. 

Nemohl nic říct. Nemohl si hrát na raněného hrdinu. Nemohl řvát, jak je to nefér. Spoustě lidí ho bylo líto kvůli smrti Rachel, ale taky se najednou z fotbalové hvězdy proměnil v hráče, který v týmu nemá co pohledávat.

Neuvěříte, co se stalo potom je krátký sci-fi příběh složený z ještě kratších kapitol, které popisují osud studentů nechvalně proslulé školy Coal Hill. Nahodile se skáče od jednoho hrdiny k druhému a děj opravdu rychle ubíhá. Kniha upozorňuje na možné desinformace na internetu, ne vše, co čtete je pravdivé. Neměli bychom přejímat veškeré získané poznatky, ale prověřovat je a nebýt jen tupými ovcemi, které jdou s davem.

Co se týká hlavních postav, tak jsem si k nim cestu zatím nenašla, nebyl jim dán potřebný prostor, aby se více projevily a vybarvily.  I když musím připustit, že April jsem vnímala jako sympatickou osobu, která podle mého názoru jako jediná měla trochu rozumu a přemýšlela. 

zdroj


„Ale mám z těch všech zvláštních věcí divný pocit. Jako když chytneš rýmu, víš jak – nejdřív pár varovných zakašlání, pak se ti trochu motá hlava, a najednou v tom jseš až po uši.“


Hlavní zápletka knihy byla snadno prokouknutelná a ne úplně originální. Na druhou stranu mně se podobný žánr líbí, takže zklamaná jsem rozhodně nebyla. Navíc nápad smrtící stránky Vadínevadí.com mi připomněly knihu Nerve nebo Stačí chtít od spisovatelky Charbonneau. Děj knihy byl svižný, napínavý a rozhodně svůj.  

Pokud jste fanoušky Doctora Who, určitě po knize sáhněte, věřím, že se vám bude líbit. Také by mohla zaujmout milovníky sci-fi a především mimozemšťanů, kterých se v knize objevuje opravdu hodně. Pokud máte rádi boje napříč vesmírem, také si přijdete na své.

Ukázka:
A taky mi dobře jde podrážet kamarády. Když si mám vybrat mezi svým tajemstvím a jejich, je to jasná volba. V tašce ti pípne telefon, necháš si otevřenej Gmail a šup ke mně, já už se o to postarám. A svět se ti bude smát. Ale já jsem to dělala na dobrou věc. Pokoušeli jsme se zastavit Skandis – říkali, že je to nemoc. Vlastně je to asi svým způsobem pravda. Ale teď vím, co je Skandis doopravdy. Je to horší než nemoc. A dělám všechno pro to, abych to zastavila. Protože musím. Všichni musíme. Nebo bude Země zničena. Řeknu vám, co se stalo mně, jo?


Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku.

Už jste četli tuhle sci-fi sérii? Sleduje seriál Class?

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, mě osobně Doctor Who nezaujala, ale věřím, že si stejně jako tahle kniha své příznivce najde. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Na Doctora Who nekoukám, i když bych to chtěla zkusit a od Patricka Nesse jsem zatím četla jen jednu knihu,která na mě moc nezapůsobila :)Možná právě proto se zatím této sérii vyhýbám, ale chci ji dát šanci :) Snad mě přesvědčí, že stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Já osobně také Doctora Who zatím nesleduji, ale možná se k němu časem dostanu. :) Já jako milovnice seriálů ráda zkouším nové. :)

      Vymazat