úterý 15. května 2018

Nesmrtelní z Meluhy

Nesmrtelní z Meluhy jsou prvním dílem připravované trilogie od vychvalovaného indického autora Amishe. Kniha vypráví o neobyčejném Šivovi náčelníkovi malého kmene, který podle prastaré legendy má moc zachránit říši.

Šiva je náčelníkem malého kmene, který je v neustálém ohrožení, ostatní národy na něj tvrdě útočí a dochází ke krvavým bojům. I přes Šivovu velkou snahu se spojenectví nedaří uzavřít. Naštěstí do tábora přicházejí cizinci, kteří lákají Šivův kmen do své bohaté a prosperující země, kde budou všichni v bezpečí. Melužané totiž podle pověsti hledají spasitele, který je povede proti zlu. Lákají je k nim, protože tuší, že by se u nich mohl skrývat jejich vysvoboditel. Nic netušící Šiva se tak dostává blíže k naplnění svého osudu, který bude pokrytý potem a zaschlou krví.

„Osud, který ti byl dán, je větší než všechny tyhle hory. A abys ho vyplnil, budeš přes ně muset přejít.“


Melužané mají silné nepřátelé, kteří se paktují s nágy – deformovanými lidmi, kteří mají velkou moc a jsou silní, plení Meluhu a straší místní lid, který volá po spáse. Ale i v Meluze technologicky vytříbené zemi, která rozkvétá, mají zpátečnické názory, které nejsou spravedlivé. Kniha ukazuje, že není všechno zlato, co se třpytí a taktéž bychom neměli odsuzovat neznámé, dokud ho opravdu nepoznáme.

Kniha je doplněná mapou Indie, 1900 př. n. l. a poznámkou autora, kde popisuje, proč si vybral zrovna tenhle námět. Šiva podle autora nebyl jen bůh z dávných mýtů a výplodů lidské fantazie, ale člověk z masa a kostí, který se díky karmě stal bohem. Navíc se Amish ponořil do příběhu natolik, že ho prý změnil – nyní je více pokorný, otevřený a méně cynický.

Kniha je složená z 26 kapitol a nechybí ani slovníček pojmů, který nám osvětlí neznámá slova v příběhu. Dozvíme se třeba, že asura je démon, dharmajuddha je svatá válka nebo pátála lóka značí podsvětí. V závěru se dokonce dočkáme úryvku z následujícího dílu nesoucího název Tajemství Nágů, které nakladatelství Omega připravuje.

Nezapomenutelný moment, po kterém lidská duše prahne od samého okamžiku svého znovuzrození. Vteřina, kterou přes všechny snahy bohů zažije jen málokterý muž. Okamžik, kdy ji spatřil.

Nebudu lhát – poté, co jsem uviděla drsně vypadající obálku se zjizveným, ozbrojeným mužem jsem očekávala nějakého alfa samce, který si libuje v boji a má pro strach uděláno. Navíc sdělení na obálce knihy, které tvrdí, že Amish je indickou literární hvězdou první velikosti a indickým Tolkienem mě vážně přesvědčilo tuto knihu vyzkoušet a má očekávání tedy byla opravdu vysoká.

Očekávání jsou opravdu ošemetná, po dočtení bych Amishe ani v nejmenším s Tolkienem nesrovnávala. Právě naopak z Nesmrtelných z Meluhy jsem cítila, že jde o debut. Popisů v knize moc nebylo, neuškodilo by trošku více popsat historii země i samotného hrdiny. Kromě velkého zvratu na konci se v příběhu mnoho neudálo, ale to lze částečně prominout, jelikož pravděpodobně jde o seznamovací díl, který teprve uvádí do děje a příběh se (doufejme) teprve pořádně rozjede v následujících dílech.


„Možná je to proto, že věda je sice velice schopný sluha, ale docela nelítostný pán. A na rozdíl od Nílakanthy za nikoho nic sama od sebe nevyřeší. Věda ti dá meč, se kterým se můžeš prosekat k pravdě. To ale už musíš udělat sám. A pro lidi je nejspíš pohodlnější věřit, že k nim přijde spasitel, který se o vše postará.

Hlavní hrdina je opravdu rozporuplná osobnost, má to být legenda, spasitel, na kterého národy čekaly tisíce let, a Šiva se přitom zakoktá v okamžiku, kdy uvidí pěknou holku. Po nocích brečí a navíc se neustále podceňuje a pochybuje o sobě. Takhle jsem si mocného vůdce opravdu nepředstavovala. Asi jsem namlsaná těmi namakanými tvrďáky, které nám spisovatelé neustále podstrkují jako ztělesnění ženské touhy, že jsem si tohohle cíťu jako legendu neuměla představit. Jediné, co se Šivovi nelze upřít je jeho dobré srdce, laskavost a touha pomáhat.

Amish se pokusil sepsat bohaté mýtické dědictví starověké Indie a prý jde o nejprodávanější sérii v indické historii, takže očividně je spousta čtenářů, kteří byli tímto příběhem oslněni. Každý čtenář má jiný vkus, takže jsem přesvědčena, že kniha Nesmrtelní z Meluhy si najde své příznivce. Příběh je plný bojů, proroctví, záhad a tajemství. I přes zmiňované výtky musím dodat, že se Nesmrtelní z Meluhy četli rychle. Bylo to takové oddechové čtení, které neurazí.

Ukázka:
Šiva! Mahádéva. Bůh všech bohů. Ničitel všeho zla. Vášnivý milenec. Zuřivý bojovník. Dokonalý tanečník. Charismatický velitel. Všemocný, ale neúplatný. Pln pohotového důvtipu a stejně okamžité a zuřivé vznětlivosti. Za celá staletí ani jeden z cizinců, kteří přišli do naší země – ať už jako dobyvatelé, kupci, učenci, panovníci, anebo jen cestovatelé – nevěřil, že takový muž mohl kdy skutečně existovat. Považovali ho za boha z dávných mýtů, za pouhý výplod lidské fantazie. A bohužel jsme tomu postupně uvěřili všichni.

Hodnocení: 3/5

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku! Knihu můžete zakoupit zde!



2 komentáře:

  1. Charakter Šivy bych autorovi nevyčítala. Ti největší hrdinové nesou na svých bedrech hodně a jsou to taky jenom lidi (fiktivní, ale jsou). Představ si sebe jako vyvolenou, která má spasit bůhvíkoho....obávám se, že by se našlo spousta okamžiků, kdy by ti bylo do pláče. A zakoktat se před holkou? Věř nebo ne, na světě je méně alfa samců, než knihy uvádí :D Když bych se rozhlédla po širokém dalekém okolí, na alfa samce by mi stačili prsty jedné ruky a ani to ne. Takže pokud bych to měal shrnout - hlavní hrdina zní jako příjemná změna ;)
    Osobně bych si počkala, jak se bude postava vyvýjet dál. Pokud v tomhle stádiu ustrne až do konce série, pak bych si stěžovala :D
    Každopádně mocc děkuji za recenzi a představení, pro mě nové, knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač jsem ráda, že jsem ti rozšířila knižní obzory. :) Je pravda, že jsem se do Šivy pustila fakt zhurta, ale mě ta jeho postava tak rozčarovala Prostě jsem měla velká očekávání, která nebyla naplněna. Kdybych nečetla ty ódy na něj a popisy, jaký je to vůdce a spasitel, možná bych nebyla tak tvrdá. Je mi líto, ale legendu Indie jsem si prostě představovala jinak. :D

      Vymazat