čtvrtek 1. listopadu 2018

Vítr ve dveřích


Vítr ve dveřích je volným pokračováním knihy V pasti času, které vydalo nakladatelství Slovart pod značkou Booklab. Opět na nás čekají vybájení tvorové, známí hrdinové a nikdy nekončící boj dobra proti zlu.

Rok poté, co jsme hrdiny opustily, se vracíme na místo činu. A čtenáře opět čeká další nečekané dobrodružství. Tentokrát se s nepřízní osudu vyrovnává geniální Charles Wallace, který je díky svému intelektu šikanován. Je výjimečný, nadaný, zvídavý a diametrálně se odlišuje od ostatních. Místo aby poslouchal před spaním pohádky, tak mu matka čte o molekulách a mitochondriích. Jde o citlivé a nadané dítě, které je odsouváno na druhou kolej. Ostatní ho nechápou a nechtějí se s ním bavit, je odříznutý od kolektivu. Jeho sestra se snaží o nápravu, má o bratra opravdový strach. Navíc si začíná všímat, že Charles není ve své kůži.

Lidi se vždycky chovají nepřátelsky ke všem, co se od nich liší.


Vítr ve dveřích je poměrně krátký příběh, který vypráví o sourozencích Murraových a jejich kamarádovi Calvinovi, kterým osud přihrává složité situace, které musí vyřešit. Hrdinové se nikdy nevzdávají a jdou za tím, co je správné a důležité. I tentokrát na ně čeká tvrdá zkouška.

Jde o poměrně krátký příběh, který své čtenáře vezme na nebezpečnou cestu napříč vesmírem. Oceňuji, že autorka se vyhnula známým klišé, oprostila se od všech věcí, které jsou pro děti nevhodné a navíc přihodila i poučnou stránku věci. Tahle neškodná kniha může navíc zvídavým dětem otevřít nové obzory.

Autorka zároveň upozorňuje na problém šikany což je aktuální téma, které trápí nejedno dítě. Knihy L´Engle přinášejí poučení a dodávají dětem sebevědomí a naději. To je asi na celé sérii to nejlepší, že ukazuje dětem, že nejsou sami, kdo se trápí. Měli bychom začít věřit v sebe sama.

Walt Disney Pictures v letošním roce uvedl film natočený na motivy prvního dílu tohoto příběhu tedy dobrodružný rodinný film, ve kterém si jednu z rolí zahrála i skvělá herečka Reese Witherspoon (Pravá blondýnka) nebo třeba oblíbená Oprah Winfrey či sympaťák Chris Pine. 

„Copak nechápete, že on se schválně snaží nevyčnívat, aby ho kluci nemlátili? On nerozumí jim a oni nerozumí jemu. Kolik prvňáků asi tak něco ví o farandolách.

Já osobně jsem si bohužel k příběhu cestu nenašla. Autorčina série Struny času, i když se jedná o kultovní dílo, mě nijak neokouzlila. I přes to, že by měla mít všechno, co vyhledávám – prvky sci-fi, fantasy, young adult a navíc důležitou roli zde hraje můj oblíbený vesmír. Přesto mi něco důležitého při čtení chybělo.



Vítr ve dveřích je „zvláštní“příběh, který je poněkud těžko uvěřitelný. Autorka píše knihy pro děti a mládež, ale zároveň do příběhu zakomponovává hodně z vědy a techniky, což může být pro některé jedince hůře stravitelné a možná těžko pochopitelné. Přijde mi, že kniha pro děti je na ně v některých ohledech až moc složitá.

Madeleine L´Engle byla americká autorka, která stvořila Propast času, která poprvé vyšla v roce 1962, od té doby se odhaduje, že se po celém světě prodalo zhruba 14 milionů výtisků. Spisovatelka za svou kariéru stihla napsat více než 60 příběhů, což je obdivuhodný výkon.


Ukázka:
Znamená to, že vyroste. Každá farandola, každý člověk i každá hvězda čelí pokušení nedospět, zůstat nezralý a starat se jen o vlastní potěšení. Pokud vnímáme svoje potěšení jako to nejlepší a nejdůležitější, pak se sami stavíme do středu vesmíru. Fary i lidé i hvězdy mají ve vesmíru svá msta, ale žádné stvoření nemůže být v jeho středu.“ Meg se zeptala: „A ty malé farandolky, co mě zachránily…“
„Dospěly, Meg.“

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

Hodnocení: 2,5/5

4 komentáře:

  1. Má krásnou obálku a i zajímavou anotaci, mám jí na svém seznamu, co chci přečíst, tak snad mne nezklame.
    Pěkná recenez

    OdpovědětVymazat
  2. Děj mě velmi zaujal - tohle téma "mám ráda", protože se mluví o věcech o kterých se příliš nemluví a dokážou to dát pravdivě do děje.

    Moc pěkně sepsaná recenze, podívám se po ni! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Souhlasím, že tohle téma je zajímavé a popravdě je na knize to nejlepší. Autorka se nebojí upozorňovat na problém a dodává dětem sebevědomí. :)

      Vymazat