úterý 27. listopadu 2018

Sen si vybírá snílka


Snílek Neznámý je prvním dílem z fantasy série, která je psaná v žánru young adult. Jde o poměrně obsáhlý příběh, který se rozkládá na téměř 500 stránkách a je plný barvitých popisů a nejrůznějších metafor. Překvapí vás pohádkovým až poetickým stylem vyprávění a na první pohled zaujme svojí úchvatnou obálkou, která se opravdu povedla a dokonale ladí s dějem.

Lazlo Neznámý je sirotek, který prožil těžké dětství spolu s nerudnými mnichy, aniž by poznal svůj původ nebo pravé jméno.  Později tvrdý řád a trestání nahradila práce v honosné knihovně, ve které se naplno projevil Lazlův dar vyprávět příběhy. Všechen volný čas věnoval snílek výzkumu tajemného a mystického města Pláč. Podle dávných legend tohle město opravdu existuje a Lazlovým snem je ho spatřit na vlastní oči, ovšem jeho zbabělost a pasivita mu to nedovolují. Naštěstí si v tomhle magickém kraji sen vybírá snílka a ne naopak. A tak Lazla čeká opravdu velké dobrodružství.

„Vím, že je to těžké, Neznámý, ale přejde to. Někteří lidé se rodí proto, aby dělali velké věci, a jiní proto, aby pomáhali velkým lidem dělat velké věci. To není žádná ostuda.“


Snílek neznámý je složený ze dvou zcela odlišných dějových linek. První se týká osamělého snílka Lazla, který má dobré srdce a vydává se na nebezpečnou cestu. Další výraznou postavou je tentokrát ženská hrdinka Sarai, která čtenáři poodkrývá pohled na problematiku z úplně jiného úhlu a přiblíží nám zcela odlišný svět.

Číst tuhle knihu bylo potěšení, Laini Taylorová je skvostná vypravěčka s nevšedním až poetickým stylem vyprávění, který citlivé duše prostě okouzlí. Já jsem byla z příběhu více než nadšená. Na druhou stranu tento příběh rozhodně nesedne každému, uvnitř je totiž hodně podrobných popisů a to na úkor akčních scén či dialogů. V tomhle případě jde hlavně o práci s jazykem, květnatým popisem, vyjádřením citů, odhalením cílů a dobýváním snů.

„Život se ti jenom tak nepřimotá do cesty, chlapče,“ poučoval ho. „To ty se musíš postavit do cesty jemu. Pamatuj si: Duch zleniví, když zanedbáváš vášně.“

Snílek Neznámý je rozdělen na čtyři části, které jsou uvozeny podstatnými jmény, které s nimi korespondují. V první části nás například čeká shrestha: když se uskuteční sen – ale ne tomu, kdo ho snil. Autorka má neuvěřitelnou fantazii ve svých dílech pokaždé přichází s něčím novým a jedinečným. I tentokrát jde o originální příběh plný netypických bytostí a tvorů. V knize na čtenáře čeká snový svět plný fantazie, zázraků, splněných snů magie, divů, legend, snů, ale i nočních můr. 


Taylorová má prostě nenapodobitelný styl psaní, který mezi ostatními autory vyniká. Příběh mě chytnul za srdce a opravdu se už nemohu dočkat pokračování, které si za žádnou cenu nenechám ujít. Fanoušky jistě potěší, že druhý díl série Snílek Neznámý, který nese název Muse of Nightmares nedávno vyšel v zahraničí a nám teď nezbývá nic jiného, než si počkat na jeho překlad.

„Člověk by měl mít vrásky u očí z toho, jak se dívá na obzor,“ řekl mu starý knihovník, „ne jenom z mžourání do knížek při mizerném světle.“

Pokud jste v hloubi duše nenapravitelní snílci a romantici, věříte na splnění snů a nevadí vám popisy, bude tahle kniha pro vás ta pravá.

Laini Taylorová je americká autorka, která žije s manželem v Portlandu v Oregonu. Laini si barví vlasy na růžovo a to je její poznávací znamení. Má ráda knihkupectví, fotografování, čokoládu, mango nebo třeba staré domy či usínání. V České republice ji již vyšla série Kost přání, která se odehrává v Praze a je plná nejroztodivnějších bytostí.

Ukázka:
To město mělo jméno. Muži, kteří hnali velbloudy přes poušť, kteří přinášeli tyto divy, vyslovovali jeho jméno a vyprávěli příběhy a jméno a příběhy spolu s divy pronikaly do vzdálených končin, kde kouzlily obrazy blyštivých kupolí a krotkých bílých jelenů, žen tak krásných, až z nich tála mysl, a mužů, jejichž šavle oslepovaly svým leskem. Takto to bylo celá staletí. Divům byla věnována křídla paláců a příběhům police knihoven. Obchodníci bohatli. Dobrodruhové si dodávali odvahy a vydávali se sami město hledat. Nikdo z nich se nevrátil.

Hodnocení: 5/5

Recenze psaná pro Literární svět!

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Snílek mě velmi láká, těším se, že by na mě mohl třeba čekat pod stromečkem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji ti, ať pod stromečkem tuhle nádheru opravdu najdeš. Stojí za přečtení. :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) Jsem ráda, že se ti kniha líbila, i mě zaujala, ale zatím jsem ji nečetla. Na knihu jsem slyšela spoustu názorů a mezi nimi i ty záporné... takže jsem ráda, že jsi mi zlepšila mínění a knihu připomenula. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem četla spoustu názorů. Naštěstí jsem se těmi negativními nenechala odradit a jsem za to ráda. Snílek neznámý mi dokonale sedl. Opravdu krásný, snový příběh.:)

      Vymazat
  3. Kniha má krásnou obálku, zatím sem ji nečetla, ale jednou bych se k ní ráda dostala. :-) Takový ten snový příběh si právě představuji, takže bych zklamanábýt nemusela. :-) Krásná recenze. :-)

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Pokud jsi sama snílek, příběh se ti bude líbit. :)

      Vymazat