úterý 18. prosince 2018

Už zase létám



Už zase létám je dojemný a smutný příběh s melancholickým nádechem, který vypráví o tom, jak těžké je se vypořádat s obrovskou životní ránou. Spolu s hlavní hrdinkou procházíme na cestě za uzdravením různými fázemi zármutku.

Kite Solomonová ani v nejmenším nečekala, že její parťačka Dawn, která pro ni byla sestrou – spáchá sebevraždu. Netušila, co ji k něčemu takovému vůbec přimělo. Hlavní hrdinka se nemůže vyrovnat se ztrátou své nejlepší kamarádky. Nechápe, jak jí to mohla udělat a že se ji nesvěřila. Dokola si přehrává společné chvíle a snaží se objevit varovná znamení.  Trápí ji vina a výčitky, vyčítá si, že mohla udělat něco jinak a změnit kamarádčin osud. Celý svět se najednou zdá bezbarvý, jakoby ztratil své kouzlo. Kite je otupělá a zároveň naštvaná. Její rodiče o ní mají velký strach a ze všech sil se jí snaží pomoci.

Jednou zaslechla, jak se Seth a Ruby baví o tom, jak je divné, že ještě ani jednou nebrečela. Jenže jí slzy připadaly jako příliš snadný projev té bouře, která ji zuřila v duši.


Autorka se snažila, co nejuvěřitelněji přenést na čtenáře smutek z odchodu blízkého člověka a to se jí povedlo. Sita Brahmachariová přistoupila k palčivému tématu citlivě, ale zároveň co nejvíce upřímně. Uvěřitelně popsala trauma, které změnilo Kite v jinou osobu.

Autorka upozorňuje na fakt, že deprese na nás mohou zaútočit v jakémkoli věku, život nám může postavit do cesty mnohé překážky a tvrdé zkoušky. Je důležité na tyhle těžkosti nebýt sám a umět se druhému otevřít a s démony bojovat.

Rovnou se přiznám, že podobné smutné knihy nevyhledávám. Sama od sebe bych po knize nesáhla. Jsem totiž hodně citlivá, takže mě takovéhle témata zaručeně rozpláčou. V příběhu se objevila řada silných momentů, ze kterých prýštily emoce a z kterých mi slzely oči.

Kniha, i když měla přinést naději a uvědomění, tak já z ní chvílemi měla emocionální krizi. A byla jsem taková sklíčená, proto je pro mě těžké takovéhle dílo hodnotit. Citlivé téma sebevraždy a především vyrovnání se ze zármutkem bylo popsáno tak do detailu a uvěřitelně, že jsem měla celý den na krajíčku. Proto dávám přednost lehčím tématům, která mi den spíše zlepší.

Občas, tak jako dnes, cítila celé odpoledne Dawninu vůni citronového mýdla. Přemýšlela, jestli se ještě někdy skutečně vyspí, i s tím vědomím, co si udělala její kamarádka v pokoji přímo pod tím jejím. Chtělo se jí ječet, zvracet, spláchnout ze sebe každičkou vzpomínku na Dawn.



Ale pro někoho kdo prochází těžkým obdobím, může kniha přinést určitou podporu, že v tom nejste sami. A určitě vidím jako plus, že Sita Brahmachariová se nebála poukázat na tuhle ožehavou problematiku. Takže pokud máte rádi emotivní díla určitě po knize sáhněte.

Autorka se při čtení inspirovala řadou pramenů, které nezapomněla v závěru uvést. Samotný příběh zasadila do Jezerní oblasti, ve které v dětství vyrůstala obklopená vřesovišti, horami a jezery. Úplně na konci knihy je část věnovaná pomoci a poradenství. V českém vydání je samozřejmě tahle část převedena na naše poměry a jsou zde uvedeny místní organizace poskytující podporu a pomoc.

Už zase létám je kniha v žánru young adult od autorky Artyčokových srdíček, která vypovídá o vyrovnání se ze ztrátou, o síle přátelství, ale i podpoře rodiny. Celým příběhem se proplétá otázka – Proč? – došlo k takovéhle tragédii.

Ukázka:
Jak by kdy někomu mohla popsat, jak moc jí Dawn chybí, vysvětlit, že její mlčení je ve skutečnosti prázdnota hluku, plná otázek bez odpovědí? „Co kdybych tenkrát něco udělala, abych jí pomohla? Kdybych klepala hlasitěji? Kdybych se s ní ten večer sešla a popovídala si s ní z očí do očí, ne jenom na Facebooku? Kdybych nikdy nezačala chodit do Circus Space? Kdybych byla citlivější? Kdybych ji kladla víc otázek? Kdybych líp naslouchala? Co by bylo, kdyby… ? Kdyby…? Kdyby…?“ A pak přišlo Proč. „Proč jenom se mnou nemohla mluvit a říct mi, co se jí děje v hlavě?“ ptala se Kite sama sebe znovu a znovu. Jenže to byla jen zpotvořená hudební pasáž a ona nikdy nedokáže její jednotlivé části spojit dohromady, i když se bude snažit ze všech sil.

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Kniha mě zaujala, když jsem ji viděla v knihovně, ale nebyla jsem si jistá, co od ní čekat.Asi po ní nakonec sáhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu a přeji příjemné čtení. Tenhle dojemný příběh v tobě zanechá stopu. ;-)

      Vymazat