středa 12. prosince 2018

Chladnokrevně


Chladnokrevně je již pátým dílem z oblíbené série šéfinspektorky Eriky Fosterová. Pěkně se nám rozrůstají její případy, což je dobře, protože Bryndza je mistr detektivek.

Anotace: Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení… Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevřít, nemůže být nikdo nikdy připraven…Byť to není poprvé, co detektiv šéfinspektor Erika Fosterová čelí brutální vraždě, kufr s rozřezaným tělem mladého muže vyplavený na břeh Temže ji šokuje. O dva týdny dříve bylo navíc nalezeno v podobném kufru tělo mladé ženy. Je to jen náhoda, nebo se Erika a její tým budou muset znovu postavit sériovému vrahovi? Co obě oběti spojuje? A co další případy, které se sice staly v jiném okresu a za jiných okolností? Mohou se i u nich najít nějaké styčné body s případem těl v kufrech? Zločin si navíc, jak známo, nevybírá dovolenou a Erika se zaplete do paralelního případu.
Robert Bryndza opět splétá a rozplétá mnohovrstevný příběh ve více rovinách a vede nitky ke konci, jenž čtenáře tentokrát možná tolik nešokuje, ale rozhodně vybudí silné emoce. A znovu nechá každého, aby si sám odpověděl na otázky, co znamená láska až za hrob, pro co jsou lidé ochotní riskovat nebo kvůli čemu zrazují své přátele.

Já osobně dávám přednost sci-fi a fantasy literatuře, ovšem u Roberta Bryndzy vždy ráda udělám výjimku. A zatím jsem nikdy nebyla zklamaná.

Díla tohoto anglického autora žijícího ve slovenské Nitře prostě mají šmrnc a spád. Pokaždé mě nadcházející případ překvapí a musím konstatovat, že zatím měly jednotlivé díly stoupající tendenci. V tomhle případě mi děj opět sednul, byl zase jiný, napínavý. Bryndza každý díl něčím opepří, ozvláštní, že žádná kniha nemá stejné schéma, což se mi na celé sérii líbí asi nejvíc.

Erika si uvědomovala, že má zdravé ego, ale nikdy si ho nepotřebovala masírovat vzrůstající mocí, líbivou hodností nebo větším množstvím peněz. Pracovat na ulici, ušpinit si ruce, řešit složité případy a zavírat špatné lidi – to byl důvody, které ji každé ráno zvedaly z postele.

Děj byl detailně popsaný. V představách se mi tedy opravdu snadno zobrazovaly jednotlivé výjevy. Bohužel i u popisu rozmočené mrtvoly vyndané z kufru, to se můj žaludek po snídani poněkud zhoupnul. Na druhou stranu je vidět, že si se slovy dává autor práci a snaží se, aby dílo bylo autentické a uvěřitelné. Proto také často spolupracuje s různými odborníky na danou vybranou problematiku.



Jde o poměrně brutální příběh plný sexuálního napětí a krve. Jeden z nejtemnějších částí, kterou nedoporučuji citlivým osobám. Mnohým čtenářům může vadit, že autor brzy odhalí viníky a tak odkryje velké tajemství, ale zase nám odhalí jejich činy a myšlenkové pochody, což je více než zajímavý úhel pohledu. Taky mohlo být v knize více o osobním životě Eriky, ale jinak nemám, co bych dílu vytknula.

„Řeknu jen to, že si klidně můžu polámat kosti, ale nic mě nedokáže v pátrání po vrahovi zastavit.“

Kniha mě strhla natolik, že jsem ji přečetla za jeden jediný den, ale prostě jsem musela vědět, jak to dopadne. Jde opravdu o čtivé dílo plné napětí. Sám autor přiznává, že díl od dílu cítí vzrůstající nápor, aby uspokojil své věrné fanoušky. Chce psát kvalitní a čtivá díla a to se mu prostě stále daří. Už se těším na další pokračování. Chladnokrevně nesmí chybět žádnému fanouškovi Bryndzy, pokud hledáte vánoční dárek pro milovníka detektivek, tenhle autor je jasnou volbou.

Ukázka:
„Ten, kdo jim to udělal, na ně byl pěkně naštvaný,“ podotkl McGorry. „Zbil je, ji pobodal.“ „Přesněji řečeno – bodl ji pouze jednou,“ upřesnil Isaac. Erika přikývla. Nejen že jejich smrt byla velmi bolestivá, ale sebrali jim i jejich identitu. „Ten, kdo to udělal, nám chtěl ztížit identifikaci. Ani po dvou týdnech jsme ženskou oběť nedokázali ztotožnit,“ řekla Erika a zachvěla se. McGorrymu se najednou zvedl žaludek, takže si přitiskl ruku na pusu. „Toalety jsou venku, první dveře vlevo,“ poradil mu Isaac nevzrušeně. Mc Gorry se rozběhl a oběma rukama si zakrýval pusu.

Děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

Hodnocení: 4,5/5

2 komentáře: