neděle 10. listopadu 2019

Nyxia nespoutaná


Nyxia nespoutaná je druhým dílem  sci-fi série odehrávající se ve vesmíru, patřícího do žánru young adult, které vyšlo pod značkou King Cool.  Jde o napínavé a dramatické čtení.

Nespoutaná pokrčuje přesně v bodě, kde skončil předchozí úžasný díl. Akorát tentokrát se mění prostředí, protože hrdinové již nejsou uvnitř vesmírné lodi, ale stávají se průzkumníky a prozkoumávají novou planetu Eden.

Opět je zde hlavní postavou Emmet Atwater, který je v drtivé převaze vypravěčem příběhu. Setkáváme se tedy se známými protagonisty, ale poznáváme i nové tváře. Autor si pro nás opět připravil nečekané zvraty a překvapivé momenty.


První díl byl spíše seznamovací, postupně jsme si představili jednotlivé hrdiny a objevili jejich silné a slabé stránky. Na cestě k planetě Eden došlo k mnoha soutěžím a uvnitř lodě vřela krev. V průběhu vybírání těch nejlepších, protagonisté postupně zjišťovali, že na projektu něco nesedí. Čím více informací získali, tím méně Babylonu věřili.

 Ovšem jejich zaměstnavatelé jsou jejich jedinou spojkou ze Zemí, takže poslušně plní svůj úkol, těží v lomech Nyxii a spřádají pány, protože spolehnout se mohou jen sami na sebe. Kromě tvrdé práce poznávají a objevují nový tajemný svět se všemi jeho úskalími.  Stávající se takovými vyzvědači a sbližují se s Adamity a jejich kulturou.

Jsme zbraně. To oni je z nás udělali.
 A jdeme si pro ně.

Scott Reintgen již v prvním díle ukázal, že je velmi schopný autor, který umí napsat napínavé a především čtivé dílo. Tenhle příběh je nápaditý, autor vytvořil zcela nový národ „mimozemšťanů“, bravurně se vypořádal i s popisy krajiny, ale především stvořil netypickou látku Nyxiu s ohromujícími účinky. Děj je prostě plný fascinujících nápadů.

Knize nemám téměř co vytknout, tuhle sérii jsem si vážně oblíbila. Akorát musím připustit, že nejde vyloženě o nejoriginálnější námět, autor se totiž nechal inspirovat hned několik díly. Taky mě trochu mrzí, že Reintgen se jen tak něčeho nezalekne a nebojí se kosit hrdiny. V tomhle díle to schytal můj oblíbenec, což dost zamrzelo. Ale o to víc, mě příběh překvapil, protože opravdu není dopředu jasné, co se stane. Protože přihodit se může opravdu cokoli a nikdo není v bezpečí.

Začínám věřit, že v životech jedinců vašeho druhu je mnohem víc vzrušení než v těch našich.



Kniha pro mládež má šanci svým napínavým i nápaditým dějem zaujmout i starší čtenáře, které jistě potěší nepředvídatelnost děje, bojové scény i dramatické okamžiky.

Mě osobně asi žádné sci-fi ještě nezklamalo. A v případě Nyxie se jen potvrdilo, že vesmír je prostě fascinující a byla by škoda, kdyby vám tahle parádní napínavá jízda unikla. Já osobně jsem z příběhu nadšená a nemohu se dočkat poslední části téhle nadupané trilogie.

Musím souhlasit s tvrzením Marie Lu na přebalu, opravdu je to pořádně nadupaný thriller, který vás od prvního řádku pohltí a už nepustí. Navíc je zde plno akce a nečekaných momentů. Čtenář se rozhodně nebude nudit.

Nyxie je prostě čtivé dílo, které může zaujmout milovníky vesmíru, sci-fi fanoušky, ale i ty, kteří rádi čtou dobrodružná díla, nebo si oblíbili sérii Hunger games, i tady se totiž za život musí bojovat a to tvrdě.

Ukázka:
Popojdu k ohni a podám Jaimemu ruku. Chvíli se na ni dívá a pak ji přijme. Krvavá nabídka míru. Připomínka toho, že nejsme tak odlišní. S Azimou se střídáme a podpíráme ho v chůzi. Kdyby ta rána šla jen trochu hloub, asi by už byl mrtvý. Morning nás vede divočinou. Nejdřív kráčí vepředu, ale po chvíli se zařadí a jde vedle mě. Vlasy má stažené do jednoho černého copu hozeného přes rameno. Vidím, že jí to v hlavě pěkně šrotuje: chvílemi se mračí, svírá pěsti a zatíná zuby. S Morning jen tak něco nezacloumá, ale pod tíhou toho všeho může padnout i ona. Jdeme všichni spolu, těsně vedle sebe, jako bychom se loudali za školy po vyučování. Ale naše realita je jiná. Jsme v úplně jiném světě. Realitou jsou tady dva měsíce, které visí na obloze a jasným svitem nám něco sdělují. Minulé životy necháváme za sebou, když kráčíme prázdným lesem do světa plného duchů.

 Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentářů:

  1. Druhý díl Nyxie byl boží! Strašně jsem se na něj těšila, a konečně :-) Skvělá recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky je hrozné, když zabijí tvoji oblíbenou postavu. :) Mě osobně trvá nějakou dobu, než se s tím vyrovnám a můžu číst dále. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už bych se měla pustit do prvního dílu konečně :)

    OdpovědětVymazat