čtvrtek 7. listopadu 2019

V mysli vraha



V mysli vraha je mistrně vystavěný mrazivý detektivní thriller od nápaditého anglického autora. Mike Omer dříve pracoval jako novinář a vývojář počítačových her. Nyní se plně soustředí na psaní knih a momentálně na svou novou sérii v hlavní roli s forenzní psycholožkou Zoe Bentleyovou. Autor často píše o skutečných zločincích či obětech, napsal například čtyřdílnou sérii Glenmore Park Mystery.

V mysli vraha je jedinečné i zvrhlé dílo, vyprávějící o chladném vypočítavém psychopatovi, jehož motivem je splnění jeho hrůzné fantazie. Omer si dává záležet, aby jeho díla působila autenticky, a rád si s nimi vyhraje.

Příběh se převážně odehrává v roce 2016 v Chicagu, ale vracíme se i do minulosti konkrétně do roku 1997.

„Jestli chcete, abych se vás zastávala, budete se mnou muset držet krok. A moje tempo je vražedné.“


Zoe Bentleoyou trápí noční můry, před lety jako jediná vyřešila případ řádění sériového vraha, který za sebou nechával těla mrtvých mladých dívek. Místní detektivové uvízli na mrtvém bodě a Zoe pomocí knih a získaných informací sama vytvořila popis vraha a odhalila jeho pravou tvář. Ale bohužel jí nikdo neuvěřil a pachatel je stále na svobodě. Tahle nedořešená záležitost ji stále trápí. Navíc teď začíná pracovat na podobném případu, ve městě se kupí dívčí těla, která jsou balzamovaná. Pachatel je inteligentní a nezanechává stopy, policie je bezradná. Zoe by svými postřehy mohla pomoci, odmala je soustředěná, ale také odtažitá a s lidmi to zrovna neumí.

Kniha mě opravdu překvapila, nic podobného jsem ještě nečetla. Omer mě svým dravým stylem dostal a rozhodně se chystám na další jeho díla. Protože jeho tvorba je neotřelá, a i když zpracovává drastické činy, tak si autor neodpustí trochu toho humoru.

Bylo to děsivě a temně podané vyprávění popisující sériového vraha, kterého byste na ulici přehlédli. Ti nejméně nápadní jsou totiž nejnebezpečnější.  Je opravdu děsivé, že mezi námi žijí takto poškození lidé, kteří netrápí empatie ani výčitky svědomí, ale touží naplnit své tužby, ať to stojí cokoli.

Crystal věděla, jak to chodí. Pokud zmizely holky jako ona, už se nevrátily. Jenom Julia Robertsová se mohla vypařit na celý týden a vrátit se s novou garderobou a milencem milionářem. Kdyby zmizela holka jako Crystal, stoprocentně by ji našli ležet někde v pangejtu.

Ani minutu jsem se nenudila. Název knihy přesně vystihuje podstatu. Čtenář má opravdu šanci nahlédnout do myšlenek vraha a nejen jeho. Ve vyprávění se střídají i další postavy, třeba forenzní psycholožka Zoe Bentleyová nebo chicagský agent Tatum Grasen. Taktéž se střídají časové linie, skáče se z přítomnosti do minulosti a nazpět.



Tento thriller mohu vřele doporučit, byla to pořádná temná jízda. A já obdivuju, jak věrohodně autor sériového vraha popsal. Omer využil celou řadu materiálů, čerpal například z knihy - Kdo bojuje s netvory, o radu i pomoc požádal řadu profesionálů, ale zapátral i sám. Cenou podporou mu byla i manželka, která byla do psacího procesu naplno vtažena. Některé úryvky z knihy vznikly dokonce na společné rodinné dovolené, kde probíhaly dlouhé debaty o vrazích.

V mysli vraha je knihou, která vás šokuje a bude vás z ní mrazit. Je to detektivní thriller, který je opravdu napínavý, poutavý a neuvěřitelně čtivý. Omer si vybral opravdu nebezpečného sériového vraha s netypickými tužbami.

Teď jen doufat, že Cosmopolis vydá další díl, co nejdříve.

Ukázka:
Nefungovalo to. Doufal, že právě tahle bude ta pravá, už teď ale cítil, jak kouzlo vyprchává, jak se ho zmocňuje nuda. Když se vedle ní probudil, nepociťoval už zápal chtíče a vzrušení. Vnímal pouze zklamání. Věděl, že částečně je na vině balzamovací směs. Nenamíchal ji správně. Její tělo bylo až příliš strnulé, odstín pleti nedokonalý. Možná měl solný roztok kompenzovat větší dávkou barviva. Nevěděla ale jak velkou a materiály o téhle problematice, které našel na internetu, byly na podrobnosti skoupé.

Hodnocení: 4,8/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

8 komentářů:

  1. Tak na tuhle knihu se těším moc :) Pěkná recenze, knihy se sériovým vrahem mám ráda. Baví mě sledovat jejich mysl, co je k tomu vede.

    :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha může být hodně zajímavá, stejně jako mysl sériového vraha. :) Děsivá, ale zajímavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, jak píšeš je to děsivé, ale určitě i zajímavé.

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Zrovna jsem knihu dočetla a taky se mi líbila, bylo to správně temné :)

    OdpovědětVymazat
  4. V mysli vraha na mě už čeká, jsem strašně zvědavá! :-)

    OdpovědětVymazat