středa 30. října 2019

Bez stínů


Kniha M je samostatným románem v žánru scifi, který vychází pod značkou Fobos, která se zaměřuje na fantastiku. Jde o debut mladé schopné americké autorky Peng Shepherdové. Podíváme se do postapokalyptického světa, ve kterém mizí stíny a zároveň vzpomínky lidí.

Kniha M je sice prvotinou, ale za to velice zdařilou. Kniha je propracovaná, nápaditá a především netypická. Jde o obsáhlé vyprávění o postapokalyptickém světě, ve kterém řádí neznámá epidemie, na níž neexistuje žádný lék. Nakažení lidé nejdříve přijdou o svůj stín a spolu s ním ztrácejí své vzpomínky a s tím i sami sebe. Tento proces trvá u každého jinak dlouho, ale výsledek je stejný, zůstane jen prázdná schránka, která nepoznává své blízké.

V dnešní době je opravdu velice těžké přijít s nějakým novým neotřelým námětem a autorce Shepherdové se to s přehledem povedlo. Její jedinečný námět není jediným plusem a lákadlem celé této knihy.

Vědci ze všech zemí plnili televizní kanály, vyzbrojeni hypotézami a nápady na experimenty, které by vysvětlily, proč se stíny nevrátil anebo proč se nestinným začne mysl rozpadat na cucky jako hořící poleno na uhlíky.


Jde o temné, dramatické, drsné a napínavé vyprávění. V knize se střídá trpká přítomnost s minulostí. Čtenář tak postupně zjišťuje, jak došlo k takové pohromě, a jak se následně tato katastrofa vyvíjí. Ve vyprávění se střídá především ústřední dvojice -  Orlando Čang a jeho milovaná družka Max, která nedávno ztratila stín. Dochází tedy k porovnání toho, jak krutá realita působí na tenhle pár z odlišných perspektiv.

 Hrdinové každý den bojují nejen o své vzpomínky, aby se udrželi při smyslech. Ale bude to stačit? Kromě ztráty stínu hrdinové čelí nové realitě. Popletená paměť lidí totiž přetváří samu realitu, která se mění před očima. Venku je to nebezpečný svět. Zemi postihla epidemie a lidé v ohrožení se nezabývají morálkou, právě naopak lidská práva ustoupí do pozadí. Každý chce pro sebe získat to nejlepší a neohlíží se na druhé. Nikdy nevíte, kdo vás přepadne nebo okrade. Všichni jsou proti všem, svět je zdecimovaný, vyrabovaný a zničený. Na každém kroku číhá nebezpečí. Místo toho, aby se lidé spojili, tak spolu válčí.




Nepochopil bys to. Ty svůj stín pořád máš – nemůžeš tomu rozumět. Žádný vzkaz, který bych ti nechala, by tě nepřesvědčil, ať mě nehledáš – nepřesvědčil by tě, že jsem tě opustila, protože jsem musela. Musela jsem. Abych tě zachránila. Takže jsem ti nenechala nic. Prostě jsem zmizela.

V tomhle případně rozhodně nejde o oddechové čtení, ale mladá americká autorka přichází s ojedinělým námětem, který jistě zaujme nejednoho čtenáře. Tenhle obsáhlý román je nevšední a pozoruhodný.

Peng Shepherdová je zcestovalá autorka, která vystudovala tvůrčí psaní i diplomacii. Taktéž pomáhala s poskytováním pomoci v nepřátelském prostředí a ve válečných zónách. Získané vědomosti i zkušenosti se promítli do jejich děl a možná proto jsou tak propracované. Román Kniha M vznikl za podpory nadace Elizabeth Georgeové, která pomáhá začínajícím autorům.

Propracované, nepředvídatelné a především neotřelé! – to je Kniha M.

Ukázka:
Kam ty stíny zmizely? přemítal Ory. Už mu bylo jedno i proč. Zůstalo už jen kam. Otázka proč vysvětlení neměla. Ory v kouzla nevěřil, ale v srdci věděl, že to, co se stalo, lidé pochopit nedokážou. Nejednalo se o přírodní katastrofu ani o nemoc ani o biologickou zbraň. Nejlepší název, který zaslechl, byl kletba. Protože nakonec bylo jedno, kdo jste. Nikdo tomu neunikl, buď proto, že přišel sám o stín, nebo proto, že o něj přišla jeho milovaná osoba. Ory stiskl čelist. Měl problém v něco doufat, ale musel věřit, že ta osoba, kterou pronásleduje, je pořád Max. Jaký by jinak mělo smysl snažit se jí najít?

 Hodnocení: 4/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!!!


6 komentářů:

  1. Hmmm těch dobrých knih! Přemýšlela jsem o ní, nakonec vyhrála Nyxia a Bird Box. Obě byly skvělé, ale i Kniha M vypadá skvěle. Krásná recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím, v dnešní době jde opravdu jen těžko přijít s něčím novým. Ale pokud se to povede, stojí to za to. :) Tahle kniha vypadá zajímavě a je dobře, že se jí to, dle tvého názoru, povedlo. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mizející vzpomínky? To zní vážně zajímavě, po této knize se musím kouknout :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat