čtvrtek 23. dubna 2020

Dvojníci



Dvojníci jsou sci-fi knihou v žánru young adult. Jedná se o první díl série, která vychází pod značkou King Cool. Jde o debut americké autorky Rebeccy Hanoverové, která je televizní scénáristkou a samozřejmě autorkou knih pro mládež. Ráda čte, pije matcha latté a cvičí jógu. S manželem a třemi dětmi žije v San Franciscu.

Kniha vypráví o budoucnosti, ve které existují takové technologie, které umožňují dokonce i klonování lidí.

„Proč jsi mě tenkrát políbila? Proč mě sleduješ z druhého konce jídelny? Proč se o mně a mých kamarádech chceš dozvědět všechno, co se dá? Je to proto, že jsem pro tebe zajímavý, Nebo proto, že vypadám jako on?“

Hlavní hrdinka Emma Chanceová se vrací na internát do Vermontu. Černohvozdská akademie se hrdě hlásí k tomu, že je progresivní a přizpůsobivá. Rozhodla se přivítat šest nových studentů, kteří jsou zároveň klony. Ne všichni souhlasí se začleněním těchto jedinců do společnosti. Emmě zemřel její nejlepší kamarád Oliver a s touhle ztrátou se těžce vyrovnává. Její šok je o to větší, když zjistí, že jeden z klonů vypadá úplně stejně jako Oliver.  

Kniha je plná klonů, kopií, nových technologií, vědeckých pokroků, pátrání a výzkumů. První díl nové série je čtivý a tajemný.

Po knize jsem sáhla hlavně kvůli tématu klonování, které mě osobně fascinuje. Na tohle téma jsem četla například Repliku od Lauren Oliver, která v sobě mísí romantické momenty s dramatickými okamžiky plnými nebezpečí. Nejzajímavější na celé knize je její zpracování, které  je neotřelé a nápadité. Příběhy dvou odlišných dívek se totiž navzájem zrcadlí a každá část nabízí nevšední detail, který v té druhé chybí. Dílo můžete číst jako dva nezávislé texty, střídat vypravěčky po každé kapitole nebo střídat kapitoly podle vaší chuti. 
Klonování je jistě pozoruhodné a i autorka Rebecca Hanover tuto problematiku pojala uvěřitelně a poutavě.

Kdo vůbec vlastní moje DNA? Vědci? Lidé, kteří si chtějí hrát na Boha? Nebo já?“ „Někteří lidé věří že DNA je oknem do duše. Já s nimi souhlasím.




Dvojníci způsobili nejen ve škole velký rozruch. Jsou považováni za zločin proti přírodě. Společnost je předpojatá, podezřívavá a často dochází k diskriminaci i šikaně. Dvojníci žili odříznutí na ostrově, zažili odlišnou výchovu a neví, jak zapadnout.

Kniha se týká nových pořádků ve společnosti, výzkumu, práv klonů, morálky či otázky identity. Jedná se trochu o takový lehčí thriller pro mládež, ve kterém dochází k vyšetřování a hledání pravdy.
Kniha má rychlý spád, čte se dobře, není nijak klišoidní, což je v téhle době jistě pozitivní. Objevuje se zde i trocha té romantiky, ale opravdu jen okrajově, takže to nijak nenarušuje děj. Dvojníci tak mohou zaujmout i starší čtenáře nejen svým zajímavým námětem, ve kterém se řeší morální dilemata.

Ukázka:
Ten chlapec je Oliver – až na to, že není. Je a není. Snažím se to nějak zpracovat. Nemůžu. Má Oliverovu bradu. Má jeho vlasy, padající do očí, jeho charakteristický noc, jeho drzý úsměv. Má všechny rysy, které má Oliver. Měl… Ale žádné z jeho vzpomínek. Nic z těch věcí v našich životech – z těch věcí, které z nás dělaly nás. Tenhle kluk nemá nic z toho, nic o tom neví. Protože Oliver je po smrti a tohle stoprocentně není on. Tenhle člověk je pouhý stín mého nejlepšího kamaráda. Stejný navenek, ale ne zevnitř.

Hodnocení: 3,6/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!


6 komentářů:

  1. Témata související s budoucností a technologiemi moc nemusím (a popravdě jim ani moc nerozumím) :) Tahle kniha mě ale celkem zaujala a to hlavně díky tvému poslednímu odstavci o zajímavém námětu a řešení morálních dilemat.. takže děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jde o zajímavý námět, který tedy není popsán věděcky, ale téma klonování je zapojeno do středoškolských pletich, aby dílo zaujalo mládež. Ale bylo to čtivé a naštěstí nikterak přeromantické. :D Takže snad to zaujme i tebe. :)

      Vymazat
  2. Nebýt to sci-fi možná bych i zvládla to, že je to YA :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :) Dvojníky jsem zrovna dočetla a ještě si rovnám v hlavě, jestli se mi vlastně líbili nebo ne :) Zajímalo mě téma klonování, ale nakonec to byla spíše samá škola a řešení vztahů. Tak jsem z toho rozpačitá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) Od knihy jsem a především tématu klonování jsem taktéž čekala víc, ale oceňuji, že Dvojníci byli čtiví a především se tam neřešil žádný milostný trojúhelník, na který už začínám být alergcká. :D

      Vymazat