sobota 18. dubna 2020

Mýtné



Mýtné je gotický příběh s hororovými a fantasy prvky. Jde o samostatný román z pera americké autorky Cherie Priest, která má na svém kontě více než dvě desítky titulů. Proslavila se třeba steampunkovou fantasy sérií Mechanické století, první díl Zemětřas získal literární cenu Lotus. Priest si oblíbila červené víno, gotický rock a zombie.

Mýtné vypráví o manželském páru, který se vydává na líbánky do Georgie. Dvojice se rozhodla pro netradiční zážitek - plavbu v kánoi po močálech. Autem se vydávají do kempu, ale cestou narazí na nevšední most, který se nenachází na žádné mapě. Po řádném zvažování se pár rozhodne most přejet, zdá se, že je nekonečný a neopouští je pocit, že něco není v pořádku.

Titus se poté  probírá s bolestí hlavy a zjišťuje, že jeho manželka Melanie zmizela. Spolu s policií se pouští do jejího hledání, ale nikde nejsou žádné stopy.
Probíhá pátrání, výslechy, hledání důkazů, ale ztracená žena není k nalezení a není to první případ zmizení v okolí. 

„Jestli se v tomhle vůbec dá najít nějaká pravda, nikdy nezjistíte víc než pouhé náznaky. Jen útržky informací – když budete dostatečně dlouho hledat. Ale pokud máte zdravý rozum, budete je ignorovat. Sbalíte se a vypadnete odtud.“

Chvílemi temný a děsivý příběh čtenáře zavede na tajemné místo u močálu Okefenokee ve státě Georgie. Na silnici 177 se znenadání objevuje dřevěný most, po jehož přejetí se musí zaplatit mýtné. Něco zlého číhá v močálech a vyhlíží si svou další oběť.

V tajemném městečku Staywater ležím blízko močálu, se dějí divné věci. Zůstal zde jen zlomek obyvatel a někteří z nich ví něco o zlu, co se nedaleko skrývá. Příběhem prostupuje znepokojivé napětí.



„Až tohle všechno skončí, už nikdy nepojedu kempovat. Přísahám – jen když bude Melanie v pořádku a my zase budeme moct… prostě žít manželský život Chci se vrátit k normálnímu životu.“

Čtenář bude neúnavně pátrat po tajemství, které se v příběhu skrývá. Mýtné skýtá několik děsivých momentů i znepokojivých okamžiků, ale také těžko uvěřitelných momentů až vše chvílemi hraničilo se "slátaninou". Začátek knihy mě zaujal, nápad měla autorka zajímavý, ale samotné vygradování  na mě bylo příliš mysteriózní.

Celý příběh hledáme odpovědi a postupně se dozvídáme celou poněkud chaotickou pravdu. Od díla jsem očekávala trochu víc. Mýtné je čtivé, ale doufala jsem v jiné rozuzlení. Od knihy jsem očekávala temný thriller, ale dostala jsem něco úplně jiného. Mysteriózní příběh s duchařskou zápletkou plnou tajemství a především nebezpečí. Bohužel autorka nedokázala psát věrohodně a přišlo mi to celé chaotické a nedomyšlené. Příběh by potřeboval dotáhnout k dokonalosti, ale nelituji, že jsem knihu četla, bylo to alespoň nepředvídatelné.
 Ale rozhodně nejde o žádný děsivý horor, spíš je to taková duchařská pohádka pro dospělé.

Ukázka:
„Jak dlouhá ta zatracená věc je?“ zeptal se nahlas, ale vzápětí toho zalitoval, protože teď mu na to Melanie zákonitě odpoví. „Nejspíš hodně dlouhá.“ Krátce a přidušeně se zasmál. „Dohlédneš… vidíš něco? Vidíš, jestli tam něco nejede?“ Zavrtěla hlavou. „Ne… já prostě… vidím jenom stromy… a vzduch. Víš co myslím? V podstatě vidím vzduch!“ „Jo, vím přesně, co myslíš.“ „Ty se mi to ani nepokusíš vyvrátit?“ „Ne. Taky to vidím. Prostě bahenní plyn,“ odpověděl jí, ale říkal si, že by to klidně mohl být chemtrail, co tu zanechalo UFO, nebo něco takového. Polknul a trochu šlápl na plyn. Už mu bylo fuk, jestli do něčeho narazí, chtěl prostě z toho zpropadeného mostu pryč. Chtěl se na něj dívat ve zpětném zrcátku, a až dorazí do tábora, ihned vyndá mapu a najde jim jinou zpáteční cestu – protože jen myšlenka na to, že by se tudy měli vracet, mu naháněla husí kůži.

Hodnocení: 2,9/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze. :) Kniha nevypadá špatně, ale mě osobně by nejspíš odradilo už slovo "horor" na obálce. :))

    OdpovědětVymazat