středa 23. září 2020

Ztracené elfeíny

Ztracené elfeíny ze série Shannarův temný odkaz jsou starší knihou vydanou v originále již v roce 2012. Jde o další sérii z fantasy prostředí zvaného Čtyřzemí, které již známe z předchozích děl Terryho Brookse. Což je americký autor, který si potrpí na napínavé dobrodružné výpravy. Sepsal třeba čtyřdílnou sérii Shannarův meč nebo třeba Kouzelné království Landover.

Jednou z hlavních hrdinů je Aphenglow Elessedilová, která pochází z královského rodu, ale rozhodla se stát členkou druidského řádu a tím si znepřátelila elfy, kteří to berou jako zradu vůči svoji rase. Mnoho měsíců prohledávala archivy a pátrala v historii a neustále pročítala svitky i dokumenty sahající i tisíce let zpátky. Poté, co objeví stopu, ocitá se v ohrožení. V patách ji jsou zabijáci, kteří se snaží získat veškeré informace.

Přejte si to, zpívejte pro to, oživte to – tohle pro vás mohla udělat píseň přání. Mohli jste cokoli změnit a přetvarovat. Mohli jste vytvořit něco nového z něčeho starého. Mohli jste změnit způsobit, jak reagovaly živé objekty. Mohli jste ovlivnit život a smrt.

Opět se nacházíme ve známém prostředí Čtyřzemí, které je znovu v ohrožení. Posouváme se sice v čase o mnoho let dopředu, ale i v této době se kupí nové hrozby. Druidi čelí útokům, nový premiér chce vypálit Paranor a všechny rozpustit. Stoupá vzájemná nenávist a ani po tolika staletích společného soužití ras není nastolen mír. Věda postupně vytlačuje magie, ale situace se změní objevením vodítka sloužícího k nalezení opravdu dlouho ztracených mocných elfeínů, které by v nesprávných rukou mohly napáchat mnohé škody. Proto se sestavuje expedice, jejímž účelem je nalezení těch možných zbraní dřív, než bude pozdě.


Součástí napínavého příběhu je i mapa Čtyřzemí a mapa zobrazující Paranor. V díle se objevují známé postavy, které čtenář zná z předchozí Brooksovi série Shannarův meč. Prostor v ději dostane například oblíbený druid Allanon. A nechybí ani rod Ohmsfordů, tentokrát zastoupen mladými, dychtivými a divokými dvojčaty.

„Co když bude tvé úsilí v tomto podniku k ničemu? Co když je tvým osudem selhat?“ „Pak to alespoň zkusíme a nedovolíme, aby výsledek určit osud nebo náhoda.“

Ztracené elfeíny přináší fantasy příběh plný tajemství, nebezpečí, hledání, nekončících válek i nejrůznějších ras. Navíc obsahuje pátrání v elfské historii i deníkové zápisky. Čtenáře čeká nová expedice sestavená za účelem nalezení kdysi ztracených mocných elfeínů. Dílo přináší spousty otázek, ale nabízí jen málo odpovědí.

Příběh je vyprávěn z pohledu vypravěče, který se zaměřuje hned na několik hrdinů, z nichž každý svádí svůj vlastní boj. V rámci nebezpečné mise protagonisty čekají rozdílné úkoly a pasti. Kniha končí velice napínavě, a proto nejeden čtenář bude napjatě čekat na druhý díl vycházející pod značkou Fobos nesoucí název Cesta za krvavým ohněm. Mezitím si čas můžete zkrátit čtením mnoha dalších děl Terryho Brookse.

Ukázka:

„Tato výprava je nezbytná. To nebezpečí je třeba přemoci dřív, než začne být hrozba příliš velká a nezvladatelná. Jsme v klíčovém bodě naší historie, Sarys. Věda se začala znovu vynořovat jako síla, která rozhodne o směru evoluce naší kultury. Po zničení Starého světa v kataklyzmatu Velkých válek byla ztracena a všichni se jí vyhýbali. A plným právem. Ale teď zjišťujeme, že se její zbytky znovu objevují a používají k tak strašným zápasům, jako byla válka na Prekkendorranských výšinách. Soupeří o nadvládu s magií. Každý nový objev, každé čerstvé odhalení mění naší perspektivu ohledně toho, zda nepřišel čas přivést vědu znovu na svět. A teď se najednou objevila magie, o níž jsme si mysleli, že je navždy ztracena.

 

Hodnocení: 3,5/5

Velice děkuji Knihám Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Od autora jsem četla Shannarovy magické elfeíny a přestože kniha nebyla špatně, na mě to bylo moc velké fantasy a bitvy. Takže jsem se do žádných dalších knih od autora nepouštěla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, dobrodružná fantasy nemusí sednout každému, mě naštěstí tenhle žánr moc baví! :)

      Vymazat