středa 30. září 2020

Vypůjčený život

 

Vypůjčený život je další knihou z edice 7lásky. Jde o romantickém humorné vypravování vhodné pro fanoušky filmu Prázdniny. Příběh přibližuje životní kotrmelce dvou žen, které se rozhodnou využít příležitosti a změnit svůj život.

Její první den v Charlestonu končil mnohem pozitivněji, než začal, a ona se skoro nemohla dočkat, co přinese neděle. Poprvé po strašně dlouhé době pocítila nádech vzrušení z budoucnosti.

Dvě dávné kamarádky - Lena a Olivie se obě ocitají na životní křižovatce. Pociťují, že ustrnuly na místě a nejsou spokojené. Jejich náhodné setkání je východiskem, po kterém obě skočí a odhodlají se ke změně. Obě se rozhodnou pro výměnu bydlení a tím se otevřou dveře novým možnostem a začíná objevování, hledání nových zájmů a koníčků.

Lena – matka po padesátce, u které se objevují nedokonalosti, přibývají vrásky i kila, ani doma se nedočká uznání, je pouhou služkou, postradatelná, nemá čas na sebe, všechnu svoji energii věnovala rodině, která její snahu neocení. – fotografování

Olivia píše blog a fotí. Prošla si těžkým rozvodem, upnula se na práci a zaprodala se. Jejími hlavními klientkami jsou snobské paničky, které pořádají jednu party za druhou. Odmlka od internetu, balzám na duši, odjela na odlehlou chatu, kde potkává Alstaira – pohledného, sympatického vdovce, který se po smrti ženy uzavřel a stáhnul do ústraní.

Obě hrdinky mají neodbytnou touhu začít znovu a uniknout stereotypu. Nejsou spokojené se svým životem a tím, kam se ubírá, dávno ztratily svou cestu. Cítí se v životě jako v pasti a neoceněné, ale najdou v sobě sílu, nehodlají po sobě nadále šlapat, ale postavit se sami za sebe a myslet na svoje zájmy. Prostě nezůstat uvíznutí ve vyjetých kolejí. Postavit se svým démonům, využít příležitosti a pátrat po smyslu života. A třeba dokonce najít lásku.

„Musíme si udělat selfie na památku.“ Olivia se naklonila k Leně a vyfotila je. „A další si uděláme, až se tu sejdeme v listopadu. Před a po snímky starých a nových nás.“

Kniha ukazuje ženskou sílu, jak je důležité věřit v sebe a připomínat si svou hodnotu. Někdy je třeba se nebát a udělat odvážný krok a vyzkoušet nové věci. Vychází z reálného života, a proto na čtenáře jistě zapůsobí. Dílo je motivační a jako stvořené pro ženské čtenářky, které ocení tenhle oddechový příběh plný životních peripetií. Vypůjčený život je navíc čtivý.



Kromě přítomnosti je do díla zakomponována z části minulost, která dokresluje celkový obraz. Kniha přináší dojemné i milé vypravování o vztazích, ale i odhodlání změnit svůj život. Postavit se výzvám a zkusit nové věci. Prostě vylézt ze své ulity a začít si zase užívat života.

Ashley Farleyová je americká autorka, která píše knihy pro ženy, které vycházejí ze života a vyprávějí právě o ženských strastech a radostech. Vypůjčený život není jejím debutem právě naopak, sepsala například i sérii Sweeney sisters, nebo Sweet Tea Tuesdays, Magnolia Nights. Farleyová je fotografka a taktéž je závislá na cvičení. Má slabost pro Jižní Karolínu, a jelikož je manželkou a matkou, tak ráda popisuje reálné životní situace.

Ukázka:

Olivia se narovnala. „Takže to uděláme? Takže si opravdu na měsíc vyměníme bydlení?“ Lena se široce usmála a její úsměv proměnil její tvář v tvář mladé krásné ženy, jakou dřív bývala. „Proč ne? Následujících třicet dní, celý říjen, budeš bydlet v mojí chatce v Northern Necku, a já v tvém bytě na nábřeží v Charlestonu. Budeme si užívat – budeme jíst, co chceme, dlouho spát, a když budeme chtít, nebudeme ani muset stlát postele. A budeme následovat svá srdce, ať nás povedou kamkoli.“ „Tomutleskám holka! Měsíc objevů. Restartujeme naše životy a znovu objevíme svou vášeň pro cokoli, co nás bude inspirovat.“ Lena zvedla svůj batůžek a vytáhla z něj svazek klíčů.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Z téhle 7lásky jsem byla nadšená. Nejspíš to bylo rozpoložením a dobrou dobou, kdy jsem knihu četla... ale opravdu mě dostala. :) Super je, že hlavní hrdinky nejsou mladičké dívky a ukazuje se tak, že i starší ženy mají nárok na lásku a jejich život rozhodně není u konce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, taky mi tenhle příběh sednul. A oživením pro mě byl i věk hlavních hrdinek, protože většinou čtu o náctiletých hrdinech.

      Vymazat