neděle 4. října 2020

Temný bylinkář - Herní tester a Stále ve střehu

 

Herní tester je prvním dílem nové fantasy série Temný bylinkář od autora Michaela Atamanova, kterému u nakladatelství Fantom Print vyšla i předchozí série Obránce perimetru složeného ze čtyř dílů. Autor píše svá napínavá díla v žánru LitRPG.

„Má někdo zájem o výměnu trolla kanibala?“ „Vyměním hobgoblina podvodníka za jakoukoli jinou třídu postavy!“ „Chtěl by někdo orka astrologa? Mám zájem o postavu pro boj zblízka!“ Nečekal jsem na rozuzlení groteskní show, zvedl jsem se a vydal se rovnou na personální oddělení. Goblin bylinkář mi najednou nepřipadal tak špatný.

Hlavní hrdina se živí jako herní tester u společnosti Světa bez hranic. Ocitá se v nelehké životní situaci, stará se o svoji postiženou sestru, pro kterou je herní svět jedinou možností, jak uniknou z kruté reality. Ta je ve virtuálním světě je jako doma a za ty léta získala hodně praxe a cenných zkušeností a je neocenitelným bratrovým pomocníkem. Timothymu byl přidělen ne příliš oblíbený ohyzdný, zelený, prťavý goblin, který je navíc bylinkář, tedy postava, kterou by si jen tak nikdo nevybral. Ale pravidla společnosti jsou neúprosná, přiblížit a především ukázat uživatelům, že i s nepříliš žádoucími postavami lze rychle levelovat a dosahovat nevídaných úspěchů. Kromě toho mají testeři objevovat neznámá místa či nečekané možnosti, aby přilákali co nejvíce hráčů. Ti, kteří nevyniknou během hry, jsou nemilosrdně vyhozeni, což si Timothy ve své finanční tísni nemůže dovolit, takže se z plných sil snaží, zaujmout svými kousky diváky. A kupodivu se mu to daří.

Musím podotknout, že obálka nepatří mezi nejpovedenější, a kdybych nebyla fanynkou žánru LitRPG, tak bych po knize asi nesáhla, ale to by byla obrovská škoda. Dílo je to totiž opravdu napínavé a akční. Takže v tomto případě rozhodně sedí rčení – Nesuď knihu podle obalu.

Čtenář sleduje štěstí začátečníka - hlavní hrdina hraje jen pár dní, ale už toho hodně dokázal a stihnul. Od začátku sledujeme vytvoření herní postavy, pročítání fór, diskuzí i návodů, objevíme herní kapsle, tréninkové mise a postupně se začínají plnit tabulky i statistiky. Hraní přináší velké možnosti v cestování i objevování. Dochází k sžívání se s novou postavou a čtenář se postupně orientuje v online světě plném nebezpečí a odměn.

Nová mise: Starý Prokletý srub

Požadavek: Najděte důvod mnoha podivných úmrtí

Třída mise: Reputační

Odměna: Zvýšení reputace u vesnice Tysh


Sérií z herního světa je v poslední době celkem velké množství, ale Herní tester přináší sympatické hrdiny, atraktivní prostředí i vynalézavé postupy ve hře. Hrdina je inteligentní, vychytralý, vynalézavý a má dobrý charakter.

Ve svižně ubíhajícím a čtivém ději sledujeme nová dobrodružství plná úhybů, lstí, taktik, alchymisté pokusů, bylinkářství, upírství, kliček a neprobádaných oblastí. Rychle přibývají zisky, úspěchy, ale i nezdary a ztráty.

Ukázka:

Tvůrcům Světa bez hranic se podařilo perfektně vytvořit atmosféru strašidelného bažinatého lesa. Všude okolo nás vyli a řvali různí predátoři. Občas nad námi něco zahoukalo a vzápětí se to divoce rozesmálo. V takových chvílích by se ve mně krve nedořezal. Několikrát jsem si na hranici dohledu všiml pohybu hrůzu nahánějících siluet. Každá měla nad sebou červenou lebku. Neustále jsme měnilisměr a často jsme se schovali za sukovité kořeny starých stromů a počkali, až se nebezpečí vzdálí. Stvůry jsme potkávali všude. Snad jen zázrakem se podařilo, že jsme zůstali nezpozorováni. Strachy jsme se zastavili, abychom svou přítomnost nedali najevo neopatrným došlápnutím, hlasitým nadechnutím či tlukotem srdce.

Stále ve střehu je druhým dílem LitRPG série Temný bylinkář od Michaela Atamanova.

Děj plynule navazuje a vstupujeme do dění v okamžiku, kdy první díl skončil. A opět se jedná o jedno velké dobrodružství. Toto dramatické a napínavé čtení tentokrát změnilo lokalitu. A z opuštěného srubu obklopeného monstry se přesouváme k lodím. Tentokrát bude čtenář svědkem pirátské podívané, u které nesmí chybět moře, vlny, střelný prach, alkohol, souboje i kořist.

Na tuhle sérii jsem se velice těšila. Atamanov umí čtenáře vtáhnout do děje a užít si dramatickou dobrodružnou výpravu a na chvíli se oprostit od běžných starostí.


Když jsem stál v bouři na palubě birémy, byl to jeden z nejživějších a přitom nejhrůznějších pocitů, jaký jsem ve Světě bez hranic zažil. Reálnost toho všeho byla zdrcující. Přes loď se valily studené vlny, které mě srážely na palubu.

Timothy tedy ambiciózní, vynalézavý, inteligentní hrdina s dobrým srdcem je zpět. Hodlá v dobře rozjeté hře pokračovat. Nekonvenční způsoby mu pomáhají přijít s nečekaným řešením. I když neustále spřádá nejrůznější plány nejen na zvyšování úrovní i schopností či zdolávání misí. Tak musí být neustále na pozoru. A to víc, když kvůli masovým protestům byl na goblina Ambru uspořádán hon. A hledá ho opravdu velká spousta lidí. Hraní je pro hrdinu namáhavé a stresující, Ambrovi nezbývá nic jiného než se skrývat a utíkat před nepřáteli, kterých přibývá. Nejhorší je, že problémy se přesouvají i do reálného světa.

Pokud máte stejně jako já rádi knihy z herního světa, tak si tuhle sérii rozhodně nenechte ujít. Díky nakladatelství Fantom Print si určitě přijdete na své. Dokonce je již v prodeji třetí část nesoucí název Past na panovníka.

Pro tuto chvíli je důležité to, že lov pokračuje stejně aktivně a živě, jako začal. Klany hýří aktivitou, nejsilnější hráči jsou v pohybu. Začínají nevyhnutelné souboje. Spousta předmětů i peněz jistě změní majitele. Vaším úkolem, Timothy, je chovat se jako obtížný hmyz, který jim neustále bzučí kolem uší a nedá se chytit. Pokud se vám to podaří, povýšíme vás a zvýšíme vám plat o dva tisíce kreditů měsíčně.

 Hodnocení: 4,8/5

Velice děkuji nakladatelství Fantomprint za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Žádné LitRPG jsem ještě nečetla, ale tohle vypadá zajímavě! Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá recenze. O knize slyším poprvé a určitě by nebyla pro mě. LitRPG mě nijak neláká. :) Vím ale hned o několika lidech ze svého okolí, kteří by z ní byli nadšení. :)

    OdpovědětVymazat