čtvrtek 22. října 2020

Spolu jsme dokonalá holka

Spolu jsme dokonalá holka je romantickým románem od americké autorky Ariel Kaplanové, která se svojí rodinou žije ve Virginii a umí ten nejlepší čokoládový cupcake. Její dvě předchozí knihy obdržely vysoká hodnocení a byly zařazeny na seznam nejlepších knih u Bank Street a Kirkus.

Kniha je psaná v žánru young adult a vypráví ztřeštěný příběh o dvou nerozlučných nejlepších kamarádkách. Aphra je tuctová, ale zato ukecaná, oprsklá a její prořízlá pusa je pověstná. Na druhé straně Bethany je tichá, stydlivá, ale nepřehlédnutelně krásná. Obě se zamilují do stejného kluka. Milého, inteligentního sportovce Grega D´Agostina.

Vztah znamená něco oboustrannýho. A ty tenhle druh nevyhledáváš. Nestojíš o kompromisy. Chceš mít někoho, kdo tě potřebuje. Zoufale toužíš po tom, aby tě lidi potřebovali, protože nedokážeš uvěřit, že by někdy mohli stát o tebe.“

Kniha je vedená v humorném duchu, je protkaná vtipnými příhodami a čtenáři vykouzlí na rtech úsměv. Přináší s sebou trable s láskou, trapasy, sílu přátelství, skopičiny i ironii.

Aphra Brownová je vypravěčkou celého milého příběhu. Se svoji nejlepší kamarádkou Bethany jsou nerozlučnou dvojkou. Vždy jsou tu jedna pro druhou. A to se nezmění ani tehdy, kdy se oběma líbí stejný kluk. Greg je ztělesněním vysněného prince, a když se začne zajímat o tichou Bethany, Aphra bezelstně přispěchá na pomoc. Aby pomohla kamarádce, píše místo ní zprávy a pomáhá jí komunikovat, i když jí z toho bolí srdce.

„Nic,“ řekla jsem, protože jsem mu nechtěla vysvětlovat, že jsme se navoněli stejným deodorantem, což je po fyzické stránce nejspíš ta nejintimnější věc, která mě a Grega D´Agostino bude kdy spojovat. Bylo to současně ohromně legrační a fakt hodně smutný.

Taková moderní variace Cyrana, ve které je část textu věnována terapii, jsou zde vyprávěny ukázky ze sezení s psycholožkou. V hrdinčině rodině se objevují napjaté vztahy, Amra se nepohodla se sestrou, dříve byly jako dvojčata. Ale poté co si sestra udělala plastiku nosu a změnit svůj vzhled se vše změnilo.

V příběhu hraje svoji roli i veslování a cizí jazyky. Sama autorka musela využít několika rádců, jelikož sport ani ruština, či latina nejsou její silnou stránkou. Také novodobé technologie mají své opodstatnění v ději. Například jedna appka stvořená na školní projekt pěkně zamíchá životy.

Dítě není věc, kterou člověk vytvoří s určitou vizí. Je to nezávislá bytost, ne socha, kterou vytesá a potom ji miluje, protože její výsledná podoba odpovídá jeho plánu.

Knihu vydalo nakladatelství Cosmopolis a tahle oddechová, vtipná kniha je opravdu čtivá. Tohle dívčí čtení přináší komplikované vztahy, rozebírá psychiku i vzhled hrdinů, či konvenční představu krásy a nese s sebou poselství, že je nesmírně důležité přijmout sebe samu i navzdory nedostatkům a taktéž, že každý si zaslouží lásku.

Spolu jsme dokonalá holka vypráví o dvou kamarádkách. Obě mají odlišné nedostatky i přednosti, ale když spojí své síly, jsou neodolatelné. Jedna je pohledná, druhá odvážná, ale dohromady tvoří dokonalý celek. Kniha je jako dělaná pro relax a odreagování se od reality. Jedná se o poutavé čtení, které pobaví.

Ukázka:

Bethany byla krásná. To bylo nad slunce jasné a nezpochybnitelné. Byla taky chytrá, ale to už tak jasné nebylo, protože to skrývala. A kluk, který chtěl strávit léto četbou ruské poezie – a byl dost hezký na to, aby přitahoval mraky jiných holek -, se nespokojí jenom s hezkou tvářičkou. Musela mu ukázat, co v ní je, nebo ho začne nudit. A ona na to měla. Stačilo by, aby otevřela pusu a mluvila s ním, jako mluvila se mnou. I kdyby jen plácla, pořád by to bylo lepší než tohle. Jenomže ona na něj nebyla zvyklá a ta zmínka o ruské poezii to nejspíš jenom zhoršila, protože se jí nechala zastrašit namísto toho, aby byla jen nervózní. „Ani nevím, jak se tam zvládnu vrátit,“ řekla. V tu chvíli mi jí bylo fakt líto. Byla tak neskutečně blízko tomu, aby získala všechno, po čem toužila, a tahle věc, tenhle strach byl něco, co nedokázala ovládnout a co ji připraví o její šanci. Až moc dobře jsem to znala.

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!!

 

3 komentáře:

  1. Tahle kniha se mi líbí a moc a už se těšim až si ji přečtu. :) Zatím ji čte mladší sestra a vzhledem k tomu, že je přesně cílovka, si ji nemůže vynachválit... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu mám doma taky a chystám se na ni :) Tak snad to bude milé čtení :)

    OdpovědětVymazat