neděle 18. října 2020

Román z pokoje 128


Román z pokoje 128 je dalším románem pro ženy, který vychází v edici 7lásky, která je plná milých, dojemných příběhů s příměsí romantiky.

Jedná se o hřejivé čtení, které je plné pátrání po jednom neobyčejném rukopisu, který urazil dlouhou a především zajímavou cestu. Rukopis se stal nejen dobrým rádcem, ale během let měnil životy čtenářů.

Představte si, že mystérium kolem Vašeho rukopisu sílí a brzy si vyžádá přítomnost skutečného Hercula Poirota, aby došlo k rozluštění toho, čemu od nynějška říkám „záhada pokoje 128“…

Kniha je ideální pro milovníky psaného slova, celý příběh je vlastně tvořen jen dopisy, kdy si jednotlivý adresáři svěřují se svými problémy, starostmi, ale i radostmi. Důležitou roli zde hraje i vytříbený jazyk a v textu se objevují i zastaralá slova. Ale především spisovné, až poetické vyjadřování, které bohužel již v mnoha dílech nenajdete.

Anna-Lis objevuje v Paříži roku 2016 rozpracovaný rukopis, který ji naprosto uchvátil a rozhodne se ho vrátit autorovi. Po mnoha letech se tedy srdceryvný příběh vrací zpět majiteli a odkrývá přitom staré rány. Text, který má na čtenáře velký vliv, během let několikrát změnil majitele, ale hrdinka je rozhodnutá objevit osobu, která dopsala konec rukopisu a začíná tak bláznivá honba.

Já vím, že na mě ta kniha čekala a na pláži se objevila proto, aby mi umožnila znovu najít vlastní cestu a někam se posunout. Někdy bývá mezi knihou a čtenářem zřetelné spojení, které nemůže být jen dílem náhody.

 Postupně se jde po stopách těch, kteří román četli. Otvírají se dlouho zavřené dveře, hrdinové se zbavují zábran, na povrch se dostávají utlačované city. Stále více a více protagonistů je zapojeno do dopisování. Dochází k setkáním, která by jinak neproběhla, vše se vzájemně propojuje a lidské příběhy ožívají na stránkách dopisů, které putují od jednoho odesílatele k druhému.

Čtení rukopisu i hledání pravdy mění životy a spojuje dohromady spoustu různorodých lidí, kteří by se jinak nepoznali. Jde o krásnou ukázku toho, jak kniha dokáže lidi propojit.

To jsou tedy, milý Sylvestre, mé čtenářské dojmy. Snad Vám pomohou k odhodlání román dopsat, protože věci, které necháváme nedokončené, nás provázejí životem jako chronická bolest, na níž nezabírají ani ta nejlepší analgetika.

Na čtenáře čekají mnohé životní příběhy různých protagonistů. Nehorší je litovat něčeho, co člověk neudělal. Třeba taková nevyznaná láska nás může pronásledovat celý život. Proto je důležité překonat strach a zariskovat - Žijeme jen jednou!

V tomto díle naleznete mnoho citátů, povzbudivých i laskavých slov. Objevíte, jak velkou moc může mít kniha, kterou přečtete. Mnohé příběhy mají sílu změnit i   samotné čtenáře.

Kromě velké slovní zásoby, jazykové vytříbenost, z které je cítit autorčino zapálení pro literaturu - vybočuje dílo i netypickou formou vypravování, tedy jednotlivé kapitolky jsou tvořeny jen psanými dopisy.

Cathy Bonidanová je francouzská učitelka, která se literární tvorbě věnuje od 14 let. Původně psala pod pseudonymem Mel Pilguric, když začínala na internetu, zveřejňovala svá díla. Později byly její příběhy i vytištěné, ale to už pod autorčiným pravým jménem. Debutem se stala kniha Vůně čemeřice a Román z pokoje 128 je autorčinou druhou vydanou knihou.

Ukázka:

Bez dovolení do něj vstoupil a připsal mu zakončení, které je obdivuhodné, ale jsem si jista, že na hony vzdálené tomu, jaké byste vytvořil sám. Když o tom tak píšu, zasnila jsem se nad představou, co by se stalo, kdyby se takoví dva lidé setkali: Vy, člověk velmi zjitřené citlivosti, a on, skvělý vypravěč, schopný vždy neomylně užít to správné slovo na správném místě. Některá setkání se ale uskutečnit nemohou, a tak svět možná přichází o mistrovská díla…

 Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Mě překvapivě forma dopisování velmi sedla a díky tomu kniha dostala naprosto jiný rozměr. Přišlo mi zajímavé sledovat psychologii postav, právě díky jejich nitěrnému vylévání srdce v dopise. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Rozhodně autorka vytvořila díky dopisům originální a dojemný příběh. :)

      Vymazat