středa 14. října 2020

Kartosský gambit

 

Kartosský gambit je druhým dílem série Cesta šamana, která vychází u nakladatelství Fantom print, ve kterém si příznivci LitRPG literatury přijdou na své. Jedná se o výpravné a především čtivé dílo, které sepsal ruský autor Vasilij Mahaněnko.

Tahle série je nabitá akcí a přináší jedno velké dobrodružství. V českém překladu již vyšlo všech sedm napínavých dílů, takže je to pro čtenáře velká výhoda. Nemusí na nic čekat a celý příběh si může přečíst najednou a v závěrečné Válce klanů se rozloučit s Barlionou.

Elizabeth na mě hleděla vyvalenýma očima a moje atraktivita u ní rázem stoupla o dalších dvacet bodů. Ženy. Ať už reálné nebo NPC. Čím významnější si muž udržuje kontakty, tím vyšší je jeho atraktivita.

V druhém díle se zcela mění prostředí a z dolů zamíříme do herního světa, přesněji řečeno do malé vesničky Beatwick. Na první pohled se zdá, že jde o zapadlou končinu, ale nejen hlavní protagonista brzy zjistí, že nejrůznější typy úkolů na sebe nenechají dlouho čekat.

Opět prozkoumáváme Barlionu tedy virtuální svět s neomezenými možnostmi. Odsouzený hacker Mahan si odpykává svůj trest ve virtuální realitě, snaží se získat potřebné množství peněz, aby se dočkal propuštění. A nemá to vůbec lehké s přiřazenou profesí klenotník a třídou šaman.

Ale hrdinova intuice mu dělá dobrého průvodce a on se tak dočkává řady příležitostí. Kromě toho pročítá manuály i fóra, aby byl co nejlépe připraven. Mahan opět začíná od začátku a na novém území si pomalu buduje své jméno a snaží se při tom levelovat, zlepšovat a především posouvat. Přeci jen se ocitl na neprozkoumaném území, ve kterém obyvatele utlačují vlci, ale i hrozivá noční příšera. Při svém pátraní narazí na mnohé a zjišťuje, že temnota se rozpíná a dokonce se zaplete do kartosských plánů.

Dneska mám na úkoly vážně štěstí! Jeden unikátní, jeden vzácný a jeden šamanský unikátní! Teď už jen musím zvládnout tři měsíce věznění v Beatwicku a můžu se vydat hledat pravdu.

V příběhu nechybí ani silná monstra či systémové zprávy či statistiky hráče, díky nim sleduje čtenář vývoj hlavního hrdiny a jeho cestu k úspěchu. Jde o osvěžující, čtivé, poutavé čtení. Čtenář u tohoto typu knih vypne, zrelaxuje a může se nechat unášet dobrodružným příběhem plným intuice, úkolů, plánů, strategií, taktiky, misí, ale i náhod.

Kniha nabízí spoustu akce, ale i děsivých momentů, překvapivých zvratů i nebezpečných úkolů. Autor si pro čtenáře připravil zajímavý příběh, který se víc a víc rozvíjí. Vypadá to, že dojde k velkým změnám a všechny čeká velké překvapení. Tuhle sérii stejně jako Temného bylinkáře  mohu vřele doporučit. Ani jednu stránku jsem se nenudila. Obě série jsou rozdílné, ale neskutečně poutavé.

Ukázka:

V hlavě se mi objevil příspěvek od Vtrenkáchmravenci: „Přemýšlení je pro mágy, šamani cítí…“ V tu chvíli jako by se mi v hlavě rozsvítila žárovka. Znal jsem odpověď, kterou jsem Kornikovi chtěl říct. „Nemůžete popsat, kdo je to šaman. Jak byste popsal vítr, duhu nebo bolest? Můžete to jen cítit. Kdo nedokáže přijmout esenci šamanismu, nikdy nepochopí, co to je být šamanem a ten, který ji přijme, nedokáže komukoli jinému ten pocit popsat, jelikož pro něj neexistují slova. Pro mě šamanismus znamená nechat se řídit pocity, pro Prontha je to pocit služby ostatním a pro tebe, učiteli, je to možná ještě něco úplně jiného. Pro každého z nás znamená samotné bytí šamanem hledání své vlastní cesty a její následování až do konce. Co vím i šamanech? Nic a ve stejné chvíli absolutně vše. Neznám šamana, ve kterého se proměním, až dokončím svůj trénink. Budu ho muset poznat od začátku a nejspíše si budu pokládat dotazy, které si pokládám i teď. Vím však jedno, pokud jsi šaman, jsi unikátní.

 Hodnocení: 4,7/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře: