sobota 24. prosince 2022

Vampýrská akademie

  Vampýrská akademie je prvním dílem úspěšné šestidílné upírské série, která vyšla v zahraničí již v roce 2007. V českém překladu spatřila světlo světa v roce 2009 a nyní vychází v novém kabátu u nakladatelství Slovart a to pod značkou booklab. Autorkou obálky je mladá talentovaná Adéla Stopka.

Vasilisa Dragomirová a Rosemarie Hathawayová jsou dvě rozdílné hlavní hrdinky a zároveň nejlepší kamarádky, které mezi sebou mají nevšední pouto. Rose je dhampýrka – mísí se u ní lidská a upírská krev. Odmala cvičí, aby byla schopná ochránit morojskou princeznu Lissu. Která přišla o celou rodinu a doteď má zlé sny. Obě dívky utekly z Akademii a staraly se sami o sebe, jelikož Lissa cítila, že ji někdo sleduje a nebyla šťastná. Po měsících skrývání byly nalezeny a přivedeny zpět do školy. Rose se dostala do velké šlamastyky, ohrozila cennou a důležitou členku Dragomirů, která patří k jednomu z dvanácti vládnoucímu rodu. Rose málem vyloučily, ale jelikož má velký potenciál, dostává poslední šanci. Nyní musí studovat více než ostatní, jelikož hodně zameškala a tak dostává navíc soukromé lekce od velmi talentovaného a zároveň pohledného strážce. 

Jak se její zuby blížily k mé odhalené kůži, srdce se mi rozbušilo směsí strachu a radostného očekávání. Ten pocit jsem nesnášela, ale nedokázala jsem si pomoct. Byla to slabost, již jsem se nemohla zbavit.

Tahle upíří sága se odehrává na akademii svatého Vladimíra, kde se trénují strážci, kteří jsou na základě svých výsledků přidělováni k Morojům, které musí chránit. Morojové se ve škole učí rozvíjet své magické schopnosti. Každý z nich má nadání pro jiný živel. Bohužel mají zakázáno využít svůj dar jako zbraň, k obraně  mají strážce.

V tomhle kouzelném světě ještě existují Strigojové. Ti jsou nesmrtelní nemrtví a velice silní. Je velice těžké je zabít. Živí Morojové jsou s nimi ve válce. Bohužel jsou mnohem slabší a tudíž jich stále ubývá. K jejich ochraně tu jsou dhampýři (strážci), kteří za ně bojují a nasazují své životy, ale mnohdy veškeré vynaložené úsilí nestačí.

„Vy, slečno Hathawayová, jste porušila ten nejposvátnější slib našeho druhu: slib strážce, že bude chránit Moroje. To je ohromná důvěra. Důvěra, kterou jste otřásla, když jste zcela sobecky unesla princeznu. Strigojové by moc rádi skoncovali s Dragomiry a vy jste jim k tomu málem dopomohla.“

V knize vystupuje celá řada zajímavých postav. Mezi ty nejzajímavější patří: Lissa - křehká uzavřená vystresovaná dědička trůnu. Po smrti zbytku rodiny důvěřuje jenom Rose a trpí úzkostmi. Rose je nezodpovědná odvážná rebelka a pěkná průšvihářka, která si umí u druhých sjednat respekt. Další postavou je tajemný opovrhovaný outsider Christian Ozera chodící jen v černé. Který se stal vyvrženec poté, co se jeho rodiče dobrovolně stali Strigoji. A nakonec tu máme Dimitrije Belikova hrozivého charismatického přitažlivého strážce, který dostal Rose na starost a cvičí ji v boji.

Na motivy knihy vznikl v roce 2014 stejnojmenný film v hlavní roli se představila mladá herečka Zoey Deutch, bohužel se nedočkal pokračování. V letošním roce byl  natočen desetidílný seriál, na který se teprve chystám. Ale jsem přesvědčená, že knižní zpracování je nedostižné.

„Tebe bude doučovat Belikov?“ „Jo, no a?“ „Ten chlap je bůh.“ „Nepřeháněj.“ „Ne, myslím to vážně. On je tichý a moc se s nikým nebaví, ale když bojuje… to je něco! Jestli si myslíš, že jsi zvalchovaná, budeš si myslet, že jsi mrtvá, až ten s tebou skončí.“

Příběh má skoro 300 stran a v mém případě se jedná o rereading. A stejně jako před lety mě kniha moc bavila. Autorka stvořila čtivý magický svět, ve kterém se pohybují různé bytosti. Kniha v žánru fantasy přináší středoškolské drama plné pravého přátelství, krve, magie, upírů, nebezpečí, drbů, nebezpečí, vztahů i bojů. Jsem přesvědčená o tom, že většina tuhle sérii již v minulosti zaznamenala, ale pokud je tu někdo, kdo ji ještě nečetl, tak to napravte. Nebude zklamáni. Richelle Mead je opravdu schopná autorka, která umí zaujmout.

Tohle čtivé fantasy dílo sepsala oblíbená autorka Richelle Mead a po vydání zaznamenala obrovský úspěch. Na ten navázala sérií nesoucí název Pokrevní pouta, ve které vystupují některé postavy z VA, takže pokud jste si tohle dílo oblíbili stejně jako já. Můžete sáhnout po téhle náhradě. Taktéž musím vyzdvihnout povedenou autorčinu sérii Sukuba či samostatný román Neslyšno. Ani jedno z těchto děl mě osobně nezklamalo.

Christian Ozera. „Neboj,“ prohlásil. „Nekousnu tě. No, aspoň ne tak, jak se obáváš.“ Zasmál se vlastnímu vtipu. Jí to ale zábavné nepřipadalo. Na Christiana úplně zapomněla.

Richelle Mead pochází z Michiganu a nyní žije v Seattlu ve státě Washington. Než se stala spisovatelkou, vyzkoušela si několik různých kariér. Získala diplom z několika fakult - svobodné umění, náboženství a učitelství pro středí a vysoké školy. Nakonec se rozhodla, že svou cestu vidí ve psaní. Je přesvědčená, že všechno její vzdělání ji na to připravilo. Richelle jako celoživotní čtenářka byla vždy fascinována mytologií a folklórem. Když nepíše, dívá se na špatné reality show, cestuje, zkouší zajímavé koktejly nebo nakupuje oblečení. Sama o sobě tvrdí, že je závislá na kávě a bojuje s prokrastinací. Série Vampýrská akademie je její nejprodávanější. Byla na seznamu bestsellerů NY Times a US Today, získala ocenění od Americké knihovní asociace a byla přeložena do třiceti jazyků.

Ukázka:

„Jsme se Strigoji ve válce!“ zaječel. Stál tak blízko, že jsem z jeho dechu cítila kávu. „Jeden z nich by mohl klidně napochodovat až k vám a zlomit vám ten váš pěkný krček dřív, než byste si ho vůbec všimla – a nejspíš by se u toho ani nezapotil. Možná jste rychlejší a silnější než Morojové nebo než lidé, ale ve srovnání se Strigoji nejste nic, vůbec nic. Jsou smrtící a mocní. A víte, proč jsou tak mocní?“ V žádném případě jsme nemínila dovolit tomu pitomci, aby mě rozbrečel. Odvrátila jsem od něj pohled a raději se zadívala na něco jiného. Oči mi spočinuly na Dimitrijovi a ostatních strážcích. S kamennými výrazy sledovali moje ponížení. „Morojská krev,“ zašeptala jsem. „Co prosím?“ otázal se hlasitě Stan. „Neslyšel jsem.“ Otočila jsem se a podívala se na něj. „Morojská krev! Morojská krev jim dodává sílu.“ Spokojeně přikývl a o pár kroků ustoupil. „Ano, to ano. Dodává jim sílu a pak je těžší je zničit. Můžou zabíjet lidi nebo dhampýry a pít z nich, ale mnohem víc touží po morojské krvi. Vyhledávají jí. Obrátili se na temnou stranu, aby získali nesmrtelnost, kterou si chtějí udržet za každou cenu. Jsou ochotni pro to udělat cokoli. Zoufalí Strigojové napadají Moroje i na veřejnosti. Skupiny Strigojů mají své vlastní akademie, jako je tato. Existují Strigojové, kteří žijí tisíce let a krmí se na celých generacích Morojů. Takové je téměř nemožné zabít. A právě z toho důvodu počet Morojů stále klesá. Nejsou dost silní – dokonce ani se strážci – na to, aby se dokázali ubránit.“

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. VA jsem četla již před poměrně dlouhou dobou, ale doteď si pamatuji, jak se mi série líbila. :) Navíc tyhle nové obálky jsou vážně mnohem lepší než původní.

    OdpovědětVymazat