pátek 28. dubna 2023

Čokoládové nebe

 Čokoládové nebe je milým, ženským románem od plodné autorky Carole Matthewsové, která již sepsala 34 knih. Zároveň je držitelkou ocenění RNA, které se uděluje romancím. Matthewsová je pověstná svým smyslem pro humor, často je hostem různých rozhlasových i televizních pořadů. A když zrovna nepíše knihu, či scénář, jezdí na kolečkových bruslích nebo odpočívá v altánku na zahradě.

Ti, kdo tvrdí, že štěstí si za peníze nekoupíte, zjevně neutrácejí za čokoládu. 

Jedná se o vtipné, dojemné a povznášející vypravování plné čokolády a přátelství, ve kterém se vášeň mění v závislost. Čokoládové nebe má 336 stran a přináší sondu do životů odlišných protagonistek. Každá z hrdinek je úplně jiná a trápí ji odlišné problémy. Jejich jedinou jistotou v životě je, že kamarádky a čokoláda nikdy nezklamou.

Lucy Lombardová si zkazila nový perspektivní vztah s pohledným šéfem. A kvůli nedorozumění opět padla do náruče Marca, který ji již několikrát podvedl. Nyní ji tvrdí, že se opravdu změnil a chce si hrdinku dokonce vzít. Může mu ještě věřit?

"Mé novoroční předsevzetí bude, že se budu víc hýčkat," oznámí nám Nadia. "Takhle bych mohla žít. Teď už jen potřebuju vymyslet, kde na to vzít peníze." Mé novoroční předsevzetí je pokusit se snížit spotřebu čokolády, ale nemám na to pevnou vůli. Kdybych měla dostatečně dlouhý jazyk, určitě bych si tu pochoutku slízala z obličeje. Veškerou svou zásobu vánočních dobrot už jsem dávno spořádala.

Chantal Hamiltonová hledala vzrušení v náruči jiných mužů. Prorože její milovaný manžel s ní odmítal spát, jelikož mu odepírala to, po čem toužil nejvíc - dítě. Chantal by ráda zachránila svůj vztah a začala nanovo, ale manžel má problém jí odpustit její avantýry.

Nadia Stoneová s malým synem opustila manžela závislého na sázení. Celou rodinu zadlužil a tak se hrdinka obrátil o pomoc na kamarádku. Nadia je naštvaná a zklamaná, ale zároveň se jí po partnerovi stýská. Ten tvrdí, že se vyléčil, ale opravdu zvítězil nad destruktivním tajným koníčkem?

"Lucy Lombardová," napomene mě Chantal přísně. "Zlomím ti obě nohy, jestli se zase budeš vyskytovat někde poblíž Marcuse, ať je to kdekoli."

Autumn Fieldingová je milá, hodná, stydlivá pečovatelka, která pomáhá lidem závislým na drogách a snaží se konat dobro. Nejvíc pomáhá svému bratrovi, který ji neustále přidělává problémy. Alespoň konečně našla svého prvního přítele, s kterým si užívá vztah. 



Kulisou díla se stává Londýn a především cukrárna, ve které se hrdinky hojně scházejí. Jedná se o milý, vtipný, někdy dojemný příběh, který je navíc čtivý. Čtení tohoto ženského románu slazeného neustálým přísunem čokolády jsem si já osobně užila, jelikož jsem u děje nemusela přemýšlet. Navíc se autorka zabývala zajímavými životními osudy. Prostě povedená oddechovka.

Napadlo mě, že pokud teď budu cvičit jako šílená, spotřebuju víc kalorií a pak si nebudu muset vyčítat svou vánoční žravost. Jako všechno v mém životě je to jen otázka dosažení rovnováhy.

Autorka si zamilovala rozpustilé hrdinky a nedokázala se s nimi rozloučit, a tak vzniklo pokračování o  jejich osudech, z kterého se stal bestseller. V příběhu nechybí shrnutí předchozí části a čtenář se tak lépe zorientuje v ději. Na konci knihy se nacházejí dva recepty pro lepší náladu Nadiina opojná horká čokoláda, Chantaliny sušenky z arašídového másla s kousky čokolády.

Tahle čokoládová série je přirovnávaná k Sexu ve městě. Čtyři rozdílné hrdinky, každá řeší jiné problémy, ale spojuje je závislost na čokoládě.  Jedná se o svižné čtivé romantické čtení. Milý, vtipný, jednoduchý, ženský ale i dojemný román.

Ukázka:
Existují dva typy žen, jak jsem zjistila. Ty, které jsou závislé na čokoládě, a mrchy. Mrchy jsou sorta žen, které říkají: "Kdepak, v životě bych nedokázala sníst celou tyčinku Mars, mohlo by mi po ní být špatně." Nebo: "Došla jsem k názoru, že jeden dílek tmavé čokolády je víc než dost, nemyslíte?" Nebo ještě hůř: "Já čokoládu moc nemusím. Mám radši pikantní chutě." Tohle všechno vám vykládají a při tom upejpavě uždibují tyčinky Twiglet, jako by kvasnicový výtažek byl dostatečnou náhražkou naprostého blaha. O co jim jde? To my, členky Čokoládového klubu, jsme naprosté závislačky. Milujeme tuhle nejlahodnější potravinu na světě ve všech jejích podobách. A nestydíme se za to. Dneska jsme se s kamarádkami sešly v hlavním stanu našeho klubu, v útulném nebi, které se nachází v postranní uličce ve spořádané části Londýna. Jmenuje se to tu Čokoládové nebe - a opravdu to je čokoládové nebe. Je týden před Vánocemi, ráda bych vám popsala, že venku to vypadá jako kouzelná zasněžená scéna  z Dickensových románů, ale to nejde, protože zažíváme období globální oteplování. a tak je nebe nad Londýnem šedě jako sukně od školní uniformy, leje jako z konve a fouká silný vítr. Nám je to ale jedno.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. To zní hodně dobře. Tahle kniha i ta předchozí mě lákají. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vůbec se nedivím. Já jsem ráda, že jsem si obě knihy přečetla. :)

    OdpovědětVymazat