sobota 15. dubna 2023

Sokolník

 Sokolník aneb Šest studentek zmizelo beze stopy. Přežije sedmá? je třetím dílem detektivní série o Nině Guerrerové. Americká autorka Isabella Maldonado žije se svojí rodinou ve Phoenixu. Před tím než začala psát kriminální romány, vystřídala několik zaměstnání. Byla kapitánkou u místní policie, vyjednavačkou, mluvčí, náborovou instruktorkou, koordinátorkou jednotky pro boj s organizovaným zločinem a taky velitelkou okresní stanice. I když od policie již odešla, stále je členkou Společnosti Národní akademie FBI. Ale působí i v Mezinárodním spolku spisovatelů či Sesterstvu zločinu.

"Nikdo nepřišel s požadavky ani výhrůžkami." "Za ty roky u policie jsem pátral po spoustě pohřešovaných a nikdy jsem bohužel nezažil, že by případ, kde by během delšího časového úseku došlo k několika únosům, skončil dobře."

Příběh se odehrává v Arizoně v Phoenixu, kde zvláštní agentka FBI Nina Guerrerová řeší případ únosu několika studentek. Místní policii trvalo dlouho než FBI přizvala k vyšetřování. Dalo jim zabrat, spojit si jednotlivé případy. Navíc pachatel nezanechává stopy. Tenhle psychopat unáší krásné, mladé, chytré a blonďaté studentky. Problém je, že mění své postupy a je tak těžko lapitelný. Noční slídil se stává nebezpečným predátorem, který si potrpí na starověké rituály a výcvik nejen dravých ptáků, ale i dívek. Používá deprivaci k ovládání lidí a oběti spoutává, omezuje jejich pohyb, týrá je hlukem, nechává je hladovět a žíznit. Čas se krátí a policie neví, kudy kam. 

"I lidi lze formovat prostředky behaviorálního podmiňování," přerušil ji Kent. "Zvlášť když jsou drženi v zajetí." Jeho výraz potemněl. "Už jsem to viděl, Guerrerová. Je to účinné. A je to zničující."

Hlavní hrdinka je Nina Esperanzová, která zažila nevýslovné hrůzy, jako dívka byla unesena a zneužita, ale povedlo se jí utéct surovému únosci. Rozhodla se změnit své jméno a stát se vyšetřovatelkou, aby pronásledovala podobné zrůdy a zavřela je do vězení. Hrdinka je tvrdohlavá a houževnatá bojovnice a dokázala se z malé vystrašené dívky stát tvrdou zvláštní agentkou FBI. A to i přes velkou nepřízeň osudu, pěstounskou péči, své etnikum, únos i těžké dětství. Nina má dodnes problém být součástí týmu, bojuje se svojí přirozeností, důvěrou i komunikací. Skrývá se za obrannými zdmi, jelikož jako malou ji nikdo nechtěl a tak neumí přijímat lásku. A že bude v tomto díle hrát svoji důležitou roli.



Je znát, že autorka byla zaměstnaná u policie a rozhodně jí to při psaní velmi posloužilo. Maldonado tak mohla věrohodně mnohdy i z vlastní zkušenosti popsat průběh vyšetřování, jeho postupy či metody k hledání pravdy. Využila odborné znalosti, ale pomáhali ji experti z oboru vražd i profilovači zločinců, či odborníci na starověký Egypt či dravé ptáky.

"Proč jich musel unášet tolik?" chtěl vědět Hazel. "Proč mu nestačila jedna?" "Je to nutkání," odpověděl Kent. "Žene ho nějaká neuspokojená potřeba a my tu potřebu musíme odhalit, protože on sám od sebe nepřestane."

V knize nechybí napětí, akce, zvraty i nebezpečí. Důležitou roli v díle hraje sokolnictví a starověký Egypt. Dočkáme se i kapitoly z minulosti, ve kterém se svědky seznámení Niny s Biancou. Nechybí ani části z pohledu samotného vrahu a jeho děsivé výsledky pozorování. Kdy na unesených dívkách dělá pokusy a mučí je. Jelikož si chce získat jejich náklonost, lásku a poslušnost.  Snaží se dívky ovládnout a dotlačit je k tomu, aby dělali, co chtěl.

Sokolník je velice morbidní a originální příběh, který je velice čtivý. Podobný thrillerový příběh jsem ještě nečetla a autorka přišla s něčím zajímavým a výjimečným  - což je v téhle přesycené době velice těžké. Navíc mě hodně baví samotná hlavní hrdinka, která se přes nepřízeň osudu nikdy nenechala zlomit, ale stále bojuje. Rozhodně si nenechám ujít pokračování. 

Ukázka:
"Tiše." Přikrčil se a otáčel hlavou ze strany na stranu, jako by se snažil prohlédnout temnotu, jež je obklopovala, a odhalit v ní vše, co by je mohlo ohrozit. "Něco jsem slyšel." Zmlka, přesně jak předpokládal, a přitiskla se k němu. "Co se děje?" zašeptala. Přitiskl jí prst ke rtům, aby ji umlčel, pak jí pustil paži a sevřel její třesoucí ruku ve své. Stále shrbený jí táhl za sebou a spěchal vpřed, dokud nedošel k nedaleké tmavé budově. "Někdo nás sleduje." "Kdo?" zašeptala. "Není to... ten, co unáší studentky?" "Zatím se schovejte tady." Neuznal za nutné odpovídat na její otázku a ukázal na služební dveře v boku budovy. "Zkontroluju to tu." Zavrtěla hlavou. "Nenechávejte mě tu samotnou." Otevřel dveře a ukázal jí, aby vstoupila dovnitř. Bez váhání tam vskočila, otočila se a pokynula mu, aby šel za ní. Vyhověl jí a zavřel dveře.

Hodnocení: 4,7/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

7 komentářů:

  1. Třetí díl mě bavil hrozně moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky bavil, ale předchozí části se mi líbily ještě víc. :)

      Vymazat
  2. Souhlasím, že v dnešní době je hodně těžké přijít s něčím originálním. :) Tuhle sérii v plánu nemám, ale autorka mi je hned sympatičtější. :))

    OdpovědětVymazat
  3. To nezní vůbec špatně. :) Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat