Hospůdka v Praze aneb Malebné uličky, romantické procházky a zlaté západy slunce je již dvanáctým dílem Romantických útěků od oblíbené americké autorky Julie Caplinové, která si potrpí na dobré jídlo, vychutnávající si nejraději při poznávání cizích zemí. Při své práci procestovala již celou řadu míst a právě tyhle toulky se staly inspirací pro sepsání této milé série. Služební cesty ji umožnily potloukat se po Evropě a ochutnat nejrůznější gastronomické pochoutky a tyto vjemy použila do svých děl.
Tahle odpočinková četba nás tentokrát zavede do České republiky. Už jsem se moc těšila, až si přečtu, jak autorka vnímá naši zem a co ji okouzlilo. Opět je součástí příběhu plno výborného jídla a pití. Jsem ráda, že jsou zmíněné opravdové klasiky jako je - smažák, sekaná, guláš, knedlíky, koláče, bramborový salát, větrník nebo třeba svíčková. Prozkoumáme malebné uličky, nějaké ty výhledy a nechybí ani zmínky o historii. Pohybujeme se hlavně po Praze, takže musí být zmíněný Pražský hrad, Karlův most nebo třeba Petřín. Jsem ráda, že v díle nechybí zlaté české ručičky, houbaření či moje oblíbená Morava.
Cítil, jak se mu kroutí koutky úst... Nevěřícně? Údivem? Zklamáním? Vážně chce předstírat, že se neznají? I po takové době to pro něj bylo jako kopanec do žaludku.
Leonard Knight bude část roku žít v Praze v pronajatém bytě jako stážista a docházet do pivovaru, kde se bude učit vařit pivo. Jeho soupeřkou a zároveň spolubydlící je Anna Love, s kterou ho pojí společná minulost. Od začátku jsou tedy vztahy mezi nimi napjaté a hlavně nedořešené. Oba chtějí zvítězit a získat vybavení pro založení vlastního pivovaru a propagaci. Jsou to soupeři, kteří se spolu postupně učí vycházet, prohlížejí si město, sbližují se se sousedy a vymýšlí to nejlepší pivo.
On je namyšlený, spontánní, bezstarostný, pohledný a pro ženy přitažlivý. Rád je středem pozornosti a podle Anny je to záletník. Ona je šedá myška, vážná, zdrženlivá, málo sebevědomá, tedy pravým opakem Leonarda, který ji zklamal. Nepřenesli se přes minulost, staré křivdy pořád bolí a tak na sebe útočí. Anna se stala ostražitou a našla si někoho spolehlivého. Přesto měla doma pocit, že nezapadá, podřizuje se a vlastní rodina ji nerozumí. Až tady v Praze se začíná otvírat, rozšiřuje si obzory, nachází sebe samu, nebojí se experimentovat a je víc uvolněná. Prostě celá rozkvetla a začíná se tu cítit sama sebou.
Hospůdka v Praze je zaměřená především na pivovarnictví, což se v naší pivařské zemi nabízelo. Hrdinové se zdokonalují ve výrobě piva a velmi si užívají ochutnávání. I když já osobně pivo nepiju, tak jsem. si knihu s chutí přečetla. Zajímalo mě, jaká jména si autorka vybere, na co upozorní a co pochválí. Upřímně, kdyby tenhle díl nebyl o naší zemi, tak nadšená bych z něj nebyla. Hlavní hrdinové mi k srdci příliš nepřirostli. Ale celkově jsem si čtení o naší krásné České republice užila.
Leo opatrně nalil pivo do sklenice a sledoval, jak se vytváří pěna. Už podle toho předvídal chuť zlatavého moku. "Na zdraví," řekl, dlouze se napil a pak s úsměvem sklenici postavil na stolek. "Naprostý nektar."
Tuhle milou romantickou sérii hodně oblíbila. Jedná se o takové jednoduché a přitom čtivé vypravování, u které se krásně odreaguji. Navíc jsou díla plná dobrého jídla a nechybí ani cestovatelské části, při kterých navštívíme zajímavé lokality z vybraného prostředí, které se neustále mění. Tentokrát poznáme opravdu hodně z místní gastronomie a dozvíme se i několik informací o pivovarnictví.
Jedná se o volné pokračování, takže se dá číst i samostatně, ale já doporučuji si přečíst i předchozí romantické příběhy ze série, jsou totiž všechny plné lásky, dobrého jídla a cestování, tedy té nejlepší kombinace. Kniha je rozdělena do dvou částí a jedná se o takové milostné vyznání Praze, českým čtenářům i přátelům. Autorka Českou republiku navštívila již několikrát a oblíbila si to tady.
Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!
četla jsem od autorky zatím dvě, ale chystám se na další :) je to příjemné čtení :)
OdpovědětVymazat