pátek 27. září 2024

Akvarel snadno a rychle

 Akvarel snadno a rychle aneb 50 motivů krok za krokem - rostliny, zvířata a další je knihou od americké malířky a ilustrátorky Sary Berrensonové, která se nechává inspirovat přírodními vzory a texturami. O volných chvílích navštěvuje květinové trhy či bleší trhy, kde fotí nové předlohy pro své malby a pátrá po starožitném nábytku a látkách.

Publikace vás uvede do barevného světa akvarelu plného tvořivosti a objevování. Hned v úvodu jsou k nalezení pomůcky, jimiž jsou akvarelové barvy, štětce, papíry, paleta, voda, papírové utěrky atd. Přechází se k článku o barvách - jejich míchání, zesvětlování, ztmavení, či vytvoření vlastního vzorníku. 

Akvarel snadno a rychle nejdříve přiblíží základy akvarelu, jako je kombinace barev a vody, důležité je poznání toho, jak se barvy chovají. Přechází se ke cvičení s barvami, jak je namíchat, ztmavit či zesvětlit. Ukazuje různé techniky. A pak se může začít malovat. 

Postupy jsou rozepsané krok za krokem spolu s ručně nakreslenými šablonami, nechybí doporučení konkrétních štětců, nebo jak vrstvit barvy a zda vybrat mokrý či suchý podklad. Oceňuji i užitečné tipy popisující, na co si dát pozor a jak správně postupovat při malování motivů ať už květin, zvířat, ovoce, jídla nebo třeba měsíce. Ke každému návodu patří skica, která se dá snadno překreslit a přenést na akvarelový papír. Každý návod má svůj vlastní vzorník použitých barev. 

Akvarel snadno a rychle je vhodný pro začátečníky nebo nadšence, kteří chtějí s akvarelem začít, ale neví, jak. Pokud vás tahle technika láká, návody by měly pomoci si vhodné schopnosti malby akvarelem procvičit a naučit. Já jsem díky publikaci získala nové znalosti a užitečné vědomosti, ale chce to opravdu hodně cviku. Zatím se mé výtvory liší od zadání, ale ještě se nehodlám vzdávat. ;-)

Dílo pomůže s osvojením technik malby akvarelem a to pomocí 50 nejrůznějších motivů, které krok po krok ukazují, jak postupovat v malbě. Stačí si vybrat obrázek, který vás nejvíc zaujal a zkusit napodobit techniku. Pomocí návodů můžete namalovat kolibříka, vázu, monsteru nebo třeba muchomůrky. Podle mého jsou v díle opravdu krásné předlohy a je opravdu z čeho vybírat. :)

Velice děkuji Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat