středa 11. září 2024

Vini a tajemství mechanických rostlin

 Vini a tajemství mechanických rostlin je ilustrovaná pohádka pro děti od české autorky Karolíny Bendové. Která knihu vydala přes Bookla, zabývající se malonákladovým tiskem pro samonakladatele.

Nejde o autorčin debut, Karolíně Bendové v letošním roce u Bambooku vyšla ještě jedna kniha pro děti. Květinový ateliér víly Violky, jejíž součástí jsou omalovánky a hlavní roli v něm hrají květiny.

Někdy stačilo dotáhnout šroubek, jindy potřít léčivou mastí. Díky jejímu citlivému doteku se celé okolí těšilo ze zdravého prostředí.

Jedná se o nepředvídatelnou a především originální pohádku. Ve které nechybí létající auto, polární záře,  potápění, tajemný les, nalezení kamaráda, nehody, ale i zábava.

Děj se odehrává v městečku Bokora. Kde s láskou pracuje veverka Viki jako opravářka mechanických rostlin. Práce ji baví a zakládá si na ní. Jednoho rána na ni čeká pohroma. Obyvatelé si k ní chodí pro pomoc. Všechny místní květiny zvadly. Ze dne na den vypověděly službu a všichni jsou bez svých pomocníků bezradní. Mechanismus se zdá být v pořádku, problém bude se zdrojem energie. Vini dostává úkol najít Bamhomína, který jediný ví, co se děje v duši země. A tak začíná jedno velké dobrodružství.

Bokořané si nervózně šuškali. Co budou bez svých pomocníků dělat? Vini zoufale koukala na tu spoušť kolem sebe a usilovně přemýšlela. Je něco, co je dnes jinak než včera? Co se mohlo přes noc stát?


Tenhle milý příběh je pěkně zpracovaný. Líbí se mi použití pevné vazby. Vini a tajemství mechanických rostlin je úzká knížka s krásnými ilustracemi přes celou dvojstranu, které jsou doplněné textem. Délka příběhu i množství textu je přiměřené a pro malé děti vhodné. 

Vini a tajemství mechanických rostlin se dá popsat jako nápadité a jedinečné dílo s neobvyklým námětem. A osobitým stylem kresby, který se mě osobně líbí. Autorka si dokonce vymyslela vlastní slova - třaslavka, rotule, nebo třeba plivníček. Dala si na příběhu záležet a já to oceňuji. Na názor syna si budu muset ještě počkat, nevydrží u čtení moc dlouho, ale obrázky si prohlížel již několikrát. 

Velice děkuji samotné autorce za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře: