neděle 21. ledna 2018

Blízko obzoru

Nejde slovy popsat, jaký zážitek ve vás tenhle příběh vyvolá a jaké ve vás zanechá pocity. Tuhle recenzi píšu několik dní po dočtení a stále jsem se ještě zcela nevzpamatovala. Na tenhle příběh jen tak nezapomenu, číst řádky knihy Blízko obzoru je opravdový zážitek. Budete překvapeni, budete zlomeni a zároveň zdrceni sílou nepřízně osudu, která hrdiny potkala.

„Většina lidí má nekonečně času v životě. Dožívají se osmdesátky i víc. Ale vůbec ten čas nevyužijí. Promrhají ho na gauči, pře televizí nebo u počítače. Na to, co má v životě doopravdy smysl, ho nemají.


Blízko obzoru vypráví o lásce dvou mladých lidí. Jde o dojemný příběh o velké lásce, nespravedlnosti a neustálém boji.
Čtenáři jsou svědky prvního setkání mladé dvojice, jejich prvního zalíbení, první hádky i první krize. Mapuje společná léta plná lásky, zážitků, srandy, ale i bolesti, utrpení a pláče. Čtenáři se dočkají, jak vtipných dialogů, tak jiskřivých scén, ale i nesmírné bolesti a strachu z budoucnosti. Blízko obzoru postupně odhaluje život neobyčejného Danijela Taylora očima jeho milované Jessicy Koch.

„To mě teď jako vyhodíš?“ zeptala jsem se ublíženě. „Ještě ne, až za chvíli.“ „Proč jsi na mě najednou takový?“ Dlužil mi alespoň vysvětlení.

Seznamte se s Danijel Taylorem sexy modelem a nebezpečným kickboxerem. Tenhle kluk je na první pohled sebevědomý, vysportovaný, arogantní, ale pravda je taková, že v sobě skrývá mnohem víc než se na první pohled zdá. Nikdo mu nemůže upřít jeho bojovnost, odhodlanost a především dobré srdce. Je, až neuvěřitelné s čím vším se musel za svůj život vypořádat.

„Ten nemá všech pět pohromadě. Balí tě a pak se ti ani neozve. Vezme tě k sobě a pak tě vyhodí z auta, aby ti za pár týdnů posílala dárky!“

Kniha popisující bezvýhradní lásku, neutuchající důvěru a životní propojení. Hlavní hrdinkou příběhu je samotná autorka – Jessica Koch, která je zároveň i vypravěčkou. Blízko obzoru vás dojme, nebojím se tvrdit, že přímo rozpláče. Mě osobně ještě teď rozesmutní, když si vzpomenu na tenhle tragický příběh. Přesto nelituji, že jsem knihu četla. Je neuvěřitelně čtivá, poutavá a neskutečně emotivní.

V jednu chvíli jsem se smála, v jednu jsem byla šokovaná, jindy zmatená, smutná, rozčilená, neustále se mi střídaly emoce a nálady jako na horské dráze. Byla to jízda, která mi otevřela dveře k příběhu, který si zaslouží, aby se proslavil, aby ho lidé vnímali a díky tomu se zamysleli nad svým dosavadním životem.

„Myslím, že to je to, co potřebuju. Někoho, kdo jde do hloubky a neodvrací před vším zrak. Ano, chci někoho, kdo mě bude chtít opravdu poznat. Musí to být holky, která se nenechá jen tak odradit. Potřebuje hroší kůži, aby se mnou vydržela.“

zdroj
Rovnou se přiznám, že od knihy jsem ze začátku mnoho nečekala (říkala jsem si, že půjde o běžný román pro ženy), o to více mě začaly překvapovat samé pozitivní ohlasy. Na čtení mě nalákala i moje kamarádka a já se tak na Blízko obzoru těšila stále víc a víc. Samotný příběh si mě získal od první stránky svojí autentičností, svižností, emotivností, ale i sarkasmem. Naprosto jsem pochopila tu všeobecnou nadšenou odezvu a byla jsem nesmírně překvapená, co všechno v sobě kniha ukrývá. A i když mi brzy bylo jasné, kam samotný děj směřuje a jaký bude jeho konec, tak mě na stránkách zarazilo tolik různých skutečností a událostí, které ve mně vzbudily nepřeberné množství pocitů a zajistily nevšední čtecí zážitek.

Ani vzdáleně vás nemohu připravit na dojem, který budete mít v průběhu čtení. Můžu vám slíbit jediné, na tenhle příběh jen tak nezapomenete.

„Nezadržuj dech, Jessico, dýchej!“

Začátek knihy mi připomínal dívčí román ovšem se svižnými a vtipnými dialogy, později se příběh přiostřuje a mění v mnohem víc. Jelikož nechci spoilerovat a naopak chci, aby jste byli překvapení, tak vám nic víc prozrazovat nebudu. Mohu se jen přiznat, že jsem se od autobiografického příběhu nemohla odtrhnout. Jde o úžasné převyprávění neobvyklého osudu, u kterého nemám absolutně nic, co bych mohla vytknout.

„Nikdy jsem tě do toho blázince neměl zatahovat. Místo neustálého varování  jsem se od tebe měl úplně odstřihnout!“

Jessica Koch je německá autorka, která žije s manželem v Německu. Blízko obzoru napsala až s odstupem několika let. Pomocí psaní se vypořádala s osudovým příběhem, který v mládí prožila. S podporou milovaného manžela byla schopná podělit se s čtenáři o své vzpomínky a zážitky z mládí. Určitě to chtělo velkou odvahu, ale díky otevřenosti Kochové si můžete přečíst tenhle skvost.

Tato kniha vás chytne za srdce, je to neuvěřitelně silný příběh, o kterém budete přemýšlet i po jeho dočtení. Jelikož kniha vznikla na motivy skutečných událostí, je děj ještě působivější a o to více šokující.

Ukázka:
A pak tu ještě byla Jessica. Při pomyšlení na ni nevyhnutelně zrychlil. Byla chyba si s ní začínat. Chyba, kterou udělal čistě z egoismu. Na začátku to byla jen taková hra. Jak jen mohl tušit, že se na něj tak přilepí? Jak jen mohl tušit, že to mezi nimi bude fungovat, i přes všechny věci, které mluví jednoznačně proti? Může mít člověk v životě dvě spřízněné duše? Nikdy by si ani nepomyslel, že by byl schopný milovat někoho tolik jako sebe a Christinu. Ale k čemu ta láska je? 

Hodnocení: 5/5 //TOP// 100% - Doporučuji

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde!

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Od této knihy jsem také moc nečekala, ale jsou na ni samé pozitivní názory, tak se do ní nakonec pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Určitě se do knihy pusť je naprosto skvělá! :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenre, kniha na mě doma čeká a jsem úplně nadšená z reakcí okolí. O to víc se na příběh těším. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu čtivá recenze :) Knížka vypadá dobře, ale asi jo vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je velká škoda. Jde o jednu z nejlepších knih, které jsem doposud četla.

      Vymazat