úterý 11. prosince 2018

Kodex lovce stínů


Tentokrát se Cassandra Clare spojila se spisovatelem Joshuem Lewisem a sestrojili tuhle blyštivou krásku plnou nádherných ilustrací a trefných poznámek oblíbených hrdinů.  Opět se ukazuje, jak má autorka tenhle magický fiktivní svět propracovaný. A ještě více nám ho touto formou osvětlila a přiblížila.

Kodex lovce stínů mě ohromil svým zpracováním, je úžasné. Působí jako studijní kniha, nechybí v ní nejrůznější fotografie a obrázky.  A navíc ty vtipné poznámky od Clary, Simona a Jace jsou k nezaplacení.

Kamkoli půjdeš, půjdu,
kde umřeš ty, umřu i já a tam budu pochován,
ať se mnou Anděl udělá, co chce,
rozdělí nás od sebe jen smrt.
-Přísaha parabátai


Čtenáři mají jedinečnou šanci proniknout do tajů lovců stínů. Zjistí více o jejich historii a zákonech, ale zároveň dostanou užitečné rady a nejrůznější návody.  Například to, jak se vlastně správně drží taková stélka.

Kodex napodobuje propracovanou učebnici, která nováčkům zjednodušuje přestup k lovcům a učí je. Jde o bohatou publikaci, která je rozdělena na několik částí – týkajících se například zbrojnice, umění, nadpřirozených bytostí, zákonů nebo třeba geografie.  




Příručka je vhodná pro zvídavé čtenáře, kteří milují příběhy Cassandry Clary. Tahle publikace zaujme poměrně okleštěný rámec lidí. Pro ty, kteří Nástroje smrti nečetli, nemá v podstatě žádný význam a nebude jim nic říkat, ale správný fanoušek lovců stínů se bez kodexu prostě neobejde.
Informace jsou podávány výkladem a zároveň jsou opepřeny poznámkami oblíbených hrdinů, kteří se předhánějí ve vtipných postřezích. Jde o vtipné doplnění názorů a často úsměvné odpovědí. Kodex je něco, co musí ocenit pravý fanoušek Nástrojů smrti nebo Temných lstí. Jde o milé překvapení a opravdu povedený design. Určitě je to zajímavý doplněk k oblíbené sérii.

Pokud nevíš jistě, jestli démona dokážeš porazit vlastními silami, nepouštěj se s ním do boje ani do rozhovoru.

Hrozně se mi líbí tyhle blýskavé obaly, které jsem obdivovala už u Paní půlnoci, naštěstí i v tomto případě se v blyštivém trendu pokračuje, což jedině vítám. Těžko se to popisuje, to prostě musíte vidět na vlastní oči a pak pochopíte, z čeho jsem tak nadšená. Takovéhle kodexy bych uvítala i u dalších sérií, jde o netypický doplněk, který fanoušky jistě potěší.

Co se týká ještě malé ochutnávky a možného nalákání, v knize najdete úryvky, které popisují nástroje smrti, charakterizují podsvěťany a jejich znaky. Především nebezpečné démony, aby každý lovec stínů věděl, jak je poznat, ale především, je zde návod na to, jak je zabít. Nechybí ani seznam run a jejich vyobrazení, které jsem ocenila snad nejvíce. Konečně jsem si je mohla v klidu prohlédnout a dočíst se, k čemu je daná runa vlastně dobrá.


Hodnocení: 4,5/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

Ukázka:
Nástroje smrti jsou největším darem, který nefilim od andělů obdrželi. Bez nich by nebyli žádní lovci stínů, žádné andělské runy a žádná ochrana proti démonské hrozbě. Nástroje smrti jsou našimi nejuctívanějšími relikviemi a jako takové byly svěřeny do správy a pod ochranu mlčenlivých bratrů. Věříme, že Nástroje smrti dokážou víc, než zatím tušíme. Staré texty mlčenlivých bratrů hovoří o tajemné andělské síle, kterou bychom mohli vládnout, kdybychom znali pravou moc Nástrojů.


4 komentáře:

  1. Tahle kniha pro mě zatím úplně není - vůbec svět od CC neznám, ale mám její knihy na takovém tom seznamu knižních hříchů, které musím napravit. :-D

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knižních hříchů mám také několik. To se prostě nedá stíhat všechno. :D

      Vymazat
  2. To vypadá opravdu skvěle :) Tahle série mě baví, takže musím mít i kodex :)

    OdpovědětVymazat