čtvrtek 16. dubna 2020

Komu hlava sejde


Komu hlava sejde s podtitulem  Kdo přežije, vyhraje… je mrazivý román, který zachycuje krátký časový úsek pouhých 13 dní, ve kterých půjde hrdinům o život.

Jde o samostatný příběh, ve kterém deset účastníků překonává svoje hranice a snaží se vybojovat velké peníze na nejtěžší a nejnáročnější trekové stezce v Evropě, tzv. GR 20.

Autor nás zavede do prostředí nebezpečných korzických hor. Jari Järvelä dokázal cestu popsat, tak věrohodně, že jsem veškeré dobrodružství prožívala spolu s hrdiny. Tenhle thriller je dramatický, napínavý, čtivý a poutavý. 

Hlavní hrdinové jsou vybráni z řad ztroskotanců, bezvýznamných lidí, prostě takových zoufalců bez práce a bez cíle, kteří by nikomu nechyběli. Najednou dostanou možnost změnit směr jejich života a jsou odhodláni ho využít - i když je čeká nebezpečná cesta a ani nemají sebemenší zkušenosti s horolezectvím.  

Mokré oblečení je třeba v místě pro oddech vždy vyměnit za suché, je to jedno z nejdůležitějších pravidel života v divočině. Tammenhaara přimhouřil oči. Ponožky vypadaly jako mihule zkroucené ve smrtelných křečích. Měl by si je vyprat. Nerad by na trase pohořel jen kvůli tomu, že nohy odmítnou spolupracovat.

Čtenář se tedy postupně seznamuje s účastníky, kteří jsou každý úplně jiný, takže se naštěstí nijak nepletou. Pro všechny je to velká zkouška a velice náročná. Celý trek má jasně daná pravidla a pokyny provází hrdiny po celou dobu, je potřeba je dodržovat. 

Ale to není zdaleka jediná překážka, s kterou se musí všichni potýkat. Všichni trpí nedostatkem jídla a pití. Trápí je úmorné vedro, tvrdá zem, padající kameny, zvířata, terén, včasné vstávání, bolavé nohy nebo hmyzí kousance. Nebezpečné je i rozhněvat místní, kteří se umí dobře mstít. Hrdinové jsou na pokraji sil – úplně zpocení a unavení, doléhá na ně vyčerpání, ale odměna milion eur, jim dokáže vlít do žil nové odhodlání.

Kdo vydrží a kdo se zlomí? Kdo celou trať ve zdraví přežije? To se dozvíte, když tuhle knihu přečtete.



Ten toho nejspíš vydrží dost. Pokud se mu nestane nehoda. A k těm tu dochází se stokrát větší pravděpodobností než v domácích podmínkách. Ačkoliv domov je pro člověka to nejrizikovější místo.

Komu hlava sejde je dílo krátké, ale velice čtivé. Vše je vyprávěno z pohledu vypravěče. Pozvolna děj nabírá na obrátkách a v závěru vygraduje. Konec mě velice překvapil, ale užila jsem si čtení celého thrilleru, který mě osobně sedl.

Jari Järvelä je finským autorem řady románů, povídek, rozhlasových her a libret. Za svou historickou trilogii Finskou státní cenu za literaturu. V českém jazyce vyšel zatím jen román Dívka s bombou. Autor s oblibou objevuje nové kraje, má rád historii i víno.

Ukázka:
„Chci dát možnost změnit směr vlastního života i vám. Byli jste vybráni z tisíců uchazečů nikoliv proto, že byste byli zkušení trekaři, šli vzorem nebo se něčím vyznačovali. Ať už jste se ve svém životě chopili čehokoliv, všechno se podělalo. Chybí vám um, chybí vám vůle, chybí vám vytrvalost, štěstí i motivace, a chybí vám bohatí rodiče nebo příbuzní, kteří by vaše přehmaty zafinancovali. Kdyby vás ten muž, který před vámi drží tablet, na místě zastřelil, vůbec nikoho by to nezajímalo. Naopak, leckdo by byl spokojený, tak jak býváme spokojení, když zbavíme bolesti trpící zvíře. Nemám pravdu?“ deset žen a mužů po sobě v záři displeje rozpačitě pokukovalo. „Ale chci vám dát možnost zabít lúzra, který se ve vás ukrývá, a objevit v sobě vítěze. Těm, kdo ve stanoveném čase dorazí do cíle Gé eR dvacítky, věnuju dohromady milion eur.


Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze! :-) Já jsem knihu přečetla asi před měsícem jedním dechem. Fandila jsem jistým postavám, a té, co nakonec "zvítězila". Moc pěkná a mrazivá kniha :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a souhlasím. :). I mně kniha sedla a i já fandila "vítězce".

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) Kniha jde mimo žánr, který obvykle čtu, i tak mě ale zaujala. :) Musí být děsivé sledovat, co s člověkem udělá vidina peněz...

    OdpovědětVymazat