pátek 3. dubna 2020

Úkol přežít


Úkol přežít je prvním dílem dobrodružné série nesoucí název Cesta šamana, která je složená celkem ze sedmi částí. Jde o dílo v mém oblíbeném žánru LitRPG, který mísí herní svět s fantasy a sci-fi prvky. 

Hlavní hrdina Daniel Mahan se nedorozuměním nabourá do bezpečnostního systému městských kanalizací. Tresty za hackování jsou přísné a hrdina schytá rovnou osm let ve vězení, svůj trest si musí odpykat v herním světě, je mu vybrána rasa, třída i profese. Navíc jedině vězni mají vypnuty filtry smyslových vnímání, tudíž každý útok, žízeň, trýzeň, hlad, kousnutí od krysy pocítí na vlastní kůži. Mahan je přiřazen dolu Pryke, kde musí každý den tvrdě pracovat, aby vykopal danou kvótu. Hrdina se teprve sžívá s novým světem, snaží se o něm dozvědět, co nejvíc a vydělat na tom, co se dá.


„Náš důl by se měl přejmenovat na Pokrytecký důl nebo Důl pokrytců.“ Takže asi tak to tady chodí. Na mysl se mi draly pouze nadávky, ale udržel jsem se. Pane bože, kde jsem to skončil?

V prvním díle se teprve seznamujeme s herním světem a s částí jeho možností. Odhalujeme místní systém, pravidla, zvyky i informace. Hrdina neustále vymýšlí, jak přežije ve hře, vytváří si cíle a snaží se je plnit. Neustále hledá ty nejlepší možnosti. Je rozhodnutý se z vězení dostat, před uplynutím trestu – tím, že zaplatí dluh. Díky své inteligenci a nápadům má zatím dobře nakročeno.
Kniha je psána velice poutavě a především čtivě. Rozhodně jsem se při Úkolu přežít nenudila. Autor psal srozumitelně a i pro nehráče bylo dílo pochopitelné a rozhodně zajímavé. Já osobně mohu tohle dílo jenom doporučit!

Autor stvořil promyšlený počítačový svět nesoucí název Barliona,který denně navštěvují miliony hráčů. Pro ně se tenhle virtuální svět stal jejich životem.



Prostředím prvního dílu je důl, kde vězni denně těží. Mahan zde kope rudu a zabíjí krysy, ale zároveň má plán, jak se odtud co nejdřív dostat.
Pokrok ve hře pozorujeme z pozice hráče. Hlavní hrdina začíná úplně od začátku, ale rychle se ve hře zorientuje a díky své inteligenci umí z mála hodně vytěžit. Sledujeme jeho postup, levelování, plnění úkolů. Hrdina se zlepšuje ve svém povolání, dovednostech i vlastnostech.

Klesl jsem k zemi naprosto deprimovaný. Jak je to možné? Tak kouzla mám, ale nemůžu je použít. Proč jsem je teda vůbec dostal? No, pane kryso, teď můžete slavit. Budete žít dlouho a v míru, pomyslel jsem si nakvašeně. Sbohem reputace, sbohem peníze.

Tohle fantasy s sebou přináší virtuální realitu, dobrodružství, herní taktiku, umělou inteligence nebo třeba nové technologie.

Vasilij Mahaněnko je ruským autorem, který je povoláním projektový manažer. Jako dlouholetý hráč MMORPG se rozhodl zužitkovat získané vědomosti a sepsal Cestu šamana, která se v Rusku stala bestsellerem. Autor se taktéž zabývá vesmírem, což se promítlo v jeho další sérii nezvané Galaktiona.
 
Ukázka:
„… shledal obžalovaného Daniela Mahana vinným z nabourání se do bezpečnostního systému městských kanalizací, což vyústilo v zastavení programu, a odsoudil ho k odnětí svobody v nápravné kapsli, jako pracovníka sběru surovin na dobu osmi let, dle článku 637, sekce 13 trestního zákoníku. Místo výkonu trestu bude obžalovanému přiděleno. Pokud vězeň splní podmínky předepsané v článku 78 sekce 24 trestního zákoníku, dostane nabídku přenést svou postavu do hlavního herního světa. Soud stanovuje obžalovanému následující vlastnosti: rasa- člověk, třída- šaman, hlavní prosfese – klenotník. Filtry smyslového vnímání budou po celou dobu trestu vypnuty. Podmíněné propuštění je možné, pokud obžalovaný zaplatí částku sto miliónů zlaťáků v herní měně. Rozsudek je konečný a není možné se odvolat.“

Hodnocení: 4,6/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí tohoto skvělého díla!


5 komentářů:

  1. Pěkná recenze. :) Na mě osobně je to ale už moc fantasy/sci-fi.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze, já byla z této série úplně nadšená :) A lit rpg žánr mě začal hrozně bavit :)

    OdpovědětVymazat
  3. S LitRPG jsem se zatím setkala jen jednou a bavilo mne to, že bych zase pokoukla po nějaké knize? :) Akorát teda přiznám se, že nahnat vězně do virtuální reality fantasy světa mi nepřijde jako nějaký trest. Pokud se někam probojují, tak si to přeci musejí užívat :D

    OdpovědětVymazat