úterý 25. srpna 2020

Láska a kozy


Láska a kozy na venkově je pokračováním romantické lovestory nesoucí název Láska a sýr v Paříži. Jedná se o další knihu z úspěšné romantické edice 7lásky od nakladatelství Metafora, která je určena beznadějným romantičkám. Prostě pohodové čtení pro ženy plné lásky, citů a touhy. V druhém díle je vykreslen čerstvě vzkvétající vztah Sergeho a Elly, jimž nečekané těhotenství změní život a dojde ke stěhování z velkoměsta na tichý francouzský venkov.

Ella a Serge jsou zamilovaný pár, který se postupně poznává. Jejich vztah netrvá ani rok, takže se teprve oťukávají. Tyhle dva spojila především láska k lahodnému sýru. Očekávání prvního potomka zkomplikovalo hrdinům život a vedlo k těžkému rozhodnutí se přestěhovat na francouzský venkov, aby dítě vyrůstalo na čerstvém vzduchu. Výrazná změna prostředí a zcela odlišný životní styl pomalu zapříčinil vzájemné odcizení a strádání. Ella je odmalička městský člověk a proto měla velký problém rozloučit se s milovanou Paříží. I když je Serge ohleduplný, laskavý, spolehlivý romantik, který se ne nebojí práce, tak mu farma na výrobu kozího sýra dává zabrat víc, než by čekal. A problémy se kupí a to nejen s farmou, ale i s nedostatek financí či vztahem s bývalou manželkou. Hlavní hrdiny tak čekají různé životní kotrmelce a rozepře. Musí renovovat nový domov, naučit se vyrábět sýry a znovu najít společnou cestu.

„Pořád nespí?“ „Ne, je to, jako by ji posednul ďábel. Mám pocit, že už nikdy nebudu normálně fungovat. Radím ti, nepořizuj si děti – teda pokud si chceš zachovat alespoň zdání normálního života.“

Victoria Brownleeová je novinářka píšící o jídle. Narodila se v Austrálii, ale nerada zůstává na jednom místě, takže velice ráda cestuje a objevuje nové země. Dokonce dva roky pobývala v Číně, nyní se s dcerou a manželem usadila v Paříži. Francie ji okouzlila natolik, že její romány vycházejí právě z tohoto prostředí. Láska a kozy na venkově jsou její druhou vydanou knihou.

Dílo je složeno ze čtyř částí, z nichž jednotlivé kapitoly doplňují roztomile působící obrázky koz. Jedná se o vtipné, dojemné a svižné vyprávění o nečekaném těhotenství, které je pěkně popsáno hned od začátku. Prostě autorka vypráví o každodenních starostech i radostech. Kniha vychází ze života a popisuje, jak se hrdinové vyrovnávají s překážkami, které je potkají.

Přesto jsem musela zvážit, zda si příchodem dítěte do našeho vztahu nekoledujeme o potíže. Nebyli jsme spolu ještě ani rok. Dokonce jsme se zatím ani pořádně nepohádali. A rozhodně jsme se nebavili o tom, že spolu budeme mít děti. Mohla by nám společná láska k sýrům, Paříži a sobě navzájem pomoct to překonat?


Kniha je to jednoduchá a milá. Jde o oddechové čtení, které je ideální pro teplé letní večery. Prostě to pravé romantické čtení pro ženy. Součástí příběhu jsou i francouzské výrazy. Knihy z Francie čtu ráda, je znát, že autorka vychází ze skutečnosti a její vypravování působí autenticky.

I když jde o volné pokračování díla Láska a sýr v Paříži, lze tento příběh číst i samostatně bez předchozí části. Hned v úvodu je totiž shrnuta minulost hrdinů a čtenář je obeznámen s podstatou věcí, takže nehrozí, že by se ztrácel.

Ukázka:

„Jistěže bych chtěla letět domů.“ Snažila jsem se ji uklidnit. „Pak mi teda vysvětli, co ti brání?“ Očividně nebyla šance, že bych se vyhnula tomu, že ji řeknu o miminku. „Víš, tou dobou budu pravděpodobně mít miminko,“ přiznala jsem. Telefon oněměl. „Mami?“ znejistěla jsem. „Tou dobou budeš mít pravděpodobně CO? Snažíš se mi nějak roztomile sdělit, že si chceš pořídit koťátko či co?“ „Ne. Miminko, opravdové miminko. Víš, když se dva lidé mají opravdu hodně rádi a někdy se hodně mazlí a pak -“ „Ello,“ vyštěkla. Očividně nebyla vhodná chvíle na vtipy. „Jsem těhotná,“ řekla jsem vážnějším tónem. „Doufám, že se Sergem,“ prohodila. „Jistěže se Sergem.“


Hodnocení: 3/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!


1 komentář:

  1. Jsem živoucí důkaz toho, že i bez znalosti předchozího dílu si člověk knihu užije. :) Mě se líbila moc a byla jsem velmi mile překvapená. :)

    OdpovědětVymazat