sobota 5. září 2020

Přej si opatrně...


Přej si opatrně… mohlo by se to splnit je thriller od americké autorky Hallie Ephronové, která je prozaička, novinářka, lektorka i spisovatelka. Vyrůstala ve spisovatelské rodině, takže psaní příběhů má v krvi. Dokonce recenzuje detektivky pro Boston Globe a přispívá do časopisu The Writer. V České republice Ephronové vyšel thriller Nikdy nelži. Autorka navíc píše společně s Donaldem Davidoffem a pod pseudonymem G.H.Ephron publikovali pětici kriminálních příběhů.

Emily Harlowová se rozhodla změnit kariéru a založila firmu - Debordelářky s kamerou. Spolu se svojí kamarádkou vyklízejí sklady a domovy lidí, pomáhají jim s vyhazováním předmětů a tím zútulňují bydlení. Navštěvují cizí lidi a pomáhají jim rozloučit se s harampádím. Firma bez problému funguje, až se jednoho dne hrdinka zaplete do zapeklitého případu vraždy. Emily čím dál více zabředá do přibývajících problémů.

„Ty tvoje krámy nesnáším. Nenávidím je. Vadí mi, že nedokážeš nic vyhodit. Anebo někomu dát. Vadí mi, že nemůžeš nechat tu cizí veteš na pokoji. A dovádí mě k šílenství, kolik jsi toho natahal na půdu. Do garáže. Do sklepa. Mám pocit, že to pořád přibývá. Množí se to!“ Roztřeseně se nadechla. „I když mi dva ne.“

Kromě toho řeší rodinné problémy a vzniklé trhliny v manželském životě způsobené nejen nenaplněnou touhou po miminku. Partnery rozdělují i odlišné osobnosti. Její manžel trpí ujetou sběratelskou vášní, objíždí nejrůznější vetešnictví a aukce a ve sklepě hromadí stále více a více zbytečných předmětů. Ale Emily má ráda pořádek a dbá na úklid a ráda organizuje.

Thriller Přej si opatrně… se nese v pomalém tempu. Především jeho začátek je zdlouhavý a měla jsem problém se začtením. Stále dokola je zde omíláno Emiliino puntičkářství a Frankova chorobná posedlost sbíráním starých předmětů. Ale příběh postupně graduje, nejdříve polehoučku, ale ke konci mi stránky ubíhaly velice rychle. A nenápadný začátek, který spíše připomínal společenský román, než napínavý thriller byl nakonec zapomenut.

Ať tě ani na minutu nenapadne, že se policie snaží dobrat pravdy. Nesmíš jim věřit, vymýšlejí si. Chtějí informace a udělají cokoli, aby je dostali.

Tahle kniha i přes vleklý začátek má předpoklad čtenáře zaujmout. Celý příběh příjemně graduje a postupně odkrýváme složitý případ. Ke konci mě autorka dokonce vtáhla do děje a napjatě jsem čekala na konečné rozuzlení. Protože na první pohled od náhod a nedorozumění se přešlo k lhaní a lstem. A nakonec se vše propletlo dohromady.


Jedná se o zajímavý vhled do života lidí závislých na shromažďování předmětů. A i těch, kteří s takovými lidmi žijí. Věci znamenají pro každého něco jiného. Kromě téhle roviny nabízí kniha ještě takovou detektivní zápletku, tedy vyšetřování vraždy, do které se hlavní hrdinka nečekaně zaplete. A nebude vědět, komu může ještě věřit. Autorka čtenáře přiměje se zamyslet nad tím, co si vlastně přát.

Jde o samostatný román, takže není třeba čekat na pokračování. Což je pro mě vítanou změnou. Přej si opatrně… přináší triky, lsti, narafičení, lhaní, výslechy, porušení zákona i nastrčené důkazy. Příběh je postaven na stupňující se znepokojivé atmosféře nejistoty i napětí, do které je hlavní hrdinka Emily vržena. Přej si opatrně…  mě osobně neurazilo, ale ani úplně nenadchlo.

Ukázka:

Některé věci za hádku nestojí. Tuhle radu jí matka dala ve svatební den a Emily se jí snažila řídit. Paradox, že ona nahoře třídí a vyhazuje, a Frank venku loví a sbírá, se ovšem nedal přehlédnout. Emily si občas říkala, že s Frankem hraje 0:0, ale věci, které se právě chystala vyházet ze skříně, byly v porovnání s tím, co on natahá do domu, jen kapkou v moři. Nemělo však smysl se tím zabývat. Na světě jsou horší koníčky ne neovladatelné nakupování starých věcí a Frank se stejně nezmění. Kromě toho měla spoustu práce. Odpoledne mají s Beccou domluvenou schůzku s novou klientkou a focení pro nové video určitě zabere několik hodin.

 

Hodnocení: 3,6/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Mě osobně tenhle thriller nezaujal, ale věřím, že si své čtenáře jistě najde.

    OdpovědětVymazat