čtvrtek 10. září 2020

Snílci


Snílci
jsou novou dechberoucí knihou vydanou pod značkou Fobos. Toto nevšední napínavé dílo o nové neznámé hrozbě má na svědomí americká autorka Karen Thompson Walkerová. Jde o samostatný sci-fi román, který přináší střípky osudů různých lidí, které zasáhl nový typ viru.

Děj knihy se odehrává v Santa Loře v izolovaném městu, o kterém se říká, že je prokleté a prý přitahuje katastrofy. V tomto místě se začala šířit infekce, nový typ nemoci, kterou doposud nikdo neznal.

Dílo je to originální, neobyčejné a dramatické. Oběti znenadání překvapí jejich náhlá ospalost, která je přemůže a dochází k záhadnému spánku, který nelze přetrhnout a pacient se nedokáže probudit.

První fáze spánku je ta nejlehčí, takové krátké uvolnění, jako když skáče kamínek po hladině. Jako pokývnutí hlavou v divadle. Upuštění knihy v posteli.

Snílci přináší dramatický příběh, ve kterém hraje hlavní roli nebezpečná nákaza, která se rychle šíří a způsobuje spánek. Na koleji se mezi studenty objevila spavá nemoc a napadení upadají do spánkového kómatu, z kterého je ani lékaři nedokáží probudit. Začíná se šířit strach z neznámé nemoci a ani karanténa nezabraňuje šíření. Lidé se bojí, přibývají pacienti a výzkumy nepřináší žádné uspokojivé výsledky.

Tahle kniha mě velmi mile překvapila svoji čtivostí. Navíc si nešlo nevšimnout podobných rysů, s kterými se bohužel setkáváme i v dnešní době koronavirové krize. O to víc bylo celé dílo děsivější a čtivější.

Kniha přináší vysoce nakažlivý virus, izolaci, přibývající oběti, nedostatek personálu a materiálu, neinformovanost, bezbrannost, strach, nevědomost i bezmoc. Při samotném čtení jsem měla husí kůži a byla jsem jako na trní.

Zamyslete se, říkají: Opravdu věříte, že se v nejmocnější zemi na světě mohl objevit úplně nový virus, aniž by vědci přesně věděli, o co jde? Pravděpodobně to zosnovali oni sami. Možná šíří tu věc schválně, aby otestovali biologickou zbraň. Možná že zadržují léčebné prostředky. Nebo možná že žádná nemoc prostě neexistuje – možná to jen někteří lidé začali šířit online.

Jsou zde popsány různorodé, odlišné osudy, studentů, rodičů, osamělých dětí, dobrovolníků i výzkumných pracovníků. Taková různorodá směs. Kdy každá kapitola je věnována někomu jinému, z jiné věkové kategorie, z jiného rodinného zázemí, takže se dozvídáme zase malinko jiné podrobnosti i průběh.


Tohle děsivé a temné vypravování přináší zamyšlení nad tím, co je skutečnost a co klam. Jak snadno dochází k zatajování informací, ale i šíření poplašných zpráv. Ne všem informacím bychom měli věřit, svou roli hraje i politika a zájmy země. Prostě informace jsou cenné a dá se s nimi manipulovat.

Dílo je to čtivé, návykové a děsivé. A vypravěč čtenáři přináší popis rozšíření nákazy od jeho prvotního projevu, přes nekontrolovatelné přenášení až po úplný závěr, který neprozradím.

Ukázka:

Někdy je tak unavený, že představa, že usne a už se neprobudí, nezní tak špatně. Mezi jednotlivým krmením se z rádia domem linou útržky zpráv. Šest set případů a další přibývají. Sedm set. V Los Angeles o sedmdesát mil dál došly v obchodech masky, lidé se zásobují jídlem pro případ, že se nemoc rozšíří. Každá obyčejná věc teď vypadá zlověstně. Po ulici se toulá černý buldoček bez vodítka. Někde poblíž už celé hodiny píská čajová konvice. Strouhou proudí celý den voda, jako kdyby někdo zkolaboval při zalévání trávníku. Třetí den, když nedorazí Anniina přítelkyně a když ani nebere telefon, je Benovi jasné proč.

 Hodnocení: 4/5

Velice děkuji Knihám Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!


1 komentář:

  1. Tahle kniha šla tak trochu mimo mě, ale věřím, že nemusí být vůbec špatná. :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat