středa 16. září 2020

To se může stát jen ve filmu

 


To se může stát jen ve filmu  je dívčí román od talentované americké autorky Holly Bourne, která se nebojí ukazovat krutou realitu a její díla vždy vycházejí ze skutečného života a nesou určitá poselství. Holly Bourne je rozhodně sázkou na jistotu a její příběhy v žánru young adult mohu je doporučit- především mladým dívkám, které může vypravování utěšit v tom, že na své problémy nejsou sami. Autorka se živila jako vztahová poradkyně, takže  se nebojí své poznatky uplatnit v knihách, které vychází ze skutečného života a  reálných situací. Sepsala například úspěšnou sérii Klub odložených holek (která patří mezi mé oblíbené) nebo Jsme všichni sněhové vločky?

To se může stát jen ve filmu je milé čtení v žánru young adult, které vypráví nejen o první lásce, ale skrývá v sobě i drama v rodině - po krušném rozvodu rodičů se hrdinka stará o zlomenou matku, která svůj žal utápí v alkoholu a často se chová nepříčetně. Roli rodiče na sebe tedy musela převzít Audrey.

Zamilovat se je prakticky to nejlepší, co může člověk zažít – ale taky to může být to nejhorší.

Audrey má zlomené srdce, její první láska ji opustila. Tvrdý rozchod ji hodně poznamenal a kvůli tomu se i odcizila kamarádkám. Nechtěla se svěřit a svoje trápení dusila v sobě. Měla pocit, že se jí rozpadnul svět, stala se netečnou a odstřihla se od všeho a všech. Osobní problémy nejen v partnerství, ale i v rodině, kdy se Audreyina matka sesypala z rozvodu hrdinku drtí. Pomáhá jí brigáda v kině i natáčení zombie filmů, během těchto činností se ji snaží zaujmout pohledný spolupracovník. Dá mu zraněná hrdinka šanci?

Jde o knihu, která nenechá na romantických filmech nit suchou. Ale v závěru knihy se čtenáři dočkají i tipů na deset zajímavých filmů, které nejsou úplně k zahození a neobsahují přehršel typických klišé – Jedná se například o Věčný svit neposkvrněné mysli, Čtyři svatby a jeden pohřeb, Všechny moje lásky nebo Když Harry potkal Sally. Já osobně jsem hned několik zmiňovaných filmů neviděla, takže velmi ráda využiji doporučení spolu s krátkým popisem děje a nějaký romantický film si pustím.

Jen říkám, že láska se časem mění. Nikdo nikdy není pro jiného člověka úplně dokonalý. Neexistuje pár, který by si v životě nezažil hádku nebo horší období, nebo alespoň období, kdy se spolu nudí a kdy se jeden na druhého podívají a pomyslí si: Opravdu je tohle ono?“

Hrdinka je zranitelná, traumatizovaná, naštvaná a po osobní negativní zkušenosti nevěří na lásku a romantické filmy považuje za nerealistické. Protože začátek lásky je vždy skvělý a zalitý sluncem, ale pak přichází realita a skutečné běžné každodenní starosti, s kterými je potřeba se vypořádat. Příběh přináší ztrapnění, stud, zahanbení, rozchod, trapasy, vztahové problémy, téma prvního sexu i životních nezdarů, či uvolnění zábran.



Tahle kniha, ve které filmy hrají důležitou roli přináší i nejznámější a opakující se klišé jako je třídní nerovnost – holka z bohaté rodiny se zamiluje do chudáka, nebo náhodná setkání hrdinů, kteří se najdou napříč zeměkoulí (když je na světě 7 miliard lidí), nemůže chybět ani zlobivý kluk, který se polepší jen kvůli hlavní hrdince, opomenout Holly Bourne nemůže ani grandiózní gesta či velkolepé rande.

„No, každopádně bych asi řekla, že kvůli tomuhle mám takovou pifku na lásku a vztahy. Protože jsem viděla, co se stane, když propadneš něčímu kouzlu a slibům, že budete žít šťastně až navěky. Myslím, že mezi tím, co si lidi myslí, že láska je, tím, jakou ji chtějí mít, a tím, jaká je doopravdy, je prostě propastnej rozdíl.“

Autorka se pouští do romantických komedií a poukazuje, že nezobrazují realitu. Že v nich vidíme prvotní zamilovanost a poblouznění, ale žádné všední hádky a nedorozumění, které se objeví poté, co spadnou růžové brýle. Nevidíme, jak se hrdinové perou s každodenními starostmi. Že pouze podstrkují představu o lásce, která není v běžném životě udržitelná. Ale to je pouze jedno z témat, které je v knize nadhozeno.To se může stát jen ve filmu toho skrývá mnohem víc.

Čtenář si alespoň díky tomuto dílu vyzkouší jaké to je zažít lásku jako z romantického filmu a nechybí u toho ani několik známých citátů. Příběh je svižný, čtivý, sarkastický i dojemný. Já si čtení užila, protože Holly Bourne ví, jak mladé čtenáře zaujmout. 

Ukázka:

Odfoukla jsem si vlasy z čela a vybavila si všechny ty romantické filmy, na které jsme koukali s mámou a tátou během našich rodinných filmových večerů. „No tak třeba nikdy nemají opravdový důvody mít nízký sebevědomí. Jenom takový ty fakt roztomilý, jako Ach, já jsem tak pořádkumilovná, nebo jsem malinko nemotorná. „To je pravda.“ „A navíc,“ teprve jsem se dostávala do varu, „jsou ve filmech ženský vždycky strašně hubený, i když se klidně cpou hamburgery a čokoládou. To není realistický. Nemůžeš mít stehna, co se při chůzi o sebe netřou, a zároveň milovat hot dogy a pivo. Tyhle dvě věci se neslučujou. To musíš dělat každou volnou vteřinu dřepy a dát si tak jeden kousíček dortu za rok, a u toho pro jistotu taky dělat dřepy.“ Harry se vesele křenil. Mával rukama, jakoby mě dirigoval. „Pokračuj.“ „No, takže,“ kecla jsem si vedle něj, „vždycky vypadají po ránu úplně fantasticky. Nesmrdí jim z pusy, nemají rozcuchané vlasy ani ospalky. A spí v takových titěrných šortečkách a tílečkách místo obřího potrhaného trika a tepláků. Jako copak jim není ZIMA?

Hodnocení: 4,1/5


Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Také mě tahle kniha láká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Taky mě lákala, je to opravdu milá a vtipná oddechovka.

      Vymazat