čtvrtek 18. února 2021

Dva v srdci

Dva v srdci jsou dalším romantickým románem pro ženy z pera britské autorky Josie Silverové, která se proslavila hned svým debutem Den, kdy jsem zahlédla lásku, který se ihned stal bestsellerem. Silverová je romantická duše, která se se svým manželem seznámila tak, že mu v den jeho 21. narozenin šlápla na nohu a teď spolu vychovávají dvě děti.

Obě autorčina díla mají krásné obálky a spojuje je i hlavní téma příběhu a to je láska. Autorka píše velice dojemné a srdceryvné knihy, které jsou plné emocí a čtenáře jistě chytí za srdce.

„Jsi láska mého života, Freddie,“ vymáčknu ze sebe slova, která jsou tak zřejmá a pravdivá. Skloní se a políbí mě. „Miluju tě víc než Keiru Knightley,“ odpoví a lehce se zasměje. Je to taková naše hra.

Děj knihy se odehrává v Anglii a mapuje časový úsek od roku 2018 do roku 2020. A zaměřuje se na hlavní hrdinku Lydii, které se zhroutil svět. Její životní láska Freddie Hunter, s kterým je odmalička a kterého si měla brát, nečekaně zemřel při autonehodě, když spěchal na její narozeniny. Tahle strašná rána osudu ji smete a rozdrtí.

Je zde popsán obrovský zármutek a smutek nad ztrátou blízké osoby. Vidíme, jak se s nenadálou situací hrdinka pere. Hrdinka svůj smutek řeší polykáním prášků, které ji přenesou do jiného života. Tam, kde je Freddie pořád živí, kde pořád plánují svatbu, jezdí na výlety, prostě spolu tráví čas a milují se. Tyhle výlety za Freddiem hrdince ovlivňují i realitu, protože se do hyperrealisty často vrací, aby nepřišla o společné vzpomínky, a zároveň si vytváří nové. Začíná být závislá a navíc i zlomená, nedokáže se vyrovnat s realitou a utíká do svého vysněného útočiště. Její blízcí se o ní velice bojí. Kromě toho ztrácí mnohaleté přátelství s Jonahem, který byl zároveň nejlepším Freddieho kamarádem. Byl s ním v osudný čas v autě, ale utrpěl jenom šrám, zatímco Jonah zemřel.

Od té doby v té posteli nespím. Vlastně se ani nedá říct, že bych se od té doby pořádně vyspala. Jenom si občas na chvilku zdřímnu: vsedě s hlavou na stole vedle nedojedené snídaně, stulená na gauči pod Freddieho zimním kabátem, nebo dokonce vestoje opřená o ledničku.

Dva v srdci jsou takovou tragikomedií. Příběh je sice smutný a především dojemný, ale je obroušen humorem a tak z něj čtenář nebude mít žádné deprese, i když si u knihy možná trochu zapláče, jelikož duševní stav hrdinky je sepsán opravdu věrohodně.

Z knihy jsem měla husí kůži – uvnitř jsou krásná vyznání lásky a skvěle popsané pocity. Příběh na mě jednoznačně zapůsobil. Hrdinky mi bylo strašně líto. Se snoubencem odmala plánovali společný život, měli spolu být napořád a pak přijde takováto nečekaná rána. Nyní je ztracená, nedokáže se vyrovnat ze skutečností a čeká ji dlouhá cesta za uzdravením.


A toho se bojím nejvíc. Že nebudu mít sílu vzdorovat, abych se nepropadla tak hluboko do svého druhého života, že budu víc tam než tady. Abych se do něj neponořila natolik, že už se nedokážu bezpečně vrátit domů.

Kapitoly jsou rozděleny na bdění a snění a nechybí u nich den a datum, které slouží pro lepší orientaci v ději. Dva různé světy, dvě verze života. Kterou si nakonec hrdinka zvolí? Autorka sice autenticky popsala žal, úzkost ze ztráty. Ale nejde jen o smutné čtení, ale i o naději v lepší zítřky.

Příběh z knihy se mě dotknul, kniha se prostě četla sama a byla poutavá. Dokonce se mi Dva v srdci líbili ještě více než Den, kdy jsem zahlédla lásku. Tahle romanticko-tragická kniha rozhodně stojí za přečtení. Člověk si nakonec uvědomí, jak silný je a že čas nakonec zhojí všechny rány.

Ukázka:

Okamžiky, které určují váš život, většinou přicházejí nečekaně, Někdy kolem vás proklouznou a vy si jich ani nevšimnete, až když je po všem, jestli vůbec. Poslední chvíle, kdy je vaše dítě ještě malé na to, abyste ho mohli nosit v náručí. Okamžik, kdy na sebe s někým neznámým mrkneme a pak se z vás stanou nejlepší přátelé na celý život. Letní brigáda, na niž se z náhlého popudu přihlásíte a zůstanete tam pracovat dalších dvacet let. Takové věci mám na mysli. A tak vůbec netuším, že jeden z takových určujících okamžiků proplouvá kolem mě, když mi ve třičtvrtě na sedm večer 14. března 2018 zazvoní telefon.

 

Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Přesně tak. Mě se tahle kniha také líbila víc, než autorčina předchozí... což není moc obvyklý názor. :)

    OdpovědětVymazat