úterý 9. února 2021

Jedna velká lež

Jedna velká lež je novým případem pro Ellery Hathawayovou a agenta Reeda Markhama a taktéž třetím dílem detektivní série. Má ji na svědomí americká autorka Joanna Schaffhausen, která kromě psaní ovládá ještě skalpel. A intenzivně se zajímá o činnost mozku a dokonce získala doktorát z psychologie. Veškeré poznatky ze studií může využít ve svých příbězích, které pak působí autenticky. Dříve pracovala pro televizní zpravodajskou stanici ABC News. Její první debut – Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová, zvítězil v soutěži o nejlepší kriminální prvotinu.

Agent FBI Reed Markham objevuje nové skutečnosti v případu čtyřicet let staré vraždy jeho matky, který se nikdy nepodařilo objasnit, a tudíž skončil v odložených případech. Vrah je tedy pořád na svobodě a skrývá se všem na očích. Po letech Reed zjistil, díky testům DNA, že jeho adoptivní otec je jeho pravým otcem a jeho zesnulou matku, kterou v 19 letech surově zavraždili, velmi dobře znal, a lhal o tom. Reed tedy začne podezírat vlastní rodinu a bezhlavě se vrhá do vyšetřování.

Ellery ale na rozdíl od něj pronásledovala smrt, jako by jí něco dlužila, jako by spolu měly nevyřízené účty. Možná proto pokaždé, když jí byl nablízku, okolo něj poletovaly kulky – zkrátka jim stál v cestě.

Suspendovaná policistka Ellery Hathawayová nenechá přítele ve štychu a s delikátním případem pomáhá. Ellery je mladá, krásná a inteligentní vyšetřovatelka, která je zároveň obětí Francise Cobena, který dívku unesl a mučil. Právě Reed ji osvobodil. Ellery byla zachráněná ze spárů vraha, ale nedokáže uniknout palčivé minulosti, která ji neustále dohání. Má jizvy a šrámy, ale stále bojuje proti bezpráví a dělá správnou věc, bez ohledu na následky.

Jedna velká lež je již třetím dílem série nesoucí název Ellery Hathawayová, která má mít celkem pět dílů. Tento thriller řeší 40 let starou vraždu chudé servírky a svobodné matky. Případ otevírá staré rány a na světlo vychází zcela nové skutečnosti. Minulost roku 1974 se v příběhu snoubí s přítomností, ve které dochází k vyšetřování.

„Její vrah ji sedmadvacetkrát bodl. Bránila se. Pitva potvrdila četná obranná zranění na rukou a na předloktí.“ Zvedl ruce, jako by si chránil obličej. „Ať už to byl kdokoliv, tak bodal a bodal, dokud už jen neležela na zemi v kaluži krve. Ale to mu nestačilo. Bodl ji potom ještě minimálně šestkrát a nůž nechal zaseknutý v jejím těle. A pak, jako by snad měl nějaký záchvat, popadl z poličky kovovou bustu koňské hlavy.“


V napínavé knize se objevuje rodinné drama, ve kterém se odkývají staré křivdy. Ukazuje na měnící se vztah s rodinou. Reed je odhodlaný se dopátrat pravdy, i když může ublížit nejbližším. Zvlášť, když jeho otcem je uznávaný a vážený senátor, kterému jde mu především o image.

Jedna velká lež je mým prvním setkáním s autorkou i celou sérii. A musím říct, že mě mile překvapila. A teď mě mrzí, že jsem nezačala číst hned od začátku, protože věřím, že příběh musel stát za to. Ale i bez znalosti předchozí části, jsem se v díle brzy zorientovala. Hodně mě fascinuje minulost hlavní hrdinky, která si prošla peklem. Byla dlouho vězněná a týraná, ale život nevzdává. Dílo je to čtivé, autorka navíc použila sympatické hlavní hrdiny, kteří navíc oplývají morálkou. Rozhodně mě zajímá, jak to s Reedem a Ellery bude pokračovat.

Ukázka:

Tenhle luxusní hotel měl určitě špičkovou posilovnu, jenomže těm se snažila vyhýbat. Většinou totiž bývaly od podlahy až ke stropu pokryté zrcadly, ve kterých se člověk mohl pozorovat, jak se potí a funí. Její vztah k zrcadlům byl více než povrchní. Jednou denně se zběžně podívala, jak vypadají její vlasy a jestli jí na bradě nezůstala trocha zubní pasty, ale to bylo všechno. Poté co ji Reed vysvobodil z Cobenova zajetí, nedokázala se déle než měsíc přinutit podívat se na sebe a od té doby ji neustále pronásledoval obraz pohublé dívky se zjizveným tělem a vyškubanými vlasy. Právě ta dívky, tenbezmocný přízrak, byla důvodem jejího zájmu o běhání. Běhání, skákání, házení a střílení – snažila se věnovat tolika aktivitám, co to jen šlo, protože jí to umožnila znovu se spřátelit se svým tělem.

 Hodnocení: 3,6/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Na mě je tahle kniha moc velkým thrillerem. :) Recenze je ale super. Věřím, že to musí být napínavé čtení.

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mě dost zaujala, nejspíše si ji připíši na seznam. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat