středa 10. února 2021

Mizející dívky

Mizející dívky jsou krimi thrillerem, který si vysloužil nálepku světový bestseller. Sepsala ho americká autorka Lisa Reganová, která se výhradně zaměřuje na tento žánr. Se svým manželem a dcerou žije ve Philadelphii. Kromě toho je členkou spisovatelských skupin jako je Sisters in Crime nebo Mystery Writers of America.

Jedná se o první díl série o vyšetřovatelce Josie Quinnové, která je neústupná, zásadová a snaží se něco změnit. Bojuje proti zajetým pořádkům, pere se za spravedlnost, i když jí to mnohdy přináší velké problémy.

Autorka příběh zasadila do USA, konkrétně do místa nazvaného Denton. Autorka využila fiktivních lokací, ale všechny vycházejí z několika různých míst v Pensylvánii, které Lisa Reganová dobře zná.

„Ty záblesky jsou tmavé. Všechno ostatní je tmavé. Neustále se mi vrací pocit, že jsem vzhůru… cítím se skutečně vzhůru, ale jsem v absolutní tmě. Panikařím a kolem sebe nahmatávám něco jako krabici. Černou bednu. Ale všechno je tak mlhavé. Jako kdybych byla opilá nebo mi bylo špatně.“

V centru napínavého, dramatického děje je silná, statečná hlavní hrdinka, která neochvějně bojuje proti zločinu. Nezalekne se nebezpečí, a i když se pohybuje na ostří nože, nepolevuje. Postupně odkrývá děsivá tajemství. Zločin, který i přes zákaz vyšetřuje je zamotanější, než čekala a hlavně jsou v něm zamotané osoby, do kterých by to neřekla. Teď neví, komu může věřit a na koho se obrátit.

Hned z úvodu příběhu mrazí. Je totiž popisován z pohledu oběti - 17 letá Isabelle Colemanová cítila, že ji někdo pozoruje a sleduje, ale nikdo ji nevěřil. V malém městečku obklopeném hustými lesy se přesto ztrácí dívky. Mizejí, protože uvnitř rozlehlých lesů číhá zlo.

Josie toho zažila už hodně, matka ji týrala a manžel podvedl a nyní nechce podepsat papíry k rozvodu. Navíc je postavena mimo službu, ale přesto je u všeho, co se šustne. Dostala se do přestřelky s gangy, objevila spojitost se starším případem a tak se není čemu divit, že je jí v patách neústupná reportérka.


„Dovolte, abych se vás zeptal: „Hodláte se nechat zabít?“ „Ne, jen jsem…“ „Quinnová, řekl jsem vám, abyste se držela dál. Jste jako ta zatracená divoká kočka. Namočená v každém průseru.“

Josie se u vyšetřování pořádně zapotí, pustila se do děsivého případu a neochvějně hledá důkazy a propojení. Je bez peněz, v nebezpečí, napadají ji čím dál bláznivější konspirační teorie a potýká se s dezinformacemi, maření důkazů, převrácením pravdy. Hodně věcí je pokroucených a zdá se, že se manipuluje s pravdou.

Mrazivá kniha vtáhne čtenáře do děje. Jde o napínavé, dramatické a nepředvídatelné čtení. Mizející dívky jsou prostě záživnou detektivkou. Ve kterém se setkáváme s děsivým případem, ve kterém se objevuje sexuální napadení, sériový vrah i obchod s lidmi.

Ukázka:

V lesích byl muž, to věděla jistě. Kam až jí paměť sahala, byly lesy jejím výsostným královstvím. Plné rostlin a divoké zvěře poskytovaly dokonalé prostředí pro všechny příběhy, které její představivost mohla vytvářet. Staly se pokojnou oázou, kde mohla uniknout před matčiným tvrdým pohledem a otcovým pohrdáním. Často ho tam cítila – přítomnost, která působila jako silové pole, které se tlačí do jejího malého území. Když se pohybovala po lese, slyšela ho. Šustění listů. Zapráskání větve. V těch lesích vídala medvědy, vysokou zvěř i lišky a jednou dokonce i rysa. Ale zvuky, které ten muž vydával, byly záměrné. Shodovaly se s jejími. S jistotou věděla, že se jedná o člověka. A soudě podle tíže jeho kroků – o muže. Někdy slyšela jeho dech. Těžký a namáhavý.


Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

4 komentáře:

  1. o knize jsem slyšela a vím, že ji srovnávají s autorem Bryndza :) já moc tento žánr nečtu, ale maminka má knihu na seznamu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tenhle žánr ještě nedávno taky nečetla. Ale začínám mu propadat. :D

      Vymazat
  2. Tak tahle kniha byla jeden čas úplně všude. :) Myslím, že už podle anotace a obálky je jasné, že půjde o mrazivý příběh.

    OdpovědětVymazat