pondělí 22. listopadu 2021

Pět temných osudů

Pět temných osudů aneb Sjednotí královny a zničí korunu – je dobrodružná fantasy určená mládeži. Kniha vypráví o třech sestrách a boji o trůn. Jedná se o čtvrtý díl čtivé série nesoucí název Temné koruny. Knihu má na svědomí jihokorejská autorka Kendare Blake, která žije ve Spojených státech amerických. Autorka získala několik ocenění a na svém kontě má několik dalších románů a povídek. Třeba hororovou sérii Cas a Anna.

Znovu se vracíme do dramatického děje, ve kterém se bojuje o trůn. Od počátku věků královny ukrytého ostrova porodí dcery a tím je jejich úloha ukončena. Malé královničky se rodí s určitými dary, zástupci jednotlivých frakcí je vychovávají a cvičí, protože jen ta nejsilnější z nich vyhraje, zabije zbylé z nich a ujme se trůnu. Až na tento nástupnický rok, který všechno změnil.

„Jsem královna. Skutečná královna, v žilách mi proudí královská krev. A pokrevní linie by neměla být tak snadno zapomenuta. Dokonce ani v případě, že její budoucnost spočívá v někom tak strašném, jako jsi ty.“

Polydonická královna se potřebuje zotavit po boji, naplno v ní zahořela kletba a Arsinoe opět přistupuje k nízké magii, i když má nevypočitatelnou cenu, aby kamarádce pomohla. Ani Katharina se nevzdává trůnů, její milovaný Pietyr je pořád v bezvědomí, což ji trápí, ale nevzdává to. Mirabella se chce přidat na její stranu, ale Kathrina ji stále vnímá jako příliš krásnou a příliš silnou. Bude vůbec možné vytvořit spojenectví?

Královny mezi s sebou změří své síly, příběh se zamotává. Čtyři královny, ale jen jeden trůn. Blíží se válka, která rozpoutá poslední bitvu. Povstalci se tak postaví proti spřízněncům koruny. A do toho všeho se objevuje lstivá mlha a hrdinky neví, zda ohrožuje obyvatele nebo chrání ostrov.

„Královna by nikdy neměla důvěřovat druhé královně.“

Opět se setkáváme se starými známými postavami Mirabellou, Arsinoe, Katharinou a prokletou Jules. Dívky, které životná události změnily, a žádná z nich už není stejná. Jules je prokletá, Arsinoe propadla nízké magii, Katharinu okupují mrtvé královny a Mirabella se spojila s nepřítelem. Tradice se mění, ale sesterské pouto přetrvává.

Tahle kniha v žánru young adult se rozkládá téměř na pěti stech stranách a rozpoutá se v ní poslední bitva. Tahle série zaujme nejen krásnými obálkami, které navzájem krásně ladí, ale i příslibem smrti hlavních hrdinek a to udržuje čtenáře v napětí.


Vztáhla do mlhy ruku v očekávání, že se před ní rozplyne. Jenže místo toho jí v ní ruka zmizela. Zpočátku cítila jen mírné překvapení. Takové tupé brnění, jako když je vám zima. A nečekaný smutek. Ale pak začala křičet.

Dílo v žánru young adult s sebou přináší čtivost, napětí a dramatické zvraty. Příběh zaujme prostředím i rozdílností hlavních hrdinek a jejich schopností. Pro lepší orientaci v knize opět nalezneme známou mapu celého Fennbirnu, ale kromě toho i soupis hlavních postav, vyjmenovány jsou tu sídla královen i členové rodiny, kteří je vychovávali. Nechybí ani členové černé rady či chrámu. Příběh je plný magie, tajemství, intrik, politikaření, soupeření i věšteckých vizí.

Pět temných osudů je čtivou a poutavou knihou s všudypřítomným napětím. Čtenář se může těšit na konečný střet a nepředvídatelný závěr, který mě šokoval. Autorka Kendare Blake uzavřel osud královen nečekaným způsobem. Velké grandiózní finále uzavírá dramatické vypravování.

Ukázka:

Všechno na Mirabelle v ní budilo potřebu se bránit. Jak stála v trůnním sále. Vypadala nádherně a vznešeně i v těch příšerných šatech. Navíc ji stále pojilo přátelství s mnoha členy Katharininy Černé rady. Možná udělala chybu, když ji sem pozvala. Možná se vrhla Luce přímo do pasti. Dokonce i mrtvé královny se jí draly z těla na povrch, aby si Mirabellu se sykotem očichaly, vábeny silou jejího daru, který se z Mirabelly rozléval přímo ve vlnách. „Opustily byste mě pro ni.“ Nikdy, zašeptaly. Ty jsi naše. My jsme ty. Katharina ale přesto cítila, jak ji tahají za kůži, jak se v ní bouří, div že z ní ústy nevyprchají. Mrtvé královny už okusily, jaké to je vymanit se z jejího těla a osídlit někoho jiného, když z ní vyvřely, aby se mohly přelít do Pietyra. A líbilo se jim to. Jsme s tebou, napořád. „Napořád,“ hlesla Katharina. V mysli se jí začal rodit plán. Mohly by se jich zbavit, jednou pro vždycky, když bude opatrná. A když bude chytřejší než ony.

Hodnocení: 4,4/5

Za tuhle temnou fantasy moc děkuji Megaknihám, čtení tohoto recenzního výtisku jsem si užila!

 

2 komentáře: