neděle 28. listopadu 2021

ŠIFRA

Šifra je nervy drásajícím thrillerem o dívce, která unikla sériovému vrahovi, který se pro ni teď vrací. Americká autorka Isabella Maldonado žije se svojí rodinou ve Phoenixu. Před tím než začala psát kriminální romány, vystřídala několik zaměstnání. Byla kapitánkou u místní policie, vyjednavačkou, mluvčí, náborovou instruktorkou, koordinátorkou jednotky pro boj s organizovaným zločinem nebo velitelkou okresní stanice. I když od policie již odešla, stále je členkou Společnosti Národní akademie FBI. Ale působí i v Mezinárodním spolku spisovatelů či Sesterstvu zločinu.

Nina Esperanzová zažila nevýslovné hrůzy, jako dívka byla unesena a zneužita, ale povedlo se jí utéct surovému únosci. Rozhodla se změnit své jméno a stát se vyšetřovatelkou, aby pronásledovala podobné zrůdy a zavřela je do vězení. Hrdinka je tvrdohlavá a houževnatá bojovnice a dokázala se z malé vystrašené dívky stát tvrdou zvláštní agentkou FBI. A to i přes velkou nepřízeň osudu, pěstounskou péči, své etnikum, únos i těžké dětství.

Tohoto okamžiku se děsila celé roky. Roky se snažila sebe samu přesvědčit, že ten netvor je po smrti, ale teď už si nemohla nic nalhávat. Pronikl t jejích nočních můr zpátky do skutečného života.

Nina věřila, že její noční můra je již minulostí. Ale opak je pravdou. Znenadání je nalezeno tělo mladé dívky se shodnými rysy únosu Niny. Té tuhne krev v žilách, jelikož nachází vzkaz od vraha, že tentokrát už mu neuteče. Zaměřil se na ní a rozjíždí osobně vedený útok – chce ji znovu mučit, ponížit a zostudit. Případ se stává osobním, únosce o ní ví hodně informací a komunikuje s hrdinkou pomocí šifer. Nina se tedy stává důležitým zdrojem informací a je nucena si vzpomínat na hrůzné zážitky.

Tajuplný a chytrý vrah si začal říkat Šifra a vtáhnul veřejnost do vyšetřování, což způsobilo velký chaos. Rád se předvádí a jeho obecenstvo se rozrůstá. Na povrch vyplouvají nová zjištění i šokující propojení. Jedná se o opravdu nebezpečného soupeře, který je vynalézavý, majetnický sadista s komplexem nadřazenosti, který mění svůj styl, vizáž, postupy i vozidla. To znamená, že je téměř nevypátratelný.

„Najdeš jedno správné řešení, nebo sto nesprávných? Máš na to osmačtyřicet hodin.“

Tento kriminální román se rozkládá na více než 350 stranách a obsahuje 51 kapitol, které uvozují přesné místo, ve kterém se odehrává děj, čtenář se tak ocitne například v parku, okresním soudu, kanceláři FBI nebo bytovém komplexu.

Je znát, že autorka byla zaměstnaná u policie, rozhodně ji to při psaní velmi posloužilo. A ona tak mohla věrohodně mnohdy i z vlastní zkušenosti popsat průběh vyšetřování, jeho postupy či metody k hledání pravdy.


„Takže on si myslí, že se mnou to bude stejné,“ opáčila Nina. „A že při práci v FBI dřív nebo později narazím na něco, co u mě vyvolá zkrat.“ Shawna zvedla ruku, aby ji přerušila. „Zkus se na to podívat jeho očima. Viděla mladou uchazečku o výcvik, která si jako dítě prošla horším zážitkem než mnohé z obětí, se kterými pracoval.“

Thriller vypráví o 11 let starém nevyřešeném případu únosu, který se probouzí k životu, jelikož vrah chce jednou provždy dostat jedinou oběť, která mu utekla. V průběhu čtení se prolíná minulost se současností. V knize se objevují nejen kapitoly z policejního terénu, ale i části z pohledu vraha.

Šifra přináší posedlost, touhu, manipulaci, diskriminaci, potlačované tužby i fixaci. Mně osobně se kniha velice dobře četla, jelikož byla neskutečně napínavá a dramatická. Šifra je čtivý příběh, a pokud vás zaujal nebo už si vás po dočtení získal, jistě vás potěší zpráva, že v roce 2022 vydá nakladatelství Metafora druhý díl této série s názvem Jiný úsvit.

Ukázka:

Conner chvilku mlčel a pak se chopil slova. „Ten případ vyšetřuje metropolitní policie. Jejich technici našli v ústech té mrtvé vzkaz zabalený do plastového sáčku.“ Nina si tu scénu představila a bolest, kterou v sobě dlouhá léta dusila, se málem vydrala na povrch. Zbytečný konec mladého života. Stvůra, která obchází po ulicích a vyhlíží svou další oběť. Ingersoll vytáhl ze složky jeden list. „Byla to zpráva vytištěná na standardním kancelářském papíru.“ Vytáhl z kapsy košile brýle na čtení, mávnutím ruky je otevřel a usadil si je na nose. Zadíval se na list a odkašlal si. Nina ctila, jak jí buší srdce. Její šéf přečetl vrahův vzkaz. „Po letech hledání se zdálo, že jsem Naději už navždy ztratil. Ale dneškem se všechno mění. Stala se z ní veliká Bojovnice. Ovšem pro mě bude vždycky tou, která mi utekla.“ Ingersoll vzhlédl a jejich pohledy se konečně setkaly. „Pak jsou tam tři volné řádky a zbytek velkými písmeny.“ Zatajila dech a čekala, až Ingersoll dočte do konce. „Podruhé se jí to nepovede.“

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Je to hned poznat, když autor píše o něčem, co zná. Příběh je potom mnohem propracovanější a uvěřitelnější. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá kniha, mě se moc líbila a těším se na film :-)

    OdpovědětVymazat