čtvrtek 2. prosince 2021

Ztracená Bílá kniha

 Ztracená Bílá kniha je druhým dílem fantasy série Nejstarší kletby. Na svědomí ji má plodná autorka Cassandra Clare, která se tentokrát spojila s Wesleym Chu. Příběh vypráví o lovcích stínů (ochránců světa nadaných dary, kteří neustále nasazují svoje životy) přináší magii, démony, boje, tajemství i lásku. Jedná se o jedno velké dobrodružství.

Ústředními postavami příběhu je excentrický čaroděj Magnus Bane a jeho svůdný přítel lovec stínů Alek Lightwood. Dílo se částečně odehrává v Říši mrtvých a v Šanghaji tedy na jednom z největších měst světa a zároveň v tom nejrušnějším. Všude je plno neonů, laserů i světelných obrazovek. Dozvídáme se i něco o historii a hrdinové se potýkají s jazykovou i kulturní bariérou.

Magnus věděl, že se Alek trápívá obavou, že je pro Magnuse příliš obyčejný ve srovnání se všemi těmi zázraky a divy, jichž byl Magnus za ty stovky let svědkem. Magnus byl ovšem přesvědčen, že Alek vůbec netuší, jaké je to pozorovat takhle zblízka lovce stínů v plném bojovém nasazení. Bylo to úžasné.

Jedna z nejmocnějších knih kouzel byla ukradena. Bílá kniha, která byla pod Magnusovým dohledem se dostala do zrádných rukou. Shinyun Jung přešla na stranu temnoty a i Ragnarok se po svém zmizení změnil. Mocný starý čarodějnický artefakt chce samotný Samael – pán zla, který otevřel cesty z démoních říší do tohoto světa. Hrdinové ho musí zastavit, než zpustoší zemi. Zlo se vrací a chystá se válka. Kromě toho Magnus řeší díru v hrudi, kterou mu uštědřili nepřátelé, a která ho svazuje s temnou stranou. Planoucí rána totiž straší smrtí či otroctvím.

Spletité vztahy lovců stínů s podsvěťany – to je nikdy nekončící téma v Cassandřiných knihách. Novinkou je ovšem zakomponování dítěte a rodičovské lásky do příběhu. V tomto díle se hrdinové postaví nové životní roli a tou je rodičovství. Autorka si očividně stejně jako čtenáři oblíbila hrdiny a proto se k jejich životní cestě neustále vrací a jelikož se posouvají, mění se i témata, o kterých píše. I když romantika a napětí naštěstí stále zůstávají. Alex a Magnus si založili rodinu a již nejde jen o ně dva, ale i o milovaného Maxe. Musí být opatrnější, zodpovědnější a to ovlivňuje jejich rozhodnutí.

„Samael, vládce vyšších démonů, největší z knížat pekel, musí nevyhnutelně dokončit dílo, které započal před tisíci lety a které bylo nakrátko přerušeno obtěžováním lovců stínů. Ovládne tento svět tak, jako ovládl ty ostatní.“

Ztracená Bílá kniha nabízí nebezpečné boje s démony a mimořádně nepříznivé prostředí. Hrdinové se ocitají v Říši mrtvých. V knize se objevují i střípky z Magnusovi minulosti a vzpomínky na doby minulé. Střídá se místo i čas, například čtenář zavítá do Idrisu roku 2007 nebo New Yorku roku 2021.

Clare má na svém kontě již mnoho děl situovaných do světa lovců stínů. Její postavy si fanoušci velmi oblíbili a nejen proto jsou jejich osudy navzájem úzce propojené. Není se tedy čemu divit, že i ve Ztracené Bílé knize vystupují i staré známé postavy. Vrací se oblíbená sestava hrdinů v čele s Clary, Jacem, Isabellou a Simonem.


„Jsme v tom sami. Tak to s námi prostě je, chápeš? Jsme lovci stínů. Andělé tu nejsou od toho, aby za nás řešili naše problémy. Je to jen na nás.“

Jde o literaturu v žánru LGTTQ+. Sama autorka Cassandra Clare velice ráda poukazuje na fakt, že na sexuální orientaci nezáleží a velmi ráda zakomponovává nejrůznější romantické pletky do svých děl bez ohledu na pohlaví i rasu.

Moc děkuji nakladatelství Slovart konkrétně značce booklab, která je určená mládeži za to, že vydávají knihy mé oblíbené autorky a věřím, že brzy se můžeme těšit na další napínavé vyprávění. Já se konkrétně již nemohu dočkat druhého dílu nové série nesoucí název Poslední hodina. Bílá Ztracená kniha jistě potěší fanoušky Magnuse a Aleca já osobně mám oblíbence jiné. Za mě bohužel nejméně záživná série, ale i tak je to napínavé čtení, jelikož Cassandra Clare je prostě skvostná autorka. Za mě osobně musím do nebes vyzdvihnout Pekelné stroje.

Ukázka:

„Tam mimo náš svět, ve sférách démonů, andělů a všeho, co je tam venku, tam není moc žádnou abstraktní součástí lidské kultury. Moc je prostě moc. To, čemu tady na Zemi říkáme magie, je prostě moc, ať se tomu říká jakkoliv, moc užívaná zde, v tomto světě.“ „A moc ty chceš,“ řekl Magnus. Uvědomil si, že jej to i proti jeho vůli docela zaujalo. Vždycky věděl, že existují knížata pekel a zběsilí archandělé, kteří si s lidstvem pohrávají jako s figurkami na šachovnici. Teď jako by se mu na tu hru naskytl nezaujatý pohled. „Moc je vše, co kdo může chtít,“ řekla Shinyun. „Moc je schopnost rozhodovat o tom, co se stane, schopnost ovládat a řídit. Všechny ty ideály, o nichž lidé mluví – dosažení svobody, zajištění spravedlnosti – to všechno je moc, jen nazývaná jinými jmény.“ „Mýlíš se,“ namítl opatrně Magnus. „A i kdybys náhodou někde tam venku v nějakém prapůvodním pekle měla pravdu, tady na tom nezáleží. My totiž žijeme na Zemi, kde je moc komplikovaná a zajímavá, a ne něco vesmírného a fádního.“

Hodnocení: 3,5/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

 


2 komentáře:

  1. Líbí se mi, když jsou takhle jednotlivé série propojené a objeuvjí se i staří známí hrdinové. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tohle propojení je skvělé. Hlavně, když si některé hrdiny hodně oblíbíte. ;-)

      Vymazat