neděle 19. prosince 2021

Nespatřeni


 Nespatřeni jsou již čtvrtým dílem čtivé dobrodružné série Strážce ztracených měst psané pro děti a mládež. Příběh má na svědomí americká autorka Shannon Messenger. Kniha byla vydána již v roce 2015, naštěstí Ocelot objevil tuhle poutavou sérii v záplavě starších titulů a Radka Kolebáčová ji překládá do českého jazyka a čtenáři si tak mohou vychutnat tento fantasy svět.

Sophie dívka z dvou světů, která byla vytržena z lidského do magického. Byla stvořena organizací Černá labuť, která ji do vínku dala mnohé schopnosti. Sophie je odvážná a morální, uvědomuje si, že systém není neomylný a je potřeba prosadit změny a napravit staré křivdy.

A teď chci, abys něco slíbila ty mně. Neboj se, nebudu chtít slyšet, že nebudeš riskovat, že si o nás nebudeš dělat starosti ani jiné nesplnitelné věci. Jen chci tvé slovo, že se nikdy nevzdáš. Ať to bude sebevíc těžké. Nebo sebevíc beznadějné, Nikdy, za žádnou cenu to nevzdávej.“

Rada chce potrestat přívržence Černé labutě, ale zapomínají, že hlavní zločinci jsou Nespatřeni, kteří zatím kují pikle. Lpí na starých zákonech a rozvrstvení společnosti podle zvláštních schopností a nevidí pravé zlo. Hrdinové při plánu odhalení pravé tváře Nespatřených, porušili řadu zákonů. Místo toho, aby byli potrestáni se rozhodnou pro vyhnanství, a přidají se k odboji. Momentálně obrovským problémem se stává šířící se nákaza, na kterou zatím není lék. Kromě toho se hrdinové dostanou do nápravného zařízení známého pod jménem Kampus X.

Kniha je určena dětem, ale autorčin styl psaní, který je mimořádně čtivý a poutavý udrží pozornost i starších čtenářů. Přináší s sebou nevídané dobrodružství i ty nejroztodivnější tvory. Nechybí prolomení mysli, povstalci, teleporty, tajemství, nebezpečí či kamarádství.

Sophie jejich lest odhalila a stačila přátele varovat. Podařilo se jim vyváznout bez větších zranění - a zajmout jedno rukojmí. Nicméně přitom porušili hned několik zákonů najednou.

Autorka opět upozorňuje na lidské chování, které ničí planetu i na ohrožené druhy zvířat. Děj se částečně odehrává ve Florencii tedy v lidském světě, ale většina dobrodružství probíhá v tom magickém plném nejrůznějších bytostí, jako jsou křídlorožci, trpaslíci nebo elfové. V knize se nachází i poznámka o přejmenování názvů v české verzi, liší se tak od originálu, př. Exillium – nápravné zařízení pro neukázněné studenty se v češtině nazývá Kampus X.

Nespatřeni se rozkládají na více než pětiset padesáti šesti stranách, jedná se tedy o opravdu velkou a objemnou knihu, což může mnohé mladé čtenáře odradit, což by ale byla velká škoda. Opravdu jde o příjemné čtení plné dobrodružství. Já osobně jsem si tuhle sérii oblíbila i přes fakt, že již několik let nejsem cílovou skupinou. Ale umím ocenit čtivě napsaný román plný akce, silných hrdinů a především fascinujícího prostředí.


„Opravdu Černé labuti věříte?“ zeptala se Sophie Delly. „Důvěra má mnoho odstínů,“ řekla Della. „Většinou bývají šedé. Ale rozhodla jsem se, že budu doufat v to nejlepší. Víš proč?“ Sophie zavrtěla hlavou. „Kvůli tobě. Jestliže všechny jejich intriky daly vzniknout někomu tak neuvěřitelnému, jako jsi ty, dokážu se za jejich věc postavit bez ptaní.“

Opět musím zmínit skvělý výběr Ocelotu, jelikož pod touto značkou vychází samé zajímavé tituly. A nejlepší zprávou je, že Nespatřeni nejsou posledním dílem, ale můžeme se těšit na pokračování. Stačí si počkat na český překlad.

Shannon Messenger je americká autorka, která má sice vystudovanou filmovou produkci, ale na filmy jí baví spíše koukat, než je vytvářet. Nakonec v sobě objevila vášeň pro psaní - především knih pro děti, ale na svém kontě má i romány pro mladistvé.

Ukázka:

„Máme své důvody pracovat v metaforách, pane Dizzneeyi, a otázku pohodlí při tom přehlížíme. Nicméně cesta, kterou jste sem urazili, byla naplánovaná tak, aby byla vysoce bezpečná.“ „Jistě, pokud se nepočítají drobné technologické překážky, na kterých jsem se docela zapotil,“ zamumlal Dex. „A štěstí, že si Sophie o Florencii pamatovala všechny ty nesmysly.“ „To si myslíte, že to bylo?“ opáčil Forkle. „Štěstí?“ Sophie si povzdechla. „Kolik takových zvláštních vzpomínek jste vůbec dali?“ „Tolik, kolik budeš potřebovat.“ „Jak to můžete vědět předem?“ zapochyboval Fitz. „Máme velmi pečlivý plán.“ Sophie ustala v chůzi. „Plán čeho?“ „Sophie, prosím, nezastavuj se. Na takové diskuze teď nemáme čas.“ „Vy jí to vážně neřeknete?“ zeptal se Keefe? „Nemyslíte, že si to zaslouží vědět?“ „Zaslouží si mnoho věcí,“ odvětil pan Forkle. „Ale ze všeho nejvíc si zaslouží možnost volby. A aby ji mohla dostat, musí sama přijít na to, jaké je její poslání. Jsou věci, které musíme držet v tajnosti – abychom ochránili ji i nás.“

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji Megaknihám se poskytnutí recenzního výtisku dobrodružného pohádkového příběhu pro děti!

 

4 komentáře:

  1. Dobře napsaná recenze! Ta obálka je hrozně pěkná a celkově příběh vypadá dost zajímavě :)

    Lucy Villain
    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za kompliment! :) Rozhodně se o zajímavý příběh jedná. ;-)

      Vymazat
  2. To zní hodně zajímavě. Celá tahle série mě docela láká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu zajímavá knižní série plná dobrodružství. ;-)

      Vymazat