neděle 5. prosince 2021

Mechanický princ

 Mechanický princ je druhým dílem série Pekelné stroje. Tenhle napínavý fantasy román napsala má oblíbená autorka Cassandra Clare. Což je pseudonym americké autorky s vlastním jménem Judith Rumelt, která se specializuje na romány pro dospívající. Autorka má pestrý život, narodila se do americké rodiny v Íránském Teheránu a většinu svého dětství strávila cestováním po světě, zahrnujícím i túru po Himalájích jako batole. Judith Rumelt je navíc scenáristka, autorka dětské literatury, romanopiskyně, novinářka i filmová producentka.

„Varování… pro vás, Wille Herondale… a pro všechny nefilim… Magistr říká, že máte přestat pátrat. Minulost… je minulost. Nechte Mortmaina pohřbeného, jinak za to zaplatí vaše rodina. Neopovažujte se za nimi jít nebo je varovat. Jinak budou zničeni.“

Jak už bývá zvykem, hrdinové čelí mnohým nebezpečím. Zjišťují, že Magisterova válka je osobní a mstí se za staré křivdy, které ho potkali. Postupně je odhalována dávná minulost, která ukáže tragédii, ke které došlo. Magistr je nemilosrdný stratég a zločinec, který se chce pomstít a zcela zničit lovce stínů. Rada místo aby se spojila, podkopává nohy Charlotte. Která jako žena zastává vratkou pozici. Aby obhájila své místo a postavení, má pouhých 14 dní na nalezení Magistra. Boj o moc pokračuje a hrdinové to nebudou mít vůbec jednoduché.

Samozřejmě v napínavém příběhu nechybí ani romantika. Právě naopak vzájemné vztahy se prohlubují a zamotávají. Milostný trojúhelník v dílech nemám ráda. Ale v tomhle případě nejen že mi nevadí, ale naprosto mě fascinuje.

Příběh vypráví o Londýně v 19. století. Ukazuje viktoriánskou dobu a její slavné i zapomenuté oblasti. Místa v něm zmíněná jsou některá skutečná a některá neexistující. Například rodinné sídlo Lightwoodových je inspirováno skutečným domem v Chiswicku nebo podnik Argent Rooms je inspirován skandálním Argyle Rooms.

„Svěřil jsem vám nalezení Magistra,“ zdůraznil konzul. „Muže, který se vloupal do Institutu, zabil vaše služebné, ukradl vám pyxidu a má v úmyslu vybudovat mechanickou armádu, aby nás všechny zničil – zkrátka muže, jehož je nezbytné zastavit.“

Tessa Grayová je zajímavá ve všech směrech, nikdo nezná její původ a to kým se všemi netypickými schopnostmi vlastně je. Navíc je statečná a laskavá a tudíž se není čemu divit, že způsobila žárlivost mezi nejlepšími kamarády, kteří jsou zcela rozdílní – nejen svým vzhledem, ale i samotnou povahou. Will je pohledný, tajemný, zahořklý, sarkastický i zlostný lovec stínů s komplikovanou osobností. Je zároveň hodný i zlý, milující i nenávistný. Neustále se mění jeho povaha a je těžké se v něm vyznat, ale má i svoji druhou stránku, která na Tessu hluboce zapůsobila. A pak je tu smrtelně nemocný Jem, který je naopak laskavý, spolehlivý i neochvějný. Kdo nakonec získá Tessy srdce?

Mechanický princ přináší neskutečně čtivý, poutavý i napínavý příběh. Kniha vypadá úzce, ale má více než 400 stran. Přesto se čte skoro sama, jelikož čtenář naprosto propadne magickému světu a sympatickým hrdinům. Tahle série přináší touhu, křivdu, boje, pomstu, lásku, kouzla, žárlivost, kletbu i naději.

Další naprosto dokonalý příběh s nádhernou obálkou, který obsahoval vše, co může čtenář od díla pro mládež vyžadovat. Pokaždé mě nadchne autorčin styl psaní a její ohromující nadání a čich na zajímavou příběhovou linku. Opět velice dramatické dílo plné akce, napětí i lásky. Pro fanoušky lovců stínů je přečtení Mechanického prince nezbytností.

Ukázka:

„Tak co eště chceš? Will zaváhal. Tohle už nebylo pro Magnuse. Šlo o něco osobního. „Lektvar lásky…“ Stará Mol se ječivě zachechtala. „Lektvar lásky? Pro Willa Herondalea? Ne že bych odmítala platící kunčafty, ale chlap, co vypadá jako ty, žádnej lektvar nepotřebuje, to dá rozum.“ „To ne,“ vzdychl zoufale. „Potřebuji pravý opak – něco, co by dokázalo zamilovanost uhasit.“ „lektvar nenávisti?“ zkusila to Mol pobaveně. „Doufal jsem spíš v něco, co by způsobilo lhostejnost. Nebo toleranci.“ Odfrkla si a znělo to pozoruhodně lidsky. „Milej, zlatej nefilim, nerada to říkám, ale jestli chceš, aby tě holka nenáviděla, není to tak těžký zařídit. Poradíš si hravě bez mý pomoci.“ S těmi slovy zmizela a rozplynula se v mlze mezi hroby.

Hodnocení: 4,6/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Obvykle se mi obálky autorčiných sérií líbí, ale zrovna u tohohle dílu mi přijde slabší. :)

    OdpovědětVymazat