sobota 11. prosince 2021

Sektor osm

 Sektor osm je prvním dílem čtyřdílné sci-fi série nesoucí název Obránce perimetru od ruského autora Michaela Atamanova, který si mě získal už úžasnou sérií Temný bylinkář, kterou moc doporučuji. Autor se narodil v Grozném v Čečensku, z nějž musela jeho rodina uprchnout po útoku ruské armády během války o nezávislost. Ve škole vynikal, vyhrál řadu národních vědeckých a spisovatelských soutěží. Po absolvování s vyznamenáním vstoupil na Moskevskou univerzitu, aby studoval materiálové inženýrství.

Ruslan dostane velice štědrou nabídku. Je mu nabídnuto místo v tajné vesmírné hře Obránce perimetru určeného pouze pro VIP – tedy bohaté vážené občany. Dovnitř se dostanou pouze elitní zvaní hráči, ale Ruslan je výjimkou. Jelikož je vyhlášený stratég, tak si ho najme oligarcha, ať hraje za něj a zlepší mu jeho postavení. Navíc má za úkol zastavit invazi bizarních nebezpečných ras a bránit Sekor osm. Nabídka má několik podmínek, Ruslan se musí držet pravidel a nikomu neprozradit, že je někdo jiný. Nesmí vypadnout z role a nemluvit o opravdovém světě. Jinak dojde k zablokování a konci hry. Za to dostane slušný balík peněz.

„Jak už jsem říkal, je tady jedna práce, dobře placená. Tak dobře placená, že nebudeš muset dělat nic jiného než to, co tě baví. Vlastně by to byla podmínka. Nic tě nesmí od tvého úkolu rozptylovat…“

Probudí se do těla postaršího, nadutého, nesportovního vůdce, který je navíc závislým na krystalech. Jeho mužstvo si ho neváží, manželka nenávidí a celkově není nijak oblíbený a jeho vedení není o nic lepší. Hrdina se dostal do zcela neznámé situace, nikoho nezná a ani neví, jak se má chovat. Postupně poznává své blízké, podřízené i nepřátele. Na vše si musí sám přijít a pomalu se dostává do své nové role.

Tahle fantasy série je psaná v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o jedno velké vesmírné dobrodružství.

Já osobně jsem se již nemohla dočkat autorova dalšího díla. Přiznám se, že jsem příběh četla s mírnou obavou, jelikož Temný bylinkář byl famózní. Ovšem Sektor osm mě naštěstí nezklamal. Příběhy z virtuální reality jsem si velmi oblíbila, ale na tomhle se mi líbilo, že sepsaný svět byl zase trochu jiný, originální. Celý se totiž odehrával ve vzdálené budoucnosti v nekonečném vesmíru.

  • Marta royl Valesy ton Mestfelle-Kyle, princezna hvězdného království Fastel, vládkyně planety Fastel-XI
  • Věk: 38
  • Rasa: člověk
  • Pohlaví: žena
  • Vztah k tobě: manželka
  • Třída: aristokratka
  • Úspěchy: žádné
  • Sláva: +2
  • Reputace: -9
  • Předpokládaný osobní názor na tebe: -57 (nenávist)
  • Názor království Fastel na tebe: -11 (nechuť)

Dílo se rozprostírá na více než 300 stránkách, které mizí čtenáři před očima, jelikož jde o nesmírně čtivé a poutavé čtení plné masivních vesmírných bitev. Ocitáme se v sluneční soustavě plné nepřátelských flotil, všemožných ras, stanic, aliancí, říší, lodí a rodů. V začátku jsem se poměrně ztrácela v množství názvů a pojmů. Objevovalo se zde i spoustu pro mě neznámých slov jako jsou interoceptory, dreadnoughty, apod. Opravdu mnoho informací, ale postupně začaly dávat smysl.

Atamanov prostě umí čtenáře vtáhnout do děje a tak si může užít dramatickou dobrodružnou výpravu a na chvíli se oprostit od běžných starostí. V ději se objevují špehové, zrádci, androidi, útoky, ztráty, války i boje o moc. Na rozdíl od knih v žánru LitRPG se u postav nezobrazují levely ani body, ale pouze změny postavení k jedincům. Takže sledujeme vzestupy nebo pády hlavního hrdiny. Tohle skvělé čtení si prostě zaslouží vysoké hodnocení.

Ukázka:

Nikdy jsi o ní neslyšel. Ale přijmi jako fakt, že existuje hra, o které žádné herní časopisy nepíšou, na kterou nikde neuvidíš reklamu a nenajdeš ji ani na internetu. Ale je to mimořádně kvalitní hra. Grafika je prakticky nerozlišitelná od reality. Při hraní jsi tak dokonale přesvědčený, že jsi opravdu uvnitř, že nakonec žiješ jen ve virtuálním světě. Není snadné se do hry dostat. Musíš mít doporučení jiných členů soukromého klubu…“ Georgij se odmlčel, protože přišla servírka odnést prázdné talíře. Dali jsme si další pití a pak pokračoval, i když už se mu začínal trochu plést jazyk. „Takže, jak jsem říkal… Existuje tahle hra, jmenuje se Obránce perimetru… ale to už jsem říkal. Je to vesmírná hra, s vesmírnými loděmi. Opravdu daleko v budoucnosti. Velký, prakticky neomezený vesmír, žádná postava nedokáže přeletět z okraje na okraj, i kdyby tím strávila celý život.

Hodnocení: 4,6/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí tohoto akčního dílu s úžasné série!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat