úterý 30. května 2023

Rozmarýnová zátoka

 Rozmarýnová zátoka je ženským románem od americké autorky Jenny Haleové, která se zaměřuje na tento žánr. Její díla se pravidelně umisťují v žebříčcích USA Today a Amazonu, díky pohodové atmosféře, prostředí i romantické lince, která zahřeje. Autorka žije se svou rodinou v Nashvillu se svými dvěma syny a labradoodla, kde moc ráda výletí.

"Jednou jsem babičce řekla, že by z toho domu mohl být úžasný penzion. Snily jsme, jaké by to bylo, kdybych ho vlastnila, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že bude chtít, abych ho skutečně koupila."

Melanie Simpsonová stojí před velkým rozhodnutím. Tři roky se starala o svoji babičku a pomalu ztrácela sebe samu i snoubence. Nyní se dozvídá, že v dědictví dostává peníze, aby opravila starý dům, ve kterém prý straší. Desítky let chátral, nikdo ho nekoupil, takže rekonstrukce bude opravdu náročná. Hrdinka by ráda splnila babiččino poslední přání, ale dědictví pravděpodobně nebude stačit na opravy. Přesto se rozhodne pro nový začátek a vrhá se do nového dobrodružství.

Tichý, smutný, zchátralý dům se nachází ve floridské vesničce obklopený mořem a rozmarýnem, kde hrdinka s babičkou trávily dovolené. Melanie se rozhodne nedat na povídačky a ráda by z domu udělala penzion. A i přes žalostný stav se ho rozhodne opravit. Což nebude tak lehké, jelikož je to místo, kde řádí hurikány. Dům skrývá mnohá tajemství a především nedořešený příběh. Hrdinka brzy nalézá staré dopisy, které psal bývalý majitel a začne pátrat. 

Do mysli se jí vkrádal babiččin hlas: Zůstávají tu, jen když nám chtějí říct něco, co bychom měli vědět. Uvědomovala si, jak se jí s dechem zvedá a klesá hrudník, jak jí na prstech ulpívá prach a po zátylku stéká pot. Ale k její úlevě se nic dalšího nestalo. To ticho bylo hořkosladké, a ačkoli si přála, aby v domě nestrašilo, cítila se izolovanější než kdykoli předtím.

Dalším protagonistou díla je Josh Claiborne  - stavař, který si prošel tvrdým rozchodem a rozhodl se zmizet z města. Jelikož měl pocit, že se točí v kruhu a touží po změně. Těsně před odjezdem nečekaně prohrál sázku, a i když nechtěl musel pomoci Melanie s rekonstrukcí.

Kniha má přes tři stan stran a v ději se prolíná minulost s přítomností. A důležitou součástí jsou milostné dopisy o nehynoucí lásce, které otvírají stará tajemství a mění lidské životy. Příběh o věčné lásce, nových začátcích, o rodině i dědictví.


"To k životu na pobřeží patří, Melanie. Je to děsivé, ale pak vyjde slunce, voda se vrátí tam, kde má být, a rostliny se znovu zazelenají a vykvetou."

Rozmarýnová zátoka je milé oddechové čtení, které se odehrává u mořského pobřeží a ve kterém nechybí láska. Tenhle příběh je čtivý i dojemný. Od příběhu jsem dostala přesně to, co jsem očekávala, tedy hřejivý milostný příběh o životních peripetiích. Líbili se mi hlavní hrdinové i prostředí. Co musím vytknout je předvídatelnost děje, což je u tohoto typu díla pochopitelné a hlavně tedy samotný konec byl až moc sluníčkový a velmi zidealizovaný. Ale pokud máte rádi tyhle ženské romány, určitě se nebojte sáhnout i po tomhle. 

Ukázka:

"Myslím, že takhle špinavá jsem snad nikdy v životě nebyla," pronesla nahlas, když si v zrcátku sestřina auta nanášela lesk na rty. Přestože strávila celé odpoledne vybalováním a úklidem domu, na výsledku to nebylo vůbec znát. Domluvila se s opravářem na klimatizaci, objednala si spotřebiče a přemýšlela, koho by sehnala na vybourání zdi v kuchyni, aby se prostor otevřel. A když zjistila, že voda v trubkách ve zbytku domu má stejně jako v kuchyni barvu jablečného moštu, jela se osprchovat do Kathrynina hotelového pokoje. "Podařilo se ti sehnat instalatéra?" zeptala se sestra, když odbočovala na silnici vedoucí k baru na pláži, který si vybraly. "Ano, díkybohu. Hned zítra ráno ke mně někoho pošlou." Vystrčila loket z otevřeného okénka auta a pobřežní vítr jí rozfoukal tmavé vlasy, zatímco se kochala výhledem. Dlouhý úsek nedotčené pláže měl barvu čerstvé perleti a vykukoval zpoza kopečků trávy lemujících silnici. "Ale jak jsem uklízela, stále jsem nacházela další a další věci, které je třeba uvnitř opravit... Čeká mě ještě hodně práce."

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

7 komentářů:

  1. Vypadá to na klasický romantický příběh jako dělaný na prázdninové lenošení

    OdpovědětVymazat
  2. Moc ráda bych si tuhle knihu přečetla - myslím, že to bude příjemné čtení na léto. Jen mám trochu strach, aby nebyla podobná románu Dopisy, které nikdo nečetl. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dopisy, které nikdo nečetl neznám, takže nedokážu odpovědět. Ale příjemné čtení na léto je to zcela určitě. :)

      Vymazat
  3. Kniha mě nezaujala. Díky anotaci jsem usoudila, že bude asi pro starší.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta obálka vypadá naprosto krásně. Ale teď by to nebyl žánr pro mě. 😄

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle by určitě bylo fajn čtení na dovolenou

    OdpovědětVymazat