středa 17. května 2023

Tichý pláč

 Tichý pláč aneb Zvládne Josie Quinnová rozehnat mlhu lží včas? je již šestým dílem série o vyšetřovatelce Josie Quinnové, která je neústupná, zásadová a snaží se něco změnit. Bojuje proti zajetým pořádkům, pere se za spravedlnost, i když jí to mnohdy přináší velké problémy.

Zmlkla a jejím tělem otřásly vzlyky. "Bože, moje holčička. Musíte ji najít. Musíte ji najít!"

Tento krimi thrillerem sepsala americká autorka Lisa Reganová, která se výhradně zaměřuje na tento žánr. Se svým manželem a dcerou žije ve Philadelphii. Kromě toho je členkou spisovatelských skupin jako je Sisters in Crime nebo Mystery Writers of America.

Zmizela sedmiletá Lucy Rossová z kolotoče v dentonském městském parku, policejní tým se pouští do pátrání. V zábavním areálu nejsou žádné kamery a nikdo z okolí si nevšiml ničeho zvláštního. Všude plno lidí, ale žádná stopa. Jakoby se  dívka propadla do země. Až Josie objeví batoh s děsivým výhružným vzkazem, z kterého je patrné, že jde o osobní mstu. Vrah začíná komunikovat pomocí telefonu a nechává za sebou mrtvá těla. Je odhodlaný. Josie se snaží vypátrat pravdu, zdá se, že rodiče neříkají celou pravdu a chybí důležité střípky informací, které by mohly osvětlit případ.

"Ne každé zmizení je únos." "Dítě se jen tak nevypaří," podotkla Josie. "Nemáte žádný důkaz, že se jedná o únos. Quinnová, věřte tomu nebo ne, ale děti se občas zatoulají."

Tichý pláč má skoro čtyři sta stran a je plné výhružek, pomsty i tajemství. Kromě možného únosu se řeší i osobní život hrdinky, její starost o Harryho, či možný následek strávené noci s Lukem. Kniha spadá do edice světový bestseller a hlavní hrdinkou je neústupná a statečná vyšetřovatelka - silná hlavní hrdinka, která si v životě prošla mnohým. Jedná se o volné pokračování, ve kterém potkáváme postavy z předchozích dílů. 


Autorka příběh zasadila do Spojených států amerických, konkrétně do místa nazvaného Denton. Reganová využila fiktivních lokací, ale všechny vycházejí z několika různých míst v Pensylvánii, které osobně dobře zná. Aby příběh působil autenticky spolupracuje se seržantem v oblasti prosazování práva. Lise Reganové v angličtině již vyšlo šestnáct případů o oblíbené vyšetřovatelce Josie Quinnové. Čeští fanoušci se tedy mohou zase brzy těšit na další pokračování ;-) 

"Ty a tvůj pitomý mobil," procedila mezi zuby. "Kdybys ho byl schopný na pět minut odložit a jít se s Lucy projet, nebo se na ni aspoň dívat, možná by tady pořád byla."

Opět se jedná o čtivé dílo, které čtenář nechce odložit. Jednotlivé kapitoly mají ideální délku a jsou vyprávěny z pohledu vypravěče. V úplném závěru nechybí ukázky z předchozích autorčiných děl spolu s fotkou přebalu. Za sebe musím nejvíc doporučit třetí díl - Matčin hrob. Hluboko pohřbená tajemství, šokující skutečnosti i temná minulost to vše nabízí toto dramatické dílo. Podle mého osobního názoru se jedná o nejlepší a nejnapínavější autorčino dílo, ale hned v závěsu je právě Tichý pláč.

Ukázka:
Ať jí ublížil sebevíc, nakonec si vždycky najde cestu zpátky do našeho pokoje. Klesne na vrzající postel, Sykne skrz zaťatě zuby a natahuje se po mně. Pod dekou se umím pohybovat velmi opatrně. Někdy i ten nejmenší tlak způsobí, že bolestí lapá po dechu. Co nejjemněji se dotýkám schoulenými zády jejího břicha a čekám, až se třesoucími prsty, které mi zlehka přejíždějí po hlavě, ustálí do pomalého, uklidňujícího rytmu. Mám spousty otázek, ale na nic se neptám. Nechci, aby mě ten muž slyšel, aby si vzpomněl i na mojí přítomnost. Zadrhávající dech se postupně utiší. Vydá slabý povzdech, který znamená, že dospěla do bodu, kdy se bolest stala snesitelnou. "To je v pořádku," říká. "Všechno bude v pořádku." Vždycky byla špatná lhářka.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Určitě se na tuhle knížku chystám, ale četla jsem zatím jen první dva tituly z řady s Josie, takže si nejdřív chci přečíst ty přechcázející.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě teď čeká podle mě ten nejzajímavější díl. ;-) Užij si čtení!

      Vymazat