sobota 20. ledna 2024

Vražedná temnota

Vražedná temnota je již sedmým dílem série o vyšetřovatelce Josie Quinnové, která je neústupná, zásadová a snaží se něco změnit. Bojuje proti zajetým pořádkům, pere se za spravedlnost, i když jí to mnohdy přináší velké problémy.

Tento krimi thrillerem sepsala americká autorka Lisa Reganová, která se zaměřuje výhradně na tento žánr. Se svým manželem a dcerou žije ve Philadelphii. Kromě toho je členkou spisovatelských skupin jako je Sisters in Crime nebo Mystery Writers of America.

Noah, který šel vedle ní, zašeptal: "Skoro se zdá, jako by spali." Těla ležela vedle sebe na zádech, ruce sepnuté. 

V lese jsou nalezená mrtvá těla a žádné známky násilí. Dvojice se k sobě tiskne, jako by spali. Na první pohled vše vypadá jako otrava, ale Josie se na celém případu něco nezdá. Působí to celé naaranžovaně, proč by kempovali tak hluboko v lese a bez potřebného vybavení. Tento incident se odehrál na hranicích okresků, tudíž musejí spolupracovat s dalším oddělením a to celou situaci jen více komplikuje. Po nalezení třetího spacáku se rozbíhá pátrání po třetím členovi výpravy. Stopy je zavedou k pozemku místní komunity lidí, který vítá ty, kteří potřebují pomoci a stává se jejich útočištěm. Tak proč jedna z členek vypadá tak vyděšeně. 

Temné a rozhodně zamotané vypravování plné nesourodých informacích, které vás udrží v napětí a do poslední chvíle nebudete tušit celou pravdu. Nepředvídatelná kniha zkoumající lidskou psychiku a emocionální problémy. 

Ale dveře se neotevřely. Nikdy se neotevřely. Ne, dokud to Lila nedovolila. Josii stékaly po tváří slané slzy a štípaly ji na místě, kde ji Lila pořezala. "Prosím. Prosím, pusťte mě ven." "Josie. Josie, vzbuď se!"

Dílo má přes 380 stran a je plné napětí, únosu i komunity. Prolíná se více případů do jednoho, takže není tolik prostoru pro osobní život hrdinky. I když jsme svědky toho, jak ji neustále trápí noční můry, a jak znovu a znovu prožívá jako dítě mučení od vlastní matky. 

Kniha spadá do edice světový bestseller a hlavní hrdinkou je neústupná a statečná vyšetřovatelka - silná hlavní hrdinka, která si v životě prošla mnohým. Jedná se o volné pokračování, ve kterém potkáváme postavy z předchozích dílů. 

Autorka příběh zasadila do Spojených států amerických, konkrétně do místa nazvaného Denton. Reganová využila fiktivních lokací, ale všechny vycházejí z několika různých míst v Pensylvánii, které osobně dobře zná. Vymyslela si okresy Alcott i Lenore a stejně tak silnici 9227, často využívá tvůrčí svobodu, ale například Severovýchodní záchranná stanice pro bostonské teriéry a Pensylvánská organizace pátracích a záchranných psů jsou skutečné instituce. Aby příběh působil autenticky spolupracuje se seržantem v oblasti prosazování práva. Lise Reganové v angličtině již vyšlo devatenáct případů o oblíbené vyšetřovatelce Josie Quinnové. Čeští fanoušci se tedy mohou zase brzy těšit na další pokračování ;-) 

Opět se jedná o čtivé dílo. Jednotlivé kapitoly mají ideální délku a jsou vyprávěny z pohledu vypravěče. V úplném závěru nechybí ukázky z předchozích autorčiných děl spolu s fotkou přebalu. Za sebe musím nejvíc doporučit třetí díl - Matčin hrob. Hluboko pohřbená tajemství, šokující skutečnosti i temná minulost to vše nabízí toto dramatické dílo. Ale Vražedná temnota je hned v závěsu. Tenhle díl byl hodně napínavý a zamotaný, povedl se. ;-)

Ukázka:

Renee si pevněji ovinula paže kolem těla a znovu se začala pohupovat. Když se Josie dotkla jejího ramene, ucukla. "Renee, jestli se vám děje něco, co vám není příjemné, pomůžu vám. "Můžete odssud se mnou hned teď odejít." Nic. "Dokážu vás ochránit." Z Reneeiných rtů vyklouzl sotva slyšitelný šepot. Josie si nebyla jistá, co přesně dívka řekla, ale přísahala by, že to znělo jako: "Ne, nedokážete." "Nemusíme se bavit tady," zašeptala Josie a postavila se, aby se podívala přes stěny ostatních kójí, a ujistila se, že jsou stále samy.

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!


4 komentáře:

  1. Tuhle sérii bych ráda zkusila. I když už řeším každé volné místo v knihovně a čtečka má ukončenou podporu softwaru. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Série je to čtivá, ale tvoří ji opravdu hodně dílů. :D

      Vymazat
  2. Četla jsem a docela se mi to líbilo. Chystám se dočíst ty díly ze série, které jsem ještě nečetla (což je tedy skoro většina série)

    OdpovědětVymazat