čtvrtek 4. ledna 2024

Sněhová sestřička

 Sněhová sestřička je vánoční příběh od norské spisovatelky Maji Lunde, která se proslavila románem Historie včel, na který navázala knihou Modrá. Sněhovou sestřičku ilustrovala Lisa Aisato, která je v současné době jedna z nejoblíbenějších norských ilustrátorek. Její ilustrace doprovázely řadu knih, jako například Dívka, která chtěla zachránit knížky, Ryba pro Lunu či Odd je vajíčko. Od roku 2009 přispívá do sobotní přílohy deníku Dagbladet.

My dva jsme se totiž smáli fakt hodně. Smáli jsme se takovým tím škytavým smíchem, co nás nutil válet se v záchvatech smíchu po zemi. Máma tomu říkala perličkový smích. Říkala, že to je ten nejhezčí zvuk na světě, že to zní, jako by se z nás sypaly kulaté, bílé perličky. Jenže to bylo dřív, jak už jsem řekl.

Toto dílo má kolem dvě stě stran a snoubí v sobě protiklady. Je to krásný, ale zároveň smutný příběh. Ukazuje přátelství, ale i samotu, smutek, ale i naději. Najdete v něm povzbuzení, nadpřirozeno i kouzlo Vánoc.

Hlavní hrdina vždycky miloval Vánoce a Štědrý den byl jeho nejoblíbenější, ale jeho rodinu změnila tragédie. Doma je cítit stísněná atmosféra, nikdo se nepřipravuje na Štědrý den. Julián je naštvaný a smutný, že rodiče nejsou takový jako dřív a pomalu už ani neví, jak mluvit s těmi nejbližšími. Vše drží v sobě a chřadne. V době, kdy to potřeboval nejvíce, potkává pihovatou a užvaněnou dívku. Hedvika je  neustále veselá a svým vánočním nadšením ho pomaličku nakazí. Julián se po dlouhé době má na co těšit a setkání s novou kamarádkou si užívá. Hedvika mu znovu ukazuje kouzlo Vánoc a připomíná hezké chvíle. Julián se znovu pomalu otvírá a tohle setkání mu změní život. Bylo jejich osudem se potkat.

"Jsem toho názoru, že každý koutek musí na Vánoce vypadat hezky, co myslíš? Vánoční pravidlo číslo jedna: Vánoc není nikdy dost. I kumbál se musí vyzdobit.

Já jsem si v tomhle adventním období chtěla moc přečíst nějaký vánoční příběh, ke kterému se budu každoročně vracet. Představovala jsem si něco hřejivého a pohádkového. Ale Sněhová sestřička mě na první pohled okouzlila svoji obálkou, takže jsem se pustila do příběhu, který řeší vážná témata. A bylo to neskutečně dojemné. Bolestné emoce byly laskavě podány, ale já stejně posledních pár stránek obrečela.  


Jedná se o procítěné vyprávění, které se odehrává v době Vánoc na 24 kapitolách. Ukazuje očima dítěte vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka. Tenhle na jednu stranu hřejivý příběh, je i poněkud ponurý a vlastně nevím, jestli je vhodný pro malé děti. Dospělí člověk ho podle mého více ocenění a to zejména ty dechberoucí ilustrace, které naprosto fantasticky dokreslují děj. Sněhová sestřička je na pohled naprosto nádherná publikace, ve které objevíte laskavost i krásu života. 

"Každá vločka je úplně jedinečná," pokračovala Hedvika. "Tak to příroda zařídila. Žádné dvě vločky nejsou stejný. Všiml sis toho někdy?"

Pusťte kouzlo Vánoc do svých srdcí!

Ukázka:

Není to divný, že člověk dobře ví, co to znamená mít vánoční náladu, ale stejně je těžký ten pocit popsat? Vánoční nálada je takový měkký jakoby sametový pocit, ze kterého cuká v prstech u nohou a srdce začne tlouct malinko rychleji, ale ne tak rychle, aby to bylo nepříjemné. Vánoční nálada je ten druh pocitu, díky kterému má člověk chuť rozpřáhnout ruce a někoho obejmout. Vánoční nálada způsobuje, že se člověku chce zpívat a smát se, až se mu z toho stáhne hrdlo. Tohle všechno současně. Myslím si, že kdyby měla vánoční náladu barvu, byla by to teple žlutá. I když Vánoce jsou jinak červené. Protože vánoční nálada někde ve mně hoří jako pochodeň.

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Host za poskytnutí tohoto vánočního příběhu!

6 komentářů:

  1. To zní zajímavě. A ilustrace jsou fakt krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu zajímavá kniha s neskutečnými ilustracemi. ;-)

      Vymazat
  2. Miluju jiiii. Oblíbila jsem si ji minulý rok a všem ji doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Sněhová sestřička je skvost - ten kouzelný příběh a překrásné ilustrace. Jsem moc ráda, že ji mám ve své knihovně. 🙂

    OdpovědětVymazat